Marinković, Ranko

Biografija

Marinković, Ranko

(Vis, 1913 - Zagreb, 2001)

Hrvatski književnik. Radio je u Ministarstvu prosvjete NR Hrvatske, Nakladnome zavodu Hrvatske, bio je ravnatelj Drame zagrebačkoga HNK-a, potom profesor na Akademiji dramske umjetnosti, gdje je i umirovljen 1983. God. 1975. dobio je Nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo, a od 1983. bio je redoviti član JAZU (HAZU). Najznačajnija je Marinkovićeva prozna zbirka Ruke (1953), a vrhunac je njegove proze roman Kiklop (1965) - sinteza njegova dotadašnjega književnog rada.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Muzejsko kazališna zbirka Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, Zagreb link

Odsjek za povijest hrvatskog kazališta koji je osnovan 1966. sastavnim je dijelom Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Djelatnost Odsjeka je zasnovana na istraživanju hrvatske dramske književnosti i svih oblika i profesija nacionalnog kazališta. Bogata Muzejsko-kazališna zbirka sadrži književne ostavštine, preko 10 000 dramskih tekstova, scenografskih i kostimskih skica i najbogatija je takva zbirka u ovom dijelu Europe. Povremeno se organiziraju izložbe iz fundusa Zbirke, obrade pojedinih tema i osoba važnih za povijest hrvatskog kazališta (glumaca, redatelja, dramaturga, kostimografa, scenografa i dr.).

Gradska galerija Sikirica, Sinj link

Galerija Sikirica prikuplja radove Stipe Sikirice te trenutno raspolaže vrijednim fundusom skulptura. Među njima su i brojni portreti književnika.

Predmeti

Ranko Marinković, 1984. Autor: Kauzlarić Atač, Zlatko ugljen na papiru

(MGZ 5416) Izvor: Kolveshi, Ž. Zagreb - Grad. Ljudi. Život., str. 169.

Ilustracije

Ranko Marinković, 1985. Autor: Sikirica, Stipe

Ustanove

Memorijalna zbirka Ranko Marinković, Vis

Memorijalna zbirka Ranko Marinković osnovana je 2008. godine u Visu kako bi se u rodnom gradu ovog književnika očuvala uspomena na njegovo životno djelo. Zbirka nastoji prikupiti što više artefakata vezanih uz Ranka Marinkovića: izdanja njegovih knjiga, tekstova koji su o njemu napisani, predmeta, fotografija, audio i video snimki, plakata i slično. Zbirka je za javnost otvorena o 4. listopada 2011. dva puta tjedno na drugom katu Kulturnog centra u Visu. Zbirka je organizator manifestacije 'Marinković nas spaja' MEMORIJALNA ZBIRKA RANKA MARINKOVIĆA Lokacija: Vis, otok Vis Kontakt osoba: Anči Fabijanović Adresa: Viškog boja 13, drugi kat Kulturnog centra Vis Mobitel: +385 (0)95 5049253 E-pošta: viszbirka.marinkovic@gmail.com

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

Izložbe, projekti, publikacije

Radovanlija Mileusnić, Snježana. U potrazi za književnom baštinom u hrvatskim muzejima link Odabrana bibliografija

Tekst donosi rezultate anketnoga istraživanja "Književna baština u hrvatskim muzejima, galerijama i zbirkama" 2006. godine. Objavljen u časopisu "Muzeologija", 43/44

Kolveshi, Željka. Zagreb : Grad. Ljudi. Život Katalog

Katalog istoimene izložbe održane 2019. godine. U cjelini "Zagreb - ljudi" su i portreti književnika.

Hećimović, Branko. Kazališni portreti i scenografije Zlatka Kauzlarića Atača Katalog