Vereš (Vörös), Slavko

Biografija

Vereš (Vörös), Slavko

(Vrtlinska kraj Čazme, 1887. - London, 1953.)

Karikaturist, ilustrator, novinar, pisac humorist, urednik i izdavač. Prvi hrvatski profesionalni karikaturist, jedna od najpopularnijih osoba hrvatskog novinarstva i karikaturista između dva svjetska rata. Bavio se izdavaštvom, autor je kratkih stripova, ilustrirao je knjige, pisao kajkavske stihove, prevodio i izdavao razna svjetski važna izdanja kao što je prva, Hofmannova slikovnica "Struwwelpeter" (u hrvatskom prijevodu “Janko Raščupanko”), napisao je roman "Gospodar milijuna" (1920.), objavio knjigu karikatura "Šaljivi vodič kroz Zagreb" (1911.), nacrtao i jedan realistički pustolovni strip – "Dalmatinski Robinzon" (1936.).

Izvori

Muzeji

Gradski muzej Čazma, Čazma link

Gradski muzej u Čazmi vlasnikom je Memorijalne sobe književnika i agronoma Slavka Kolara koja nastaje od ranih 1970-ih godina, a danas broji 227 predmeta. Zbirka nakon 1990. godine više nije u memorijalnoj sobi sa stalnim postavom, ali se izlaže na povremenim izložbama. Muzej sadrži Zavičajnu zbirku u kojoj se sabiru osobni predmeti, dokumenti, rukopisi, knjige zavičajnih književnika.

Zbirke

Zavičajna zbirka Gradski muzej Čazma, Čazma

Zbirka do sada sadrži: knjige s ilustracijama grafičarke Zdenke Pozaić, knjige s ilustracijama Slavka Vörösa (Vereš), knjige Đure Šurmina, Đure Sudete, Eugena Dapca (otac), Ivana Dončevića, povijesni časopis Koprive (uvezena izdanja od 1912. do 1926. kada je vlasnik, ilustrator i karikaturist bio Slavko Vörös, časopise "Radost", "Smib" i "Modra lasta" s objavljenim radovima učitelja i pjesnika Dušana Stojčevića, novinara i književnika Dragana Smuđa i drugih, lokalnih i zavičajnih autora. Zbirka je u nastajanju.

Predmeti

Knjiga bez predgovora, 1914. Autor: Vukelić, Zvonimir knjiga

Ilustracije za knjigu radio Slavko Vereš. Inv. br. 6827

Ilustracije

Janko Raščupanko, 1925. Autor: Hoffmann, Heinrich; Vereš, Slavko knjiga

Prijevod njemačkoga originalnog izdanja (Struwwelpeter) iz 1845. godine. Inv. br. 7891

Ilustracije

Izložbe, projekti, publikacije

Slavko Vörös (Vereš) Katalog

Izložba u svibnju 2017.g. uz 130. godišnjicu rođenja Slavka Vereša. Autorica izložbe i kataloga Jadranka Kruljac-Sever.