Žmegač, Viktor

Biografija

Žmegač, Viktor

(Slatina, 1929 - Zagreb, 2022)

Akademik, hrvatski književni teoretičar i povjesničar, germanist i muzikolog, profesor emeritus na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kako ističu iz Matice hrvatske, krunom književnopovijesnoga rada njezinog dugogodišnjeg suradnika, smatra se knjiga "Povijesna poetika romana", a kapitalnim ostvarenjem kasne faze kulturološko remek-djelo "Od Bacha do Bauhausa", jedinstvena povijest njemačke kulture, književnosti, glazbe, slikarstva, filma i znanosti, od početaka do danas. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada među kojima je Državna nagrada za životno djelo za područje humanističkih znanosti (1999.) i Nagrada "Vladimir Nazor" za životno djelo (2003.).

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Zavičajni muzej Slatina, Slatina link

Zavičajni muzej Slatina sakuplja, čuva i izlaže na povremenim izložbama predmete prirodne, materijalne i duhovne kulturne baštine, koji potječu s područja grada Slatine i općina Čađavica. U tematskom segmentu stalnoga postava "Zavičajnici" obuhvaćeni su i književnici Viktor Žmegač i Mirko Jirsak. Viktor Žmegač primio je Povelju počasnog građanina Grada Slatine, kao i ključ Grada Slatine, kojima se Grad Slatina zahvaljuje zbog izuzetnog doprinosa znanosti, kulturi i umjetnosti, te promicanju imena Slatine u Hrvatskoj i svijetu. Aleksandra Žmegač Horvat i Andrej Žmegač, kći i sin književnika, povjesničara i germanista Viktora Žmegača poklonili su 2019.g. za muzejsku zbirku nekoliko knjiga i fotografija svoga oca kao prilog stalnom postavu novouređenog slatinskog Muzeja, a u ožujku 2023. Muzej je preuzeo donaciju dijela privatne knjižnice, odličja i osobnih predmeta akademika Viktora Žmegača, od sina i kćeri preminulog akademika Andreja Žmegača i Aleksandre Žmegač Horvat.

Ilustracije

Zbirke

Kulturno-povijesna zbirka Zavičajni muzej Slatina, Slatina

Kulturno-povijesna zbirka obuhvaća predmete značajne za slatinsku građansku povijest 19. i početka 20. stoljeća. U zbirci se čuvaju i rukopisi, ostavština i djela hrvatskih književnika - slatinskih zavičajnika Mirka Jirsaka i Viktora Žmegača.

Predmeti

Dio donacije akademika Viktora Žmegača Autor: -

Fundus Zavičajnog muzeja Slatina bogatiji je za jednu vrlo važnu donaciju koju su djelatnici preuzeli 15. ožujka 2023. godine u Zagrebu. Riječ je o donaciji dijela privatne knjižnice, odličja i osobnih predmeta našeg istaknutog akademika Viktora Žmegača, što su muzeju predali sin i kći preminulog akademika; Andrej Žmegač i Aleksandra Žmegač Horvat.

Ilustracije

Izložbe, projekti, publikacije

Slatinski zavičajni pisci Katalog

Zavičajni muzej Slatina i Gradska knjižnica Slatina organizirali su izložbu "Slatinski zavičajni pisci" (17. - 24. ožujka 1997.). U popratnom deplijanu navedenu su kratke biografije 18 slatinskih književnika

Radovanlija Mileusnić, Snježana. U potrazi za književnom baštinom u hrvatskim muzejima link Odabrana bibliografija

Tekst donosi rezultate anketnoga istraživanja "Književna baština u hrvatskim muzejima, galerijama i zbirkama" 2006. godine. Objavljen u časopisu "Muzeologija", 43/44