Parun, Vesna

Pave Versa

Biografija

Parun, Vesna Pave Versa

(Zlarin, 1922. - Stubičke Toplice, 2010.)

Književnica i prevoditeljica. Studirala je na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, a od 1947. godine djelovala je kao slobodna književnica. Objavljeno joj je više od 60 knjiga poezije, a na kazališnim su daskama uprizorena četiri njezina dramska djela. Najprevođenija je hrvatska pjesnikinja. "Bila sam dječak", "Ti koja imaš nevinije ruke", "Vidrama vjerna", tek su neka su od njezinih ostvarenja po kojima će je pamtiti čitateljska publika.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Muzejska zbirka KUD-a Koralj, Zlarin link

U „Muzeju KUD-a Koralj“ u Zlarinu nalazi se spomen soba Vesne Parun. Izložena je građa vezana za život i rad ove hrvatske pjesnikinje, rođene Zlarinjanke: rukopisi i tiskana izdanja njenih knjiga, osobni predmeti, fotografije i slike. U prizemlju desno izložena je Spomen zbirka Vesne Parun, rođene Zlarinjanke. U ulaznom dijelu prostora dominira starinska krušna peć, obnovljena uz pomoć Muzeja grada Šibenika. U prostoru postava je vitrina s predmetima koje je pjesnikinja poklonila KUD-u: kapa, naočale u futroli, nalivpera u futroli, kazetofon (diktafon), knjige, rukopisi. U prostoru je još postavljena izložba portreta Vesne Parun, splitskog slikara, kipara i scenografa Petra Periše (tiskani deplijan), koja je upriličena prigodom proslave pjesnikinjinog rođendana, a tad je prikazan i biografski film o životu Vesne Parun. Autor izložbe darovao je jedan portret Spomen zbirci. U fundusu zbirke Vesne Parun čuva se i još njenih osobnih predmeta (3 – 4 šala i marame, pedesetak knjiga, nekoliko majca).

Ilustracije

Gradski muzej Virovitica, Virovitica link

Gradski muzej Virovitica središnje je mjesto prezentacije i interpretacije bogate materijalne kulture podravsko-slavonskog kraja i s njom povezanih ideja, vrijednosti i stavova. Smješten je u dvorcu Pejačević, sagrađenome početkom 19. st. Obnovljeni stalni postav i raznovrsne aktivnosti koje se na njega nadovezuju komuniciraju prošlost i sadašnjost teritorija iz perspektive čovjekove privrženosti drvu kao prirodnom materijalu koji obrađuje i koristi za svakodnevni život od pretpovijesti do danas. Fundus broji oko 5 000 predmeta, koji prikazuje život virovitičkog kraja od mlađega kamenog doba do kraja 20. st. U stalnom postavu Muzeja izložen je i izbor umjetnina iz donacije što ju je 1982. g. Muzeju darovao Virovitičanin Branislav Glumac, književnik iz Zagreba. Riječ je o zbirci od 120 radova hrvatskih likovnih umjetnika 20. st. različitih naraštaja i stilskih izričaja.

Muzej Prigorja, Sesvete link

Muzej je smješten u zgradi kasnobarokne kurije koju su podigli kanonici Zagrebačkog kaptola krajem 18. st. U pripremi je stalni postav koji će dati arheološki, povijesni i etnografski pregled bliže i dalje prošlosti istočnog dijela Zagreba, odnosno Sesvetskog Prigorja. Originalne umjetnine Vesne Parun (uz nešto fotografija, nagrada i knjiga) koje su pripadale ostavštini redatelja, pjesnika i recitatora Branka Pejnovića, dugogodišnjeg Vesnina prijatelja, Muzej Prigorja otkupio je za svoj fundus.

Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb link

Fundus Moderne galerije danas broji gotovo 10 000 umjetnina: slika, skulptura, crteža i grafika, plaketa i medalja te fotografija i novomedijskih radova. Od toga je u stalnom postavu izložen reprezentativni izbor od 726 djela hrvatske likovne umjetnosti, nastalih u razdoblju između 1835. i 2010. g. Taj izbor, koji bilježi zbivanja na hrvatskoj umjetničkoj sceni od pojave modernoga građanstva do prvog desetljeća 21. st.

Zbirke

Zbirka donacija Branislava Glumca Gradski muzej Virovitica, Virovitica

Zasebna zbirka je donacija Branislava Glumca koja sadrži radove suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika. Zbirku je 1982. godine Muzeju darovao pisac Branislav Glumac. S obzirom na to da je Ugovor o darivanju sadržavao točku o tome kako se donator može s vremenom odlučiti popunjavati Zbirku ili iz nje povući neka djela, a umjesto njih donirati neka druga, Zbirka je ponovno katalogizirana 2009. te na velikoj izložbi predstavljena u cijelom opsegu. U zbirci su djela: Nives Kavurić Kurtović, Đure Sedera, Željka Hegedušić, Edite Schubert, Nikole Koydla, Otona Glihe, Ljube Ivančića, Dimitrija Popovića, Mersada Berbera, Fadila Vejzovića, Miljenka Stančića i mnogih drugih.

Spomen zbirka Vesne Parun Muzejska zbirka KUD-a Koralj, Zlarin

U zgradi „Muzeja KUD-a Koralj“ u Zlarinu je i spomen soba hrvatske pjesnikinje Vesne Parun, rođene Zlarinjanke. Izložena je građa vezana za njen život i rad: rukopisi i tiskana izdanja njenih knjiga, osobni predmeti, fotografije i slike. Građu kontinuirano prikupljaju i čuvaju članovi KUD-a Koralj i njihov agilni predsjednik Boris Gregov.

Predmeti

Vesna Parun, 1971. Autor: Ante Schramadei slika

Ugljen na papiru; 44x34 cm. Slika je reproducirana i u Katalogu zbirke Branislava Glumca iz 2009. (str. 36.)

Ilustracije

Crvena ženska torbica, 1930-1940. Autor: - modni pribor

Crvena torbica "poput jadranskih koralja" darovana je Muzeju Prigorja 2013. god. od Sesvećanke čija je majka torbicu kupila 1950-ih od Vesne Parun (izvor: Balade Vesne Parun, 2020., str. 3.) MPS-5564

Ilustracije

Rascvjetala voćka, 1994. Autor: Parun, Vesna tempera

Preuzeto iz kataloga izložbe "Balade Vesne Parun", 2020., str. 18. Predmet je za Muzej Prigorja otkupljen od Branka Pejnovića.

Ilustracije

Ribe (1), 2009. Autor: Parun, Vesna pastel

Preuzeto iz kataloga izložbe "Balade Vesne Parun", 2020., str. 19. Predmet je za Muzej Prigorja otkupljen od Branka Pejnovića.

Ilustracije

S otvorenja izložbe u Čakovcu, 1995. Autor: Derk, Denis fotografija

Uz odobrenje autora, preuzeto iz kataloga izložbe "Balade Vesne Parun", 2020., str. 11.

Ilustracije

Vesna Parun u tramvaju br. 11, između 1978. i 1980. god. Autor: Vucelić, Zlata fotografija

Fotografija objavljena u katalogu izložbe: Poetski skalpel Vesne Parun : Galerija "Josip Račić" - Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 5. - 29.5. 2022.

Ilustracije

Vesna Parun, Zagreb, 1974. Autor: Goll, Predrag crtež

Šibenska tvrđava, 1994. Autor: Parun, Vesna gvaš

Objavljeno u katalogu "Balade Vesne Parun" (Šibenik, 2022.)

Ilustracije

Magarčić, 1970. – 1993. Autor: Parun, Vesna tempera na papiru

NMMU, MG-6373

Ilustracije

Lorelaj, 1995. Autor: Parun, Vesna rukopisna građa

Radna verzija prepjeva Vesne Paun pjesme "Lorelaj" od Heinea, koju čuva Hrvatski državni arhiv u Zagrebu. Opaska pjesnikinje: "od moje šesnaeste godine, iz splitskih školskih klupa, gdje je po prvi put pročitah i naučih napamet na njemačkom, nosim tu baladu u sebi i žudim da ju prepjevam. To ipak, već evo, u starosti dočekah." (podatke dostavio Tomislav Mrčić)

Ilustracije

Nagrada Grada Zagreba, 1956. Autor: Narodni odbor Kotara Zagreb nagrada

Nagradu grada Zagreba Vesna Parun je primila 1956. godine "u znak priznanja za najbolje umjetničko ostvarenje sa područja književnosti u godini 1955." Tada 33-godišnja Vesna Parun Nagradu je primila za zbirku nježnih elegija ljuvenih "Crna maslina", objavljenih u ondašnjem Društvu književnika Hrvatske u siječnju 1955. godine. (podatke dostavio T. Mrčić)

Ilustracije

Ustanove

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagreb

Iako je najveći dio rukopisne ostavštine Vesne Parun pohranjen u Hrvatskome državnom arhivu, i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu čuva vrijedan dio bogatstva njezina jedinstvenog stvaralačkog opusa. Pjesnikinjina pokretna ostavština otpremljena je naime u ožujku 2012. godine iz lječilišta u Stubičkim Toplicama u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

U Hrvatskom državnom arhivu nalazi se ostavština Vesne Parun u 54 kutije i 1 mapi koju je HDA otkupio od pjesnikinje u 12 akvizicija. Gradivo iz ostavštine vezano je uz njen dugogodišnji književno-autorski te manjim dijelom slikarski i prevodilački rad

Izvori

Izložbe, projekti, publikacije

Bosnar, Marijan. Vesna Parun link Odabrana bibliografija

Osobni arhivski fond HR-HDA-1755 : analitički inventar / fond sredio i opisao Marijan Bosnar

Kad bi se moglo otputovati link AV zapisi

U srpnju 1995. godine ekipa Dokumentarnog programa HTV-a snimila je film o najvećoj hrvatskoj pjesnikinji Vesni Parun (10. 4. 1922. - 25. 10. 2010.). Film je sniman u Vodicama, na Zlarinu gdje je Vesna rođena, na Prviću, u Šibeniku, u Splitu i na Braču, na festivalu "Croatia rediviva", u Selcima, gdje je Vesna dobila Maslinov vijenac. U filmu pjesnikinja na autentičnim mjestima govori o svojem životu, govori stihove i dijelove svoje životne priče. O Vesni Parun u filmu govore i akademik Tonko Maroević i pjesnik Drago Štambuk. Završetak filma sniman je na Braču kod kipara Antolića u Novom Selu i u bračkom kamenolomu. Scenarist: Branko Pejnović Redatelj: Tomislav Perica Proizvodnja: HTV, 1995. (podatke dostavio T. Mrčić)

Lemić, Vlatka. Izvori za istraživanje književne baštine u hrvatskim državnim arhivima link Odabrana bibliografija

Tekst Vlatke Lemić u Časopisu "Muzeologija" 43/44

Dani Vesne Parun Projekt

10. travnja je dan kada kada je rođena najveća hrvatska pjesnikinja, Vesna Parun. Taj se dan obilježava manifestacijom "Dani Vesne Parun" koju su pokrenuli Općina Šolta u suradnji s Društvom hrvatskih književnika i Književnim krugom Split, u spomen na veliku pjesnikinju

Balade Vesne Parun link Izložba

Povodom desetogodišnjice smrti velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun (1922.-2010.) u Muzeju Prigorja u Sesvetama održana je izložba Balade Vesne Parun (27.20. - 20.11. 2020.). Izloženi su likovni radovi Parunove, njih desetak, mahom pejzaža i pogleda na draga dalmatinska mjesta, a koji svjedoče o njenoj likovnoj nadarenosti, sposobnosti dobrog komponiranja, hrabrog slaganja boja te jakoj ekspresiji. Pridružit će im se i primjeri primijenjenog slikarstva – kompozicije s dragim motivom riba, fotografije oslika njena stana u nekadašnjoj Badelovoj 15 u Dubravi, dekorativne cvjetne cjeline te naslovnice zbirki pjesama i eseja s njenim crtežima. (Žarka Vujić)

Balade Vesne Parun link Katalog

Autorice tekstova: Morena Želja Želle i Žarka Vujić

Poetski skalpel Vesne Parun link Izložba

U povodu 100. obljetnice rođenja književnice i pjesnikinje Vesne Parun Nacionalni muzej moderne umjetnosti od 5. do 29. svibnja 2022., u Galeriji Josip Račić, predstavlja izložbu Poetski skalpel Vesne Parun. Izložba je osmišljena tijekom istraživanja Fonda Vesne Parun u Hrvatskom državnom arhivu u kojem se, uz dokumente o slikarstvu Vesne Parun, čuvaju i tekstovi koje je pisala o likovnim umjetnicima. Inspirirana pozivnicom za otvorenje izložbe slikarice Nives Kavurić - Kurtović u Galeriji Matijaš u Samoboru 1986., u kojoj je pisalo da će se održati uz poetski skalpel Vesne Parun - odnosno kratak recital, muzeologinja dr. sc. Žarka Vujić odabrala je naziv za izložbu posvećenu jednoj od najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnikinja.

Balade Vesne Parun link Katalog

Ususret stogodišnjici rođenja najveće hrvatske pjesnikinje Vesne Parun (1922. - 2010.) u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" u Šibeniku otvara se 18.3.2022. izložba Balade Vesne Parun. Bit će izloženi likovni radovi Parunove, njih dvadesetak, mahom pejzaža i pogleda na draga dalmatinska mjesta, a koji svjedoče o njenoj likovnoj nadarenosti, sposobnosti dobrog komponiranja, hrabrog slaganja boja te jakoj ekspresiji. Vesna Parun počela je intenzivnije slikati iza majčine smrti početkom 70-ih godina 20. stoljeća, a tada je i stvorila i niz zanimljivih dječjih art knjiga. Izlagati je počela sredinom 80-ih pa sve do kraja 90-ih godina 20.stoljeća. Izložba objašnjava i vezu Vesne Parun sa Sesvetama u kojima su 40-ih godina 20. stoljeća Parunovi živjeli u kući na mjestu koje danas stoji Knjižnica Sesvete i gdje je Vesna Parun dočekala i objavljivanje svoje epohalne zbirke Zore i Vihori u izdanju DKH 1947. godine, urednika Gustava Krkleca i s naslovnicom Ede Murtića. Autorice izložbe su Žarka Vujić i Morena Želja Želle, a originalne umjetnine su iz fundusa Muzeja Prigorja otkupljene od pjesnika Branka Pejnovića, dugogodišnjeg Vesnina prijatelja i pratitelja. Izložba je otvorena do 12. travnja. (Podatke dostavio Tomislav Mrčić)

Žena koralj, žena hrid link Izložba

U Ljetnom muzeju KUD-a Koralj, Zlarinjanima i njihovim gostima predstavljena je izložba 'Žena koralj, žena hrid' koja je obuhvatila građu iz Grafičke zbirke, Zbirke rukopisa i starih knjiga, Zbirke muzikalija i audiomaterijala kao i općeg fonda Knjižnice te recitaciju pjesme Ljubomor koja je dio glazbene knjige Koralj vraćen moru, objavljene u nakladi Menarta. Na izložbi je bio predstavljen i mural Koralj vraćen moru, koji su na poticaj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu oslikale studentice Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Izložbu je u povodu 100. obljetnice rođenja istaknute hrvatske književnice priredila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i predstavila je zagrebačkoj publici u travnju 2022. godine.

Fanatik istine: Vesna Parun u NR Bugarskoj (1962. - 1967.) link Izložba

Mjesto održavanja izložbe: Nacionalni muzej literature - Muzej "Nikola Vapcarov", Sofija (Bugarska), 15. prosinca 2022. - 15. svibnja 2023. Izložbu je povodm 100. godišnjice rođenja Vesen Parun organizirao Muzej Prigorja, Sesvete. Vesna Parun je u razdoblju 1962. - 1967. živjela na relaciji Sofija - Zagreb. Prijateljevala je s bugarskim intelektualcima, uglavnom mladim satiričarima i disidentima, filozofima, glazbenicima i glumcima. Vesna Parun vodila je intenzivnu kreativnu razmjenu s bugarskom kulturom, uslijed koje je u Hrvatskoj izašao ne samo niz njezinih prijevoda bugarskih autora, već je rođena i njezina zbirka pjesama "Vjetar Trakije", u cijelosti inspirirana Bugarskom.

Vesna Parun : klasični triptih Goethe - Heine - Rilke link Katalog

U novoustanovljenoj zbirci Vesne Parun u Muzeju Prigorja, između ostalog, čuvaju se i tri vlastoručno potpisana grafička lista prepjeva kanonskih njemačkih autora iz mape "Klasični triptih" u izdanju Otvorenog društva u Zagrebu 1995. godine: Johann Wolfgang Goethe: Erlkönig / Vilinski kralj, Heinrich Heine: Lorelei / Lorelaj, Rainer Maria Rilke: Herbsttag / Jesenji dan koji će se tijekom studenoga moći pogledati u prostoru Goethe instituta u Zagrebu. Izložba Vesna Parun: Klasični triptih: Goethe - Heine - Rilke održana je od 8. do 30. studenog 2022. u prostoru Goethe Instituta Kroatien, Zagreb, u organizaciji Muzeja Prigorja.

Bajka zvjezdana : izložba u povodu 100. obljetnice rođenja Vesne Parun link Katalog

Povodom 100. obljetnice rođenja Vesne Parun Hrvatski državni arhiv priredio je izložbu i katalog koristeći se najvećim dijelom gradivom iz njezina osobnog fonda upotpunjenog s nekoliko komada gradiva iz drugih fondova u posjedu HDA-a. Autori popratnoga izložbe i kataloga: Marijan Bosnar i Melina Lučić. (Hrvatski državni arhiv, 12. listopada - 16. prosinca 2022.)

Festival poezije - Nagrada Vesna Parun - Stubičke Toplice Projekt

U organizaciji udruge "Modus Vivendi Stubaki" pod vodstvom pjesnika i novinara Nikole Kristića u Stubičkim Toplicama (gdje je čuvena pjesnikinja živjela desetak godina), od 2018. godine održava se Festival poezije – Nagrada Vesna Parun. (podatke dostavio T. Mrčić)

Ti koja imaš nevinije ruke link AV zapisi

Film govori o životu i djelu Vesne Parun. Kroz film se izmjenjuju mišljenja stručnjaka o Vesni i njenom djelu kolažirano s njenim razmišljanjem, recitiranjem svojih pjesama i rijetkim snimkama na kojima govori o svome životu. O njoj govore Predrag Matvejević, Denis Derk, Tonko Maroević, Zlatko Crnković, Ksenija Banović, Mića Danojlić, Marijan Bosnar i Branko Pejnović. Između razgovora sa stručnjacima Vesna govori o svom životu te recitira par svojih najpoznatijih pjesama. Scenarist i redatelj: Branko Pejnović Suradnik: Danilo Šerbedžija Proizvodnja: Društvo prijatelja prirodnih ljepota Slunja i Rastoka, 2021.

Poetski skalpel Vesne Parun : Galerija "Josip Račić" - Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 5. - 29.5. 2022. Katalog

Stotinu stihova, stotinu melodija : koncert uglazbljenih stihova velikana hrvatskog pjesništva Vesne Parun i Dragutina Tadijanovića Knjiga

Glazbena škola Slavonski Brod, 7.11. 2022.

Kad ptica prestane voljeti : (izbor iz posljednjih rukopisnih memoara Vesne Parun) Knjiga

Priredili: Denis Derk, Marina Selnik