Mihaljević, Vicko

Neurastenicus

Biografija

Mihaljević, Vicko Neurastenicus

(Split, 1861 - 1911)

Hrvatski političar i hrvatski književnik. Po struci je bio odvjetnik. Bio je jedan od prvaka hrvatskog preporoda u Splitu. Suosnivač je Hrvatskog sokola u Splitu. Pisao je šaljive pjesme, prigodnice i hrvatske domoljubne pjesme. U nekim je pjesmama proročanski navijestio velike ratove što su uslijedili u budućnosti. Glede domoljubnosti svojih pjesama, dobio je premali prostor kod prikaza književne povijesti u Hrvata. Ipak, njegov je doprinos prepoznao Anatolij Kudrjavcev te ga je uvrstio u svoju antologiju Splite moj: poezija o Splitu iz 2002. godine. 2005. je godine reizdana njegova zbirka Pregršt sušnja, uz pogovore jezikoslovca Radovana Vidovića i Tonka Maroevića. Njegovu su zbirku pjesama Pregršt sušnja ilustrirali poznati splitski slikar Ante Katunarić, Meneghelo Dinčić i sam Vicko Mihaljević. Primjerak zbirke slučajno je pronađena na zagrebačkom smetištu i potom je priređena za pretisak.

Izvori

Muzeji

Muzej grada Splita, Split link

Presudan je događaj u povijesti muzeja velika kulturno-povijesna izložba priređena 1950. godine inicijativom JAZU i Ministarstva kulture, prigodom proslave 500. obljetnice rođenja Marka Marulića. Izložba je bila postavljena u prizemlju i na prvom katu Papalićeve palače da bi se po njezinu završetku taj prostor trajno ustupio muzeju. Muzej grada osnovan je 1946. godine, dok je samo ime dobio dvije godine poslije. Prvi ravnatelj bio je Marko Uvodić, autor brojnih pripovijedaka i kroničar splitskog života. Naslijedio ga je Ćiro Čičin-Šain, novinar i književnik koji je posebnu pažnju posvećivao arhivskoj građi i koji je 1950. godine pokrenuo prva muzejska izdanja. Muzej sadrži i Tartagliinu ostavštinu, koja sadrži diplome, zahvalnice, osobne predmete i fotografije.

Zbirke

Arhivska zbirka Muzej grada Splita, Split

Arhivska zbirka sadrži i fond Vicka Mihaljevića (1861.-1911.),književnika i političara, gdje se ističe njegovo rukopisno djelo "Pregršt šušnja", ali i drugi literarni pokušaji. U zbirci se čuva i rukopis Luke Botića "Bijedna Mare".

Ustanove

Sveučilišna knjižnica Split, Split

Izložbe, projekti, publikacije

Blagaić-Januška, Tea. Arhivska zbirka u Muzeju grada Splita link Odabrana bibliografija

Autorica u tekstu spominje i fond Dujma Mikačića

Mihaljević, Vicko. Pregršt šušnja link Digitalizirana građa

Predstavljeno u okviru projekta Partage plus, međunarodnoga projekta digitalizacije europske secesijske baštine