Maleković, Vladimir

Adam Grabowski

Biografija

Maleković, Vladimir Adam Grabowski

(Brdovec, 1936 - Zagreb, 2003)

Povjesničar umjetnosti i ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, pojesnik kajkavskoga izričaja. Za djelo "Bogomraki" primio je nagradu "Katarina Patačić" za najbolju knjigu na kajkavskom narječju tiskanu 2001. godine u izdanju kuće "Ex libris"

Izvori

Muzeji

Muzej Brdovec, Prigorje Brdovečko link

Muzej Brdovec zavičajni je muzej osnovan 1973. g. u okviru Narodnog sveučilišta Zaprešić. Osnovan je kao zavičajni muzej šireg područja koje danas obuhvaća Grad Zaprešić i sedam općina: Brdovec, Marija Gorica, Pušća, Dubravica, Bistra, Jakovlje, Luka. Samostalno djeluje od 2001. godine. Osnivač muzeja je Općina Brdovec. Muzej sadrži stalni postav na prvom katu i galerijski prostor u prizemlju, 2007. godine nazvan „Izložbeni salon Vladimir Maleković“ prema idejnom utemeljitelju muzeja Vladimiru Malekoviću, likovnom kritičaru i muzealcu.

Ustanove

Matica hrvatska, Zagreb

Izložbe, projekti, publikacije

Hrvatski stelarni zemljovid link Odabrana bibliografija

Tekst Seada Begovića u povodu 10. obljetnice smrti povjesničara umjetnosti i književnika Vladimira Malekovića (1936–2003)

Personalni arhiv zaslužnih muzealaca link Digitalizirana građa

Vladimir Maleković Odabrana bibliografija

Anđelka Galić, voditeljica knjižnice MUO-a u Zagrebu, autorica je Bibliografije knjiga, kataloga izložbi i članaka u časopisima Vladimira Malekovića koja sadrži ukupno 328 bibliografskih jedinica prema kronološkom rasporedu od 1965. do 1996. godine. Vesna Lovrić Plantić autorica je bibliografije tekstova V. Malekovića objavljenih u "Vjesniku" i "Vjesniku u srijedu" i sadrži 2064 bibliografskih jedinica prema kronološkom rasporedu.

In memoriam Vladimir Maleković (1936.-2003.) link Odabrana bibliografija

Tekst Branke Šulc pročitan na komemoraciji u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, 5. lipnja 2003. Tekst objavljen u časopisu "Informatica museologica", 34(1-2) 2004.

Bogomraki Knjiga

Tekstovi Vladimira Malekovića prvotno su tiskani pod naslovom "Pisma s ladanja" kao feljtoni u "Večernjem listu" od 8. ožujka 1991. do 5. studenoga 1993., a potom u "Hrvatskom rukopisu" od br. 1 (studeni 1993.) do br. 7 (1994.). Autor ih je potpisiva o pseudonimom Adam Grabowski.

Obilježavanje 20. obljetnice smrti Vladimira Malekovića Izložba

Izložba tiskanih djela i tekstova velikog povjesničara umjetnosti, likovnog kritičara, teoretičara, književnika i muzeologa Vladimira Malekovića u povodu obilježavanja 20. godišnjice njegove smrti u Ogranku Matice hrvatske u Zaprešiću (ožujak - lipanj 2023.).