Feldman, Miroslav

Biografija

Feldman, Miroslav

(Virovitica, 1899 - Zagreb, 1976)

Liječnik, pjesnik, dramski pisac. Već kao student prišao je lijevomu pokretu; nekoliko puta bio zatvaran, a 1943. otišao u partizane. Godine 1944. putuje u El Shat i El Khatatbi (Egipat) gdje služi kao liječnik i amaterski novinar. Posjet Egiptu ostavit će duboki trag u njehovim stihovima i rečenicama. Nakon rata bio na istaknutim dužnostima u zdravstvu. Bio je predsjednik hrvatskog i jugoslavenskog PEN-a. Dobitnik je nagrade »Vladimir Nazor« za životno djelo 1971.

Izvori

Muzeji

Muzejsko kazališna zbirka Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, Zagreb link

Odsjek za povijest hrvatskog kazališta koji je osnovan 1966. sastavnim je dijelom Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Djelatnost Odsjeka je zasnovana na istraživanju hrvatske dramske književnosti i svih oblika i profesija nacionalnog kazališta. Bogata Muzejsko-kazališna zbirka sadrži književne ostavštine, preko 10 000 dramskih tekstova, scenografskih i kostimskih skica i najbogatija je takva zbirka u ovom dijelu Europe. Povremeno se organiziraju izložbe iz fundusa Zbirke, obrade pojedinih tema i osoba važnih za povijest hrvatskog kazališta (glumaca, redatelja, dramaturga, kostimografa, scenografa i dr.).

Izložbe, projekti, publikacije

Radovanlija Mileusnić, Snježana. U potrazi za književnom baštinom u hrvatskim muzejima link Odabrana bibliografija

Tekst donosi rezultate anketnoga istraživanja "Književna baština u hrvatskim muzejima, galerijama i zbirkama" 2006. godine. Objavljen u časopisu "Muzeologija", 43/44

Vinski, Nina. Dramski rad Miroslava Feldmana link Odabrana bibliografija

Tekst Nine Vinski u "Dani Hvarskoga kazališta. Građa i rasprave o hrvatskoj književnosti i kazalištu"

Kapusta, Danijela. Popis ostavštine Miroslava Feldmana Odabrana bibliografija

Rukopis. Građa u 2 velike kutije i 10 kutija.