Parun, Vesna

Pave Versa

Biografija

Parun, Vesna Pave Versa

(Zlarin, 1922. - Stubičke Toplice, 2010.)

Književnica i prevoditeljica. Studirala je na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, a od 1947. godine djelovala je kao slobodna književnica. Objavljeno joj je više od 60 knjiga poezije, a na kazališnim su daskama uprizorena četiri njezina dramska djela. Najprevođenija je hrvatska pjesnikinja. "Bila sam dječak", "Ti koja imaš nevinije ruke", "Vidrama vjerna", tek su neka su od njezinih ostvarenja po kojima će je pamtiti čitateljska publika.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Muzejska zbirka KUD-a Koralj, Zlarin link

U „Muzeju KUD-a Koralj“ u Zlarinu nalazi se spomen soba Vesne Parun. Izložena je građa vezana za život i rad ove hrvatske pjesnikinje, rođene Zlarinjanke: rukopisi i tiskana izdanja njenih knjiga, osobni predmeti, fotografije i slike. U prizemlju desno izložena je Spomen zbirka Vesne Parun, rođene Zlarinjanke. U ulaznom dijelu prostora dominira starinska krušna peć, obnovljena uz pomoć Muzeja grada Šibenika. U prostoru postava je vitrina s predmetima koje je pjesnikinja poklonila KUD-u: kapa, naočale u futroli, nalivpera u futroli, kazetofon (diktafon), knjige, rukopisi. U prostoru je još postavljena izložba portreta Vesne Parun, splitskog slikara, kipara i scenografa Petra Periše (tiskani deplijan), koja je upriličena prigodom proslave pjesnikinjinog rođendana, a tad je prikazan i biografski film o životu Vesne Parun. Autor izložbe darovao je jedan portret Spomen zbirci. U fundusu zbirke Vesne Parun čuva se i još njenih osobnih predmeta (3 – 4 šala i marame, pedesetak knjiga, nekoliko majca).

Ilustracije

Gradski muzej Virovitica, Virovitica link

Muzej, osnovan 1953. g., smješten je u dvorcu Pejačević, sagrađenome početkom 19. st. Fundus broji oko 5 000 predmeta, od kojih je gotovo 900 izloženo u stalnom postavu, koji prikazuje život virovitičkog kraja od mlađega kamenog doba do kraja 20. st. U stalnom postavu Muzeja izložen je i izbor umjetnina iz donacije što ju je 1982. g. Muzeju darovao Virovitičanin Branislav Glumac, književnik iz Zagreba. Riječ je o zbirci od 120 radova hrvatskih likovnih umjetnika 20. st. različitih naraštaja i stilskih izričaja.

Muzej Prigorja, Sesvete link

Muzej je smješten u zgradi kasnobarokne kurije koju su podigli kanonici Zagrebačkog kaptola krajem 18. st. U pripremi je stalni postav koji će dati arheološki, povijesni i etnografski pregled bliže i dalje prošlosti istočnog dijela Zagreba, odnosno Sesvetskog Prigorja. Originalne umjetnine Vesne Parun (uz nešto fotografija, nagrada i knjiga) koje su pripadale ostavštini redatelja, pjesnika i recitatora Branka Pejnovića, dugogodišnjeg Vesnina prijatelja, Muzej Prigorja otkupio je za svoj fundus.

Zbirke

Zbirka donacija Branislava Glumca Gradski muzej Virovitica, Virovitica

U okviru stalnog postava Gradskog muzeja u dvije prostorije izložena je likovna zbirka suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, koju je 1982. godine Muzeju poklonio Virovitičan Branislav Glumac, književnik iz Zagreba.

Spomen zbirka Vesne Parun Muzejska zbirka KUD-a Koralj, Zlarin

U zgradi „Muzeja KUD-a Koralj“ u Zlarinu je i spomen soba hrvatske pjesnikinje Vesne Parun, rođene Zlarinjanke. Izložena je građa vezana za njen život i rad: rukopisi i tiskana izdanja njenih knjiga, osobni predmeti, fotografije i slike. Građu kontinuirano prikupljaju i čuvaju članovi KUD-a Koralj i njihov agilni predsjednik Boris Gregov.

Predmeti

Vesna Parun, 1971. Autor: Ante Schramadei slika

ugljen na papiru; 44x34 cm

Ilustracije

Crvena ženska torbica, 1930-1940. Autor: - modni pribor

Crvena torbica "poput jadranskih koralja" darovana je Muzeju Prigorja 2013. god. od Sesvećanke čija je majka torbicu kupila 1950-ih od Vesne Parun (izvor: Balade Vesne Parun, 2020., str. 3.) MPS-5564

Ilustracije

Rascvjetala voćka, 1994. Autor: Parun, Vesna tempera

Preuzeto iz kataloga izložbe "Balade Vesne Parun", 2020., str. 18. Predmet je za Muzej Prigorja otkupljen od Branka Pejnovića.

Ilustracije

Ribe (1), 2009. Autor: Parun, Vesna pastel

Preuzeto iz kataloga izložbe "Balade Vesne Parun", 2020., str. 19. Predmet je za Muzej otkupljen od Branka Pejnovića.

Ilustracije

S otvorenja izložbe u Čakovcu, 1995. Autor: Derk, Denis fotografija

Uz odobrenje autora, preuzeto iz kataloga izložbe "Balade Vesne Parun", 2020., str. 11.

Ilustracije

Vesna Parun u tramvaju br. 11, između 1976. i 1980. god. Autor: Vucelić, Zlata fotografija

Vesna Parun, Zagreb, 1974. Autor: Goll, Predrag crtež

Šibenska tvrđava, 1994. Autor: Parun, Vesna gvaš

Objavljeno u katalogu "Balade Vesne Parun" (Šibenik, 2022.)

Ilustracije

Ustanove

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagreb

Iako je najveći dio rukopisne ostavštine Vesne Parun pohranjen u Hrvatskome državnom arhivu, i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu čuva vrijedan dio bogatstva njezina jedinstvenog stvaralačkog opusa. Pjesnikinjina pokretna ostavština otpremljena je naime u ožujku 2012. godine iz lječilišta u Stubičkim Toplicama u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

U Hrvatskom državnom arhivu nalazi se ostavština Vesne Parun u 54 kutije i 1 mapi koju je HDA otkupio od pjesnikinje u 12 akvizicija. Gradivo iz ostavštine vezano je uz njen dugogodišnji književno-autorski te manjim dijelom slikarski i prevodilački rad

Izvori

Izložbe, projekti, publikacije

Bosnar, Marijan. Vesna Parun Odabrana bibliografija

Osobni arhivski fond HR-HDA-1755 : analitički inventar / fond sredio i opisao Marijan Bosnar

Kad bi se moglo otputovati AV zapisi

Dokumentarni film o Vesni Parun po scenariju Branka Pejnovića.

Lemić, Vlatka. Izvori za istraživanje književne baštine u hrvatskim državnim arhivima link Odabrana bibliografija

Tekst Vlatke Lemić u Časopisu "Muzeologija" 43/44

Dani Vesne Parun Projekt

10. travnja je dan kada kada je rođena najveća hrvatska pjesnikinja, Vesna Parun. Taj se dan obilježava manifestacijom "Dani Vesne Parun" koju su pokrenuli Općina Šolta u suradnji s Društvom hrvatskih književnika i Književnim krugom Split, u spomen na veliku pjesnikinju

Balade Vesne Parun link Izložba

Povodom desetogodišnjice smrti velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun (1922.-2010.) u Muzeju Prigorja u Sesvetama održana je izložba Balade Vesne Parun (27.20. - 20.11. 2020.). Izloženi su likovni radovi Parunove, njih desetak, mahom pejzaža i pogleda na draga dalmatinska mjesta, a koji svjedoče o njenoj likovnoj nadarenosti, sposobnosti dobrog komponiranja, hrabrog slaganja boja te jakoj ekspresiji. Pridružit će im se i primjeri primijenjenog slikarstva – kompozicije s dragim motivom riba, fotografije oslika njena stana u nekadašnjoj Badelovoj 15 u Dubravi, dekorativne cvjetne cjeline te naslovnice zbirki pjesama i eseja s njenim crtežima. (Žarka Vujić)

Balade Vesne Parun link Katalog

Autorice tekstova: Morena Želja Želle i Žarka Vujić

Poetski skalpel Vesne Parun link Izložba

U povodu 100. obljetnice rođenja književnice i pjesnikinje Vesne Parun Nacionalni muzej moderne umjetnosti od 5. do 29. svibnja 2022., u Galeriji Josip Račić, predstavlja izložbu Poetski skalpel Vesne Parun. Izložba je osmišljena tijekom istraživanja Fonda Vesne Parun u Hrvatskom državnom arhivu u kojem se, uz dokumente o slikarstvu Vesne Parun, čuvaju i tekstovi koje je pisala o likovnim umjetnicima. Inspirirana pozivnicom za otvorenje izložbe slikarice Nives Kavurić - Kurtović u Galeriji Matijaš u Samoboru 1986., u kojoj je pisalo da će se održati uz poetski skalpel Vesne Parun - odnosno kratak recital, muzeologinja dr. sc. Žarka Vujić odabrala je naziv za izložbu posvećenu jednoj od najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnikinja.

Balade Vesne Parun Katalog

Ususret stogodišnjici rođenja najveće hrvatske pjesnikinje Vesne Parun (1922. - 2010.) u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" u Šibeniku otvara se 18.3.2022. izložba Balade Vesne Parun. Bit će izloženi likovni radovi Parunove, njih dvadesetak, mahom pejzaža i pogleda na draga dalmatinska mjesta, a koji svjedoče o njenoj likovnoj nadarenosti, sposobnosti dobrog komponiranja, hrabrog slaganja boja te jakoj ekspresiji. Vesna Parun počela je intenzivnije slikati iza majčine smrti početkom 70-ih godina 20. stoljeća, a tada je i stvorila i niz zanimljivih dječjih art knjiga. Izlagati je počela sredinom 80-ih pa sve do kraja 90-ih godina 20.stoljeća. Izložba objašnjava i vezu Vesne Parun sa Sesvetama u kojima su 40-ih godina 20. stoljeća Parunovi živjeli u kući na mjestu koje danas stoji Knjižnica Sesvete i gdje je Vesna Parun dočekala i objavljivanje svoje epohalne zbirke Zore i Vihori u izdanju DKH 1947. godine, urednika Gustava Krkleca i s naslovnicom Ede Murtića. Autorice izložbe su Žarka Vujić i Morena Želja Želle, a originalne umjetnine su iz fundusa Muzeja Prigorja otkupljene od pjesnika Branka Pejnovića, dugogodišnjeg Vesnina prijatelja i pratitelja. Izložba je otvorena do 12. travnja. (Podatke dostavio Tomislav Mrčić)

Žena koralj, žena hrid Izložba

U Ljetnom muzeju KUD-a Koralj, Zlarinjanima i njihovim gostima predstavljena je izložba 'Žena koralj, žena hrid' koja je obuhvatila građu iz Grafičke zbirke, Zbirke rukopisa i starih knjiga, Zbirke muzikalija i audiomaterijala kao i općeg fonda Knjižnice te recitaciju pjesme Ljubomor koja je dio glazbene knjige Koralj vraćen moru, objavljene u nakladi Menarta. Na izložbi je bio predstavljen i mural Koralj vraćen moru, koji su na poticaj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu oslikale studentice Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Izložbu je u povodu 100. obljetnice rođenja istaknute hrvatske književnice priredila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i predstavila je zagrebačkoj publici u travnju 2022. godine.