Katalenić, Zvonimir

Biografija

Katalenić, Zvonimir

(Našice, 1921. - El Bolsón, Argentina, 1978.)

Pjesnik i slikar. Nakon bijega iz Hrvatske 1945. živio je u Argentini. Mistične, hermetične i religiozne pjesme te eseje objavljivao je u emigrantskoj "Hrvatskoj reviji", a tiskana mu je i pjesnička zbirka "Uz strminu" (1958). Sve svoje slike oporučno je ostavio “Hrvatsko-latinoameričkom Kulturnom Institutu” u Buenos Airesu, a rukopise na hrvatskom i španjolskom jeziku “Hrvatskoj reviji” u Barceloni.

Izvori

Muzeji

Zavičajni muzej Našice, Našice link

Muzej, utemeljen 1974. g., smješten je u prostoru dvorca plemićke obitelji Pejačević, vrijednom ostvarenju historicističke arhitekture s početka 19. st., okruženome velikim perivojem. Stalni postav Muzeja predstavlja baštinu našičkog kraja, a u njemu se posebno ističu spomen-sobe posvećene znamenitim zavičajnicima: Dori Pejačević, Izidoru Kršnjavome i Hinku Juhnu.

Zbirke

Muzejska knjižnica Zavičajni muzej Našice, Našice

Stručna organizacijska cjelina, odnosno jedan od odjela Muzeja u neposrednoj vezi s muzejskim zbirkama. U njoj se organizira i daje na korištenje knjižnična građa koja svojim sadržajem pridonosi upoznavanju povijesnih, kulturnih, umjetničkih, etnografskih i drugih tema našičkog kraja. izdvojene su sljedeće cjeline unutar knjižnice: Osnovni fond; Zavičajna zbirka; Zbirka starih i rijetkih knjiga s podzbirkom Knjižnica obitelji Pejačević. U sklopu Muzejske knjižnice u Fondu dokumentacijske građe nalazi informacijsko-dokumentacijska građa, koja sadržava raznovrsnu dokumentaciju zavičajnog karaktera. U Fondu dokumentacijske građe knjižnica se bavi prikupljanjem, organizacijom, istraživanjem i izlaganjem dokumentacijske građe zavičajnog karaktera. Raznovrsne materijale knjižnica je prikupila i organizirala u niz dosjea o znamenitim zavičajnicima (sitni tisak, polupublikacije, rukopisi, preslici fotografija, priznanja, isječci iz novina i časopisa, itd.), koja dokumentira život i rad osoba/ obitelji od značaja za zavičaj.

Galerijska zbirka Zavičajni muzej Našice, Našice

Predmeti

Madona, oko 1950. Autor: Katalenić, Zvonimir crtež

Zahvaljujući zalaganju V. Nikolića, sačuvani su rukopisi Zvonimira Katalenića, a crtež "Madona s djetetom" darovan Zavičajnom muzeju Našice. U središtu slike nagi ženski lik prikazan do visine pojasa. Glava an face, nagnuta u lijevu stranu, duga tamna kosa pada za leđa. U naručju drži dijete koje se glavom naslanja na njene grudi. Likovi i pozadina izrazito geometriziranih linija. Inv. broj: 510:NŠC-2597 (podatke dostavila Renata Bošnjaković)

Ilustracije

Izložbe, projekti, publikacije

Bošnjaković, Renata. Muzejska knjižnica i zavičajni književnici link Odabrana bibliografija

Tekst Renate Bošnjaković u "Muzeologija" 43/44

Biografski leksikon našičkog kraja Odabrana bibliografija

Objavljeno u "Našički zbornik", 9(2014). Str. 7-273.