Ivšić, Radovan

Biografija

Ivšić, Radovan

(Zagreb, 1921. - Pariz, 2009.)

Pjesnik i kazališni pisac. Djela tog pjesnika, dramatika, prevoditelja, esejista i nadrealista, zabranjivana su tijekom Drugoga svjetskog rata i nakon njega, pa Ivšić 1954. godine, na poziv Andrea Bretona, odlazi u Pariz, gdje sudjeluje u svim manifestacijama nadrealističkog pokreta. Dobro je poznavao Bretona, surađivao je s likovnim velikanima poput Miróa ili češke slikarice Toyen, ali cijelog se života nije klanjao nikome, osim poeziji i umjetnosti. I slobodi, naravno. Odbijao je počasti i odlikovanja, u tome je bio nepokolebljiv do smrti. Nije prihvatio niti Goranov vijenac poezije, premda je za afirmaciju Ivana Gorana Kovačića u Francuskoj učinio mnogo. Ivšićeva djela poema "Narcis" (1942.), 'Kralj Gordogana' (1943.), 'Kapetan Oliver' (1944.) i 'Vodnik pobjednik' (1944.), drame 'Akvarij' (1956.) 'Aiaxaia ili Moći reći' (1980.)

Izvori

Ustanove

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagreb

Fond Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu obogaćen je 2019.g. donacijom od 1062 knjige različitih autora, među kojima je većina s njihovom posvetom, grafičkih mapa, plakata, velikog broja rukopisa, časopisa, izložbenih kataloga, novinskih članaka, kao i donacijom osobnih stvari. Donacija je u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu iz Pariza dopremljen kao dio njegove ostavštine koju je matičnoj hrvatskoj knjižnici poklonila Ivšićeva suputnica Annie Le Brun.

Izložbe, projekti, publikacije

Le Brun, Annie. Radovan Ivšić i nepokorena šuma Katalog

Publikacija objavljena uz istoimenu izložbu održanu u Muzeju suvremene umjetnosti, Zagreb, od 24. rujna do 22. studenoga 2015. god.

Bošnjak, Branimir. Radovan Ivšić i fluid sloboda link Odabrana bibliografija

Tekst u "Vijencu" u povodu smrti Radovana Ivšića (1921. – 2009.)

Nepokorena šuma i Radovan Ivšić link Izložba

Izložba u prostoru za povremene izložbe Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, od 24. rujna do 22. studenog 2015.