Magjer (Mađer), Rudolfo Franjin

Biografija

Magjer (Mađer), Rudolfo Franjin

(Zemun, 1884. - Osijek, 1954.)

Hrvatski je književnik i pedagog. Pisao je pjesme, pripovijetke, publicistiku, epigrame i aforizme. U Osijeku je živio od najranije mladosti, gdje je završio Učiteljsku školu. Radio je u Valpovu i Šljivoševcima kao učitelj, zatim u Osijeku kao pedagog, publicist i književnik. Od 1909. godine vodio je Klub hrvatskih književnika u Osijeku, osnovan sa sličnim ciljevima kao Družba Braće hrvatskog zmaja, ali s težištem na hrvatsku knjigu i hrvatski jezik. Bio je pokretač i urednik časopisa Jeka od Osijeka te izdavao almanah Mi. Aktivni stvaralački rad Rudolfa F. Magjera bio je 1905. do 1934. godine. Bio je promicatelj hrvatske i slavonske književnosti i kulture, iako je za života i netom nakon smrti bio zapostavljen u književnoj povijesti.

Izvori

Muzeji

Muzej Slavonije, Osijek link

Bogatstvo muzejske građe prikupljano desetljećima na području grada Osijeka i neposredne okolice u prvim je poslijeratnim godinama, zahvaljujući sjedištu KOMZA, ponovno naglasilo regionalnu nadležnost Muzeja za područje cijele Slavonije, te dijela Baranje i Srijema. Muzej Slavonije status nacionalnog muzeja stekao je 1994. godine. U svojim različitim zbirka Muzej sadrži i građu vezanu za život književnika, a dio ostavštine obitelji Truhelka pohranjen je unutar Odjela umjetničkog obrta, Povijesnog odjela te Knjižnice.

Zbirke

Zavičajna zbirka Essekiana Muzej Slavonije, Osijek

Essekiana - zavičajna zbirka Muzeja Slavonije - zbirka je osječkih tiskovina prikupljana po načelu zavičajnosti. Sustavno se prikuplja od 1903. g. i daje pregled povijesti osječkoga tiskarstva od njegovih početaka (Franjevačka knjižnica 1735; Knjižnica obitelji Divald 1775.) do Drugoga svjetskoga rata.

Zbirka slika i okvira Muzej Slavonije, Osijek

Predmeti

Pjesmice i pripovijesti za hrvatsku mladež, 1905. Autor: Magjer, Rudolfo Franjin knjiga

(pod)Zbirka knjižne opreme, secesijski stil

Porivi: Pjesme, 1905. Autor: Magjer, Rudolfo Franjin knjiga

(pod)Zbirka knjižne opreme, secesijski stil

Portret Rudolfa Franjina Magjera, 1914. Autor: Tomerlin, Slavko ulje na platnu

Ilustracije

Portret Rudolfa Franjina Magjera, 1924. Autor: Gjurić, Milenko D. ulje na šperploči

Ilustracije

Ustanove

Državni arhiv u Osijeku, Osijek

Dio ostavštine Rudolfa F. Magjera (osobna dokumentacija -svjedodžbe, osobnici, razne isprave, ugovori, parnice) nalazi se u fondu Državnog arhiva u Osijeku. Osobni je to Magjerov fond, koji se sastoji od njegove i njegovih radova, kao i nešto dokumentacije Kluba hrvatskih književnika i umjetnika u Osijeku.

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Osijek

Legat Magjer Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek ostavlja sin, Miljenko Magjer 1980. godine, o čemu svjedoči korespondencija Miljenka Mađera s ravnateljem Pavle Blažekom. U svome pismu Knjižnici, Miljenko Mađer navodi razloge zašto ostavlja književnu baštinu Knjižnici „Želio bih da neka kulturna ustanova u Osijeku zna sve što je u vezi s književnom zaostavštinom mog oca, gdje se ona može naći i što će biti s njom u budućnosti. Mislim na taj način iskupiti svoj dug prem ocu za kojeg znam da je cio život kao književnik i javni radnik posvetio Osijeku.“

Izložbe, projekti, publikacije

Književna baština R. F. Magjera link Digitalizirana građa

Projekt digitalizacije Književna baština Rudolfa Franjina Magjera, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek pokrenula je 2014. godine, kao doprinos Hrvatskoj kulturnoj baštini, nacionalnom projektu digitalizacije arhivske, knjižnične i muzejske građe pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH.

Lemić, Vlatka. Izvori za istraživanje književne baštine u hrvatskim državnim arhivima link Odabrana bibliografija

Tekst Vlatke Lemić u Časopisu "Muzeologija" 43/44

OSTAVŠTINA RUDOLFA FRANJINA MAGJERA link Odabrana bibliografija

Tekst Marijane Špoljarić i Ljiljane Krpeljević u časopisu "Knjižničarstvo" 17,2 (2013.)