Miletić, Stjepan

Dundo Maroje; Nestor; Desiderius

Biografija

Miletić, Stjepan Dundo Maroje; Nestor; Desiderius

(Zagreb, 1868. - München, 1908.)

Hrvatski intendant, redatelj i književnik. Djelovao kao neovisni intelektualac; obnašao dužnost intendanta HNK u Zagrebu, pisao književne i kazališne kritike, putopise, feljtone i polemike. Dijelovi ostavštine čuvaju mu se u Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU te u NSK

Izvori

Muzeji

Muzejsko kazališna zbirka Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, Zagreb link

Odsjek za povijest hrvatskog kazališta koji je osnovan 1966. sastavnim je dijelom Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Djelatnost Odsjeka je zasnovana na istraživanju hrvatske dramske književnosti i svih oblika i profesija nacionalnog kazališta. Bogata Muzejsko-kazališna zbirka sadrži književne ostavštine, preko 10 000 dramskih tekstova, scenografskih i kostimskih skica i najbogatija je takva zbirka u ovom dijelu Europe. Povremeno se organiziraju izložbe iz fundusa Zbirke, obrade pojedinih tema i osoba važnih za povijest hrvatskog kazališta (glumaca, redatelja, dramaturga, kostimografa, scenografa i dr.).

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb link

Hrvatski povijesni muzej jedan je od sljednika Narodnog muzeja, otvorenoga za javnost u Zagrebu 1846. g. Pod tim je nazivom pravno utemeljen 1991. g. kao nacionalni muzej hrvatske povijesti od srednjega vijeka do danas objedinjavanjem Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske. Smješten je u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u povijesnoj jezgri Zagreba, na Gornjem gradu. Unutrašnjost palače gotovo se nije mijenjala od 1870-ih godina.

Zbirke

Zbirka predmeta iz svakodnevnog života Hrvatski povijesni muzej, Zagreb

Hrvatski povijesni muzej posjeduje Zbirku predmeta iz svakodnevnog životu koju čini 4000 uporabnih predmeta koji su posredno ili neposredno vezani uz djelovanje društvenih i političkih elita 19. i 20. stoljeća te koji svojom namjenom i simbolikom svjedoče o značajnim događajima iz hrvatske prošlosti. Prema pripadnosti određenoj osobi ili obitelji po brojnosti se ističu ostavštine obitelji bana Josipa Jelačića i bana Ivana Mažuranića, dok je nešto manje predmeta vezano uz osobe i plemićke obitelji koje su obilježile politički, kulturni i gospodarski život Hrvatske u 19. i početkom 20. stoljeća poput preporoditelja Ljudevita Gaja, biskupa Josipa Jurja Strossmayera i drugih.

Muzejsko kazališna zbirka Muzejsko kazališna zbirka Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, Zagreb

Predmeti

Garnitura za pisanje Stjepana Miletića, oko 1890. Autor: Thun Porcelan pisaća garnitura

HPM-PMH-32280/1-6 Sastoji se od šest dijelova: dva svijećnjaka, tintarnice, noža za papir i plitice za pisaći pribor te sušila za tintu. Izrađena od finog oslikanog porculana. Na tintarnici je oslikan grb obitelji Miletić. Izvor: Museum 1846. - 1996., Zagreb, Hrvatski povijesni muzej, 1996. Str. 67.

Ilustracije

Stolni okvir za fotografiju, 2. pol. 19. st. Autor: Nepoznati autor okvir za sliku

HPM-PMH-32417 (podatke dostavila A. Smetko)

Ilustracije

Zidni sat s ključem, iz ostavštine S. Miletića, oko 1850. Autor: neutvrđeni autor sat

HPM-PMH-32357 (podatke dostavila A. Smetko)

Ilustracije

Ustanove

Odsjek za povijest hrvatske književnosti HAZU, Zagreb

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagreb

Izložbe, projekti, publikacije

Museum 1846. - 1996. link Katalog

DiZbi link Digitalizirana građa

Virtualna izložba Stjepan Miletić link Izložba

Izložba postavljena u Gradskoj knjižnici u povodu stote obljetnice smrti Stjepana Miletića. Za pripremu izložbe korištena je izvorna građa Zbirke Zagrabiensia Gradske knjižnice. Izložbu pripremila Dubravka Petek.