Strozzi, Tito

Biografija

Strozzi, Tito

(Zagreb, 1892. - Zagreb, 1970.)

Pisac, glumac, redatelj i prevoditelj. Pisao je i na hrvatskom i na njemačkom jeziku. Autor je lirskih proza, proznih djela i drama; većina njegovih scenskih djela izvedena je u HNK-u (Alanku, 1919; Istočni grijeh, 1922; Zrinjski, 1925; Ecce homo!, 1925; Kameleoni, 1940; Tomislav, 1944), a njegovo najbolje poslijeratno djelo, Igru u dvoje (riječ je o ljubavnoj i životnoj priči naslonjenoj na autorov život sa suprugom, glumicom Elizom Gerner), izvodila je kazališna skupina Dramski ansambl Strozzi. Mnogostrukošću svojih kazališnih interesa obilježio je povijest hrvatskoga kazališta 20. st.

Izvori

Muzeji

Muzejsko kazališna zbirka Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, Zagreb link

Odsjek za povijest hrvatskog kazališta koji je osnovan 1966. sastavnim je dijelom Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Djelatnost Odsjeka je zasnovana na istraživanju hrvatske dramske književnosti i svih oblika i profesija nacionalnog kazališta. Bogata Muzejsko-kazališna zbirka sadrži književne ostavštine, preko 10 000 dramskih tekstova, scenografskih i kostimskih skica i najbogatija je takva zbirka u ovom dijelu Europe. Povremeno se organiziraju izložbe iz fundusa Zbirke, obrade pojedinih tema i osoba važnih za povijest hrvatskog kazališta (glumaca, redatelja, dramaturga, kostimografa, scenografa i dr.).

Izložbe, projekti, publikacije

Radovanlija Mileusnić, Snježana. U potrazi za književnom baštinom u hrvatskim muzejima link Odabrana bibliografija

Tekst donosi rezultate anketnoga istraživanja "Književna baština u hrvatskim muzejima, galerijama i zbirkama" 2006. godine. Objavljen u časopisu "Muzeologija", 43/44

Stoljeće jedne dinastije Izložba

Izložba o najistaknutijim članovima obitelji Strozzi u Galeriji Matice hrvatske. Na izložbi je izložen velik broj izložaka vezanih uz umjetnički život članova dinastije Strozzi. Na 12 panoa izložene su fotografije iz dramskih i opernih režija te glumačkih nastupa Tita Strozzija. Taj dio izložbe preuzet je od izložbe koju je Ana Lederer pripremila prilikom Festivala glumca u Županji, u organizaciji Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta pri Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU. Od osobnih predmeta Tita Strozzija našle su se tu njegove naočale, putovnica, lula, upaljači i kutija za cigare te iskaznice DKH. Izložene su bile i originalne fotografije iz Strozzijeva izgubljenog filma Dvorovi u samoći iz 1925.; originalne kazališne cedulje podijeljene u šest skupina: operne režije, dramske režije, režije hrvatskih praizvedbi, vlastita djela, gostovanja te režije na malim pozornicama HNK na Tuškancu i u Frankopanskoj ulici. Svi navedeni predmeti dio su ostavštine Tita Strozzija, a izloženi su zahvaljujući ljubaznosti Elize Gerner.