Lunaček, Vladimir

Heril Frinih

Biografija

Lunaček, Vladimir Heril Frinih

(Vinkovci, 1873. - Zagreb, 1927.)

Književnik, kritičar i publicist. Pisao je feljtone, polemike, studije i prikaze, a likovnim, književnim i kazališnim kritikama nametnuo se kao neprijeporan arbitar u razdoblju moderne. Najviše je pisao o likovnoj umjetnosti. Njegove kraće studije o B. Čikošu-Sesiji i R. Frangešu-Mihanoviću prve su monografije o hrvatskim likovnim umjetnicima. Kao književni kritičar zagovarao je liberalizam i slobodu stvaranja.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Gliptoteka HAZU, Zagreb link

U fundusu se nalazi više od 13 000 predmeta, među kojima i portreti poznatih hrvatskih književnika. U zbirci hrvatskog kiparstva nalaze se skulpture Vanje Radauša, Vojina Bakića i drugih koje prikazuju poznate književnike poput Antuna Gustava Matoša, Ivana Gorana Kovačića, Janka Polića Kamova itd.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka link

Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci osnovan je 1948. godine, a nalazi se u historicističkoj zgradi u samom centru grada Rijeke. Iznimno bogat fundus muzeja nema izložbeni prostor za stalni postav, ali muzej često priređuje kontekstualne izložbe iz zbirki te organizira izložbe i manifestacije različitih umjetničkih izričaja. Muzej posjeduje djela s književnim motivima kao i portrete književnika kao što su Ivan Goran Kovačić, Vladimir Lunaček i Dobriša Cesarić. Ističe se i grafička mapa koju su za prvo izdanje "Jame" Ivana Gorana Kovačića izradili Zlatko Prica i Edo Murtić.

Muzej grada Zagreba, Zagreb link

Muzej grada Zagreba osnovan je 1907. g. na poticaj Braće hrvatskog zmaja, odnosno Emilija Laszowskog (1868. - 1949.), povjesničara i arhivista, kulturnoga i javnog djelatnika, ujedno prvog ravnatelja Muzeja. Danas je to najveći gradski muzej u Hrvatskoj koji djeluje i kao centar za istraživanje i komuniciranje raznovrsnih tema iz povijesti i suvremenosti Zagreba. U stalnom je postavu predstavljeno i doba Hrvatskog narodnog preporoda u Zagrebu s istaknutim osobama i događajima koji karakteriziraju to razdoblje, a koje završava s banom Jelačićem i njegovim upečatljivim portretom u natprirodnoj veličini. U stalnom postavu Muzeja postavljena je tematska cjelina August Šenoa i Zagreb.

Zbirke

Zbirka slikarstva, grafike i primijenjene grafike Muzej grada Zagreba, Zagreb

Predmeti

Vladimir Lunaček na početku novinarske karijere, Zagreb, 1902. Autor: Bužan, Joso ulje na platnu

MGZ 186

Ilustracije

Vladimir Lunaček, 1905. Autor: Valdec, Rudolf poprsje u bronci

Vladimir Lunaček, urednik Obzora, Zagreb, 1921. Autor: Križanić, Pjer tuš, tempera

(MGZ 43178) Vladimir Lunaček objavljivao je brojne likovne kritike i osvrte iz kulture u najtiražnijem dnevnom listu "Obzor" kontinuirano od 1906. do 1927. godine. Stoga je na karikaturi i prikazan s listom "Obzor" pod rukom. (izvor: Stota obljetnica Muzeja grada Zagreba, str. 35.)

Ilustracije

Vladimir Lunaček, 1905. Autor: Valdec, Rudolf skulptura, poprsje, bronca

"Jedan od najuspjelijih i najpoznatijih Valdecovih portreta jest portret kritičara Vladimira Lunačeka, također bečkog studenta." (izvor: Izazov moderne: : Zagreb - Beč oko 1900. : slikarstvo, kiparstvo i arhitektura zagrebačke i bečke secesije. Str. 165))

Ustanove

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagreb

Opsežna rukopisna ostavština Vladimira Lunačeka čuva se u NSK, Zagreb.

Odsjek za povijest hrvatske književnosti HAZU, Zagreb

Opsežna rukopisna ostavština Vladimira Lunačeka čuva se u Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU.

Izložbe, projekti, publikacije

Vladimir Lunaček: Ilirci (drama u tri čina) link Digitalizirana građa

Digitalizirani izvornik iz 1912.g.

Kolveshi, Željka. Stota obljetnica Muzeja grada Zagreba : 1907. - 2007. Katalog

Kolveshi, Željka. Zagreb : Grad. Ljudi. Život Katalog

Katalog istoimene izložbe održane 2019. godine. U cjelini "Zagreb - ljudi" su i portreti književnika.