Babukić, Vjekoslav (Alojzije)

Biografija

Babukić, Vjekoslav (Alojzije)

(Požega, 1812 - Zagreb, 1875)

Hrvatski preporoditelj i jezikoslovac. Kao pokretač za osnivanje niza kulturnih institucija i promicatelj hrvatske knjige, te kao kreator književnojezičnoga programa ujedinjenja Hrvata u jednom književnom jeziku i kao glavni kodifikator toga jezika, Babukić zauzima visoko mjesto među hrvatskim preporoditeljima.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Gradski muzej Požega, Požega link

Muzej je utemeljen 1924. g. zaslugom Julija Kempfa (1864. - 1934.), učitelja, povjesničara i pisca, autora monografije o povijesti i zemljopisnim značajkama Požege i Požeške županije, tiskane 1910. g., prikupivši tom prilikom i prvu građu za Muzej. Muzej čuva i književnu baštinu mnogih znamenitih građana i poznatih književnika rođenih u Požegi i okolici (Antun Kanižlić, fra Grga Čevapović, Vjekoslav Babukić, fra Kajo Agijić, Josip Eugen Tomić, Janko Jurković, Vilim Korajac, Josip Pavičić, Franjo Ciraki, Dobriša Cesarić, Matko Peić, Zdenka Marković …). Jedna od zbirki je i Zbirka Ive Čakalića, samoukog umjetnika koja sadrži dio njegove rukopisne ostavštine, obiteljske fotografije te različite skulpture i makete sakralne tematike.

Muzej grada Zagreba, Zagreb link

Muzej grada Zagreba osnovan je 1907. g. na poticaj Braće hrvatskog zmaja, odnosno Emilija Laszowskog (1868. - 1949.), povjesničara i arhivista, kulturnoga i javnog djelatnika, ujedno prvog ravnatelja Muzeja. Danas je to najveći gradski muzej u Hrvatskoj koji djeluje i kao centar za istraživanje i komuniciranje raznovrsnih tema iz povijesti i suvremenosti Zagreba. U stalnom je postavu predstavljeno i doba Hrvatskog narodnog preporoda u Zagrebu s istaknutim osobama i događajima koji karakteriziraju to razdoblje, a koje završava s banom Jelačićem i njegovim upečatljivim portretom u natprirodnoj veličini. U stalnom postavu Muzeja postavljena je tematska cjelina August Šenoa i Zagreb.

Zbirke

Zbirka fotografije do 1950. Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb

Predmeti

Posjetnica Vjekoslava Babukića, dr. pol. 19. st. Autor: Nepoznati autor posjetnica

Posjetnica Vjekoslava Babukića koju je ostavio prilikom posjete profesoru Maksi Kuntariću. Mapoteka, Fa 75

Ilustracije

Ilirska slovnica, 1854. Autor: Babukić, Vjekoslav knjiga

Mapoteka, GMP 1145

Ilustracije

Vjekoslav Babukić, jezikoslovac i prevoditelj, 1866. Autor: Pommer, Franjo D. albumska fotografija

MGZ fot 9293

Vjekoslav Babukić, 1856. Autor: Pommer, Franjo D. fotografija

Atelijerski portret hrvatskog književnika Vjekoslava Babukića. Fotografija snimljena za album s portretima naših petnaest istaknutih književnika. Portret muškarca srednjih godina s brkovima. Odjeven u bijele hlače i tamni sako s leptir mašnom oko vrata. Dobedarni portret, pozadina prikaza svijetla i neutralna. MUO 5625 Izvor podataka: MUO AthenaPlus

Ustanove

Gradska knjižnica i čitaonica Požega, Požega

Zavičajna zbirka "Possegana" osnovana je 1985. godine. Ova zbirka kontinuirano čuva i daje na korištenje u okviru Knjižnice građu vezanu uz naš zavičaj. Zbirka ima preko 1600 svezaka knjiga vezanih uz grad Požegu, Požeško-slavonsku županiju, znamenite osobe povezane sa zavičajem, zbirku periodike, tiskovni materijal, elektroničku građu, kartografsku građu, filmsku građu, grafičke mape, slike, glazbenu građu. Najveću vrijednost čine originalni primjerci knjiga Antuna Kanižlića, Miroslava Kraljevića, ostavština Ivše Bošnjaka Dragovačkog, ostavština Zlate Kolarić-Kišur, Knjižnica Julija Kempfa, Knjižnica Franje Cirakija, rukopisi znamenitih Požežana i djela drugih pisaca koji su vezani uz Požegu.

Izložbe, projekti, publikacije

Požeški književnici i njihova djela Katalog

Izložba u povodu Dana grada Požege

Ilirska slovnica link Digitalizirana građa

Digitalizirana baština Zavičajne zbirke "Possegana" okuplja na jednom mjestu digitalne reprodukcije vrijedne i rijetke građe pohranjene u zbirkama i odjelima Gradske knjižnice. Ilirska slovnica (1854) bila je prvi pokušaj cjelovite znanstvene gramatike u Hrvata.

Matica hrvatska 1842.–1992. link Katalog

Muzej grada Zagreba u suradnji s Maticom hrvatskom, izložba u Ilirskoj dvorani, Zagreb (19.12.1992. - 10.01.1993.)

Radovanlija Mileusnić, Snježana. U potrazi za književnom baštinom u hrvatskim muzejima link Odabrana bibliografija

Tekst donosi rezultate anketnoga istraživanja "Književna baština u hrvatskim muzejima, galerijama i zbirkama" 2006. godine. Objavljen u časopisu "Muzeologija", 43/44

Pommer 1856 - Gojević 2016 : fotografične slike naših narodnih spisateljah Katalog

Katalog izložbe (Muzej grada Zagreba, 21.12. 2017. - 25.3. 2018., Muzej grada Koprivnice 18.5. - 18.7. 2018.)

Digitalizirana baština Possegana link Digitalizirana građa

Digitalizirana baština Zavičajne zbirke "Possegana" okuplja na jednom mjestu digitalne reprodukcije vrijedne i rijetke građe pohranjene u zbirkama i odjelima Gradske knjižnice. Zbirka elektroničkih izdanja raritetnih knjiga iz zavičajne zbirke Possegana sadrži i: Ilirska slovnica / Vjekoslav Babukić (elektroničko izd. izvornika objavljenog 1854.)