Marković, Petar

Pero Mijakić

Biografija

Marković, Petar Pero Mijakić

(Kaptol, 1856. - Neumarkt, 1900.)

Hrvatski književnik, prevoditelj, znanstvenik, kulturni i pedagoški djelatnik. Pisao je pjesme, pošalice i humoreske ("Ljubavnik bez brkova" itd.), ali i stručno-znanstvene radove iz područja rimske književnosti te, kao vrstan poznavatelj više jezika, i prijevode. Surađivao je u gotovo svim tadašnjim književnim časopisima, bio je urednik "Pobratima", časopisa za mlade. Posmrtni ostaci Petra Markovića preneseni su 9.12.2002. zaslugom njegove unuke dr. Lelje Dobronić u njegovo rodno mjesto Kaptol iz austrijskog lječilišta Neumarkt in Steiermark, gdje je 1900. godine preminuo od sušice u 44. godini života.

Izvori
  • Požeški leksikon
Ilustracije

Muzeji

Gradski muzej Požega, Požega link

Muzej je utemeljen 1924. g. zaslugom Julija Kempfa (1864. - 1934.), učitelja, povjesničara i pisca, autora monografije o povijesti i zemljopisnim značajkama Požege i Požeške županije, tiskane 1910. g., prikupivši tom prilikom i prvu građu za Muzej. Muzej čuva i književnu baštinu mnogih znamenitih građana i poznatih književnika rođenih u Požegi i okolici (Antun Kanižlić, fra Grga Čevapović, Vjekoslav Babukić, fra Kajo Agijić, Josip Eugen Tomić, Janko Jurković, Vilim Korajac, Josip Pavičić, Franjo Ciraki, Dobriša Cesarić, Matko Peić, Zdenka Marković …). Jedna od zbirki je i Zbirka Ive Čakalića, samoukog umjetnika koja sadrži dio njegove rukopisne ostavštine, obiteljske fotografije te različite skulpture i makete sakralne tematike.

Zbirke

Povijesna zbirka Gradski muzej Požega, Požega

Predmeti

Pisaći stol Petra Markovića Autor: Nepoznati autor namještaj

Dr. Stanimir Vuk-Pavlović darovao je radni stol svojega pradjeda Petra Markovića Gradskome muzeju Požega (17.4.2015.) Izvor: http://www.gmp.hr/novosti/item/244-dr-stanimir-vuk-pavlovic-darovao-radni-stol-petra-markovica.html

Petar Marković, druga pol. 20. st. Autor: Foto-atelje JG. Funk fotografija

Inv. br. 28.358

Petar Marković s prijateljima na klupi, 1900. Autor: Nepoznati autor fotografija

Inv. br. 28.355

Ilustracije

Obitelj Marković, kraj 19. st. Autor: Nepoznati autor fotografija

Inv. br. 28.351

Ilustracije

Požeški gimnazijalci s prof. Petrom Markovićem, druga pol. 19. st. Autor: Nepoznati autor fotografija

Petar Marković sjedi u sredini. Inv. br. 28.340

Ilustracije

Izložbe, projekti, publikacije

Dobronić, Lelja. Splet sudbina: riječi prethodnika i sabrani spisi o djedovima Knjiga

U knjizi je i poglavlje posvećeno Petru Markoviću, koji je autorici Lelji Dobronić bio djed po majci. Tekst izvorno objavljen u časopisu "Zlatna dolina", 3(1997.).

Dobronić, Lelja. Petar Marković - pjesnik, književnik i znanstvenik Knjiga