Rem, Vladimir

Biografija

Rem, Vladimir

(Brod na Savi, danas Slavonski Brod, 1927. - Slavonski Brod, 2011.)

Učitelj, povjesničar kulture, pjesnik. Radio kao srednjoškolski profesor i novinar, od 1967. u Vinkovcima kao direktor kazališta, organizator književnog života te pokretač i urednik edicija: Brazde i Baština. Priređivač je nekoliko zbornika i antologija. Urednik je trima kapitalnim izdavačkim projektima (biblioteke Slavonica, Croatica, Brodski pisci). U književnosti se javlja pedesetih godina i prve pjesme objavljuje u časopisu Zora (1950.). Baštinik i promicatelj povijesnih i književnih vrednota Slavonije.

Izvori

Muzeji

Muzej Brodskog Posavlja, Slavonski Brod link

Gradski i arheološki muzej u Brodu na Savi osnovan je odlukom Gradskog poglavarstva 1934. godine. Osnivač i prvi kustos bio je Julije Hoffmann, željeznički činovnik, zaljubljenik u starine i strastveni sakupljač koji je gradu poklonio svoju zbirku od "3500 kom. numizmata, 600 kom. starih znački, 6 kom. starih satova, 1 gusle, i 7 starih uljanih slika" za ustrojenje gradskog muzeja. U svome fundusu čuva i ostavštine brodskih književnika. Uz 150. godišnjicu rođenja Huga Badalića, 2001.g., na zgradi Muzeja Brodskoga Posavlja (nekadašnjega Gradskog magistrata) postavljena je spomen-ploču Huga Badalića.

Ustanove

Gradska knjižnica Slavonski Brod, Slavonski Brod

Izložbe, projekti, publikacije

Rem, Vladimir. Lirske minijature link Digitalizirana građa

Elektroničko izd. izvornika objavljenog 1951.g. u repozitoriju brodske pisane baštine Brodensia.

Radovanlija Mileusnić, Snježana. U potrazi za književnom baštinom u hrvatskim muzejima link Odabrana bibliografija

Tekst donosi rezultate anketnoga istraživanja "Književna baština u hrvatskim muzejima, galerijama i zbirkama" 2006. godine. Objavljen u časopisu "Muzeologija", 43/44