Žmegač, Viktor

Biografija

Žmegač, Viktor

(Slatina, 1929. - Zagreb, 2022.)

Akademik, književnik, hrvatski književni teoretičar i povjesničar, germanist i muzikolog. Kako ističu iz Matice hrvatske, krunom književnopovijesnoga rada njezinog dugogodišnjeg suradnika, smatra se knjiga "Povijesna poetika romana", a kapitalnim ostvarenjem kasne faze kulturološko remek-djelo "Od Bacha do Bauhausa", jedinstvena povijest njemačke kulture, književnosti, glazbe, slikarstva, filma i znanosti, od početaka do danas. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada među kojima je Državna nagrada za životno djelo za područje humanističkih znanosti (1999.) i Nagrada "Vladimir Nazor" za životno djelo (2003.).

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Zavičajni muzej Slatina, Slatina link

Zavičajni muzej Slatina sakuplja, čuva i izlaže na povremenim izložbama predmete prirodne, materijalne i duhovne kulturne baštine, koji potječu s područja grada Slatine i općina Čađavica. U tematskom segmentu stalnoga postava "Zavičajnici" obuhvaćeni su i književnici Viktor Žmegač i Mirko Jirsak. Viktor Žmegač primio je Povelju počasnog građanina Grada Slatine, kao i ključ Grada Slatine, kojima se Grad Slatina zahvaljuje zbog izuzetnog doprinosa znanosti, kulturi i umjetnosti, te promicanju imena Slatine u Hrvatskoj i svijetu. Aleksandra Žmegač Horvat i Andrej Žmegač, kći i sin književnika, povjesničara i germanista Viktora Žmegača poklonili su 2019.g. za muzejsku zbirku nekoliko knjiga i fotografija svoga oca kao prilog stalnom postavu novouređenog slatinskog Muzeja, a u ožujku 2023. Muzej je preuzeo donaciju dijela privatne knjižnice, odličja i osobnih predmeta akademika Viktora Žmegača, od sina i kćeri preminulog akademika Andreja Žmegača i Aleksandre Žmegač Horvat.

Zbirke

Kulturno-povijesna zbirka Zavičajni muzej Slatina, Slatina

Kulturno-povijesna zbirka obuhvaća predmete značajne za slatinsku građansku povijest 19. i početka 20. stoljeća. U zbirci se čuvaju i rukopisi, ostavština i djela hrvatskih književnika - slatinskih zavičajnika Mirka Jirsaka i Viktora Žmegača. Primitkom donacije Viktora Žmegača 2023.godine, Muzej će ustrojiti Zbirku Vikora Žmegača.

Predmeti

Dio donacije akademika Viktora Žmegača, 2023 Autor: -

Fundus Zavičajnog muzeja Slatina bogatiji je za jednu vrlo važnu donaciju koju su djelatnici Muzeja preuzeli 15. ožujka 2023. godine u Zagrebu. Riječ je o donaciji dijela privatne knjižnice, odličja i osobnih predmeta istaknutog akademika Viktora Žmegača, koju su Muzeju predali sin i kći preminulog akademika - Andrej Žmegač i Aleksandra Žmegač Horvat.

Ilustracije

Fotografija obitelji Žmegač, 1931. Autor: - fotografija

Fotografija obitelji Žmegač, nastala u Slatini 1931. godine. Na fotografiji su Viktor, stariji brat Adrian, otac Edmund i majka. (podatke dostavio Srđan Đuričić)

Ilustracije

Pijanino marke August Förster, 1950. – 1960. Autor: August Förster pijanino

Pijanino Viktora Žmegača jedan je od predmeta doniran Muzeju od obitelji u 2023. godini koji će biti dio kulturno-povijesne Zbirke Viktor Žmegač. (podatke dostavio Srđan Đuričić)

Ilustracije

Električni pisaći stroj OLYMPIA Carrera de Luxe, kraj 20. st. Autor: OLYMPIA, Indonezija pisaći stroj

Električni pisaći stroj marke Olimpia, model Carrera de Luxe koja je bila u vlasništvu Viktora Žmegača i na kojoj je pisao svoja zadnja djela. (podatke dostavio Srđan Đuričić)

Ilustracije

Križ za zasluge Savezne Republike Njemačke (Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland), 1988. Autor: - odlikovanje

Križ za zasluge Savezne Republike Njemačke s pripadajućom kutijom i priznanjem koje je Viktor Žmegač dobio 1988. godine. (podatke dostavio S. Đuričić)

Ilustracije

Odlikovanje Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, 1995. Autor: - odlikovanje

Odlikovanje Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića s pripadajućom kutijom i priznanjem koje je Viktor Žmegač dobio 1995. godine. (podatke dostavio S. Đuričić)

Ilustracije

Ključ Grada Slatine, 2017. Autor: - odlikovanje

Ključ Grada Slatine koji je dodijeljen Viktoru Žmegaču povodom proglašenja počasnim građaninom Grada Slatine. (podatke dostavio S. Đuričić)

Ilustracije

Reprodukcija portreta Franza Kafke, 1966 (?) Autor: František Tichý (Naklada: Odeon) reprodukcija

Reprodukcija portreta Franza Kafke koja se nalazila u radnoj sobi Viktora Žmegača cijeli njegov radni vijek. (podatke dostavio S. Đuričić)

Ilustracije

Godišnja nagrada INE za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2004. godinu, 2005. Autor: INA knjiga

Godišnja nagrada INE za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2004. godinu s posvetom: "Dragim mojim Slatinčanima i nezaboravnoj Slatini! Viktor Žmegač". (podatke dostavio S. Đuričić)

Ilustracije

Viktor Žmegač, oko 2002. g. Autor: nepoznat fotografija u boji

Fotografija u boji Viktora Žmegača. Dio skupne donacije obitelji Žmegač iz 2019. godine. inv. br. ZMS 9129

Ilustracije

Viktor Žmegač s Nedjeljkom Fabriom, oko 2002. Autor: nepoznat fotografija u boji

Inv. br. ZMS 9136 Viktor Žmegač s hrvatskim književnim klasičarom Nedjeljkom Fabriom. Fotografija je dio skupne donacije obitelji Žmegač iz 2019. godine. (podatke dostavio S. Đuričić)

Ilustracije

Izložbe, projekti, publikacije

Slatinski zavičajni pisci Katalog

Zavičajni muzej Slatina i Gradska knjižnica Slatina organizirali su izložbu "Slatinski zavičajni pisci" (17. - 24. ožujka 1997.). U popratnom deplijanu navedenu su kratke biografije 18 slatinskih književnika

Radovanlija Mileusnić, Snježana. U potrazi za književnom baštinom u hrvatskim muzejima link Odabrana bibliografija

Tekst donosi rezultate anketnoga istraživanja "Književna baština u hrvatskim muzejima, galerijama i zbirkama" 2006. godine. Objavljen u časopisu "Muzeologija", 43/44