Jirsak, Mirko

Biografija

Jirsak, Mirko

(Slatina, 1909. - Zagreb, 1999.)

Hrvatski književnik i prevoditelj. Svoju prvu zbirku pjesama "Pjesma" objavljuje vrlo rano 1929., a zatim slijede zbirke pjesama "Lice za oknom" 1933., "Sa ruba ravnice" 1953., "Most" 1962., "Sadra i pijesak" 1981. te posthumno "101 pjesma" 2004. godine. Roman "Karneval cvrčaka" 1975., izveden je u HNK Osijek 1976.-1978. godine.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Zavičajni muzej Slatina, Slatina link

Zavičajni muzej Slatina sakuplja, čuva i izlaže na povremenim izložbama predmete prirodne, materijalne i duhovne kulturne baštine, koji potječu s područja grada Slatine i općina Čađavica. U tematskom segmentu stalnoga postava "Zavičajnici" obuhvaćeni su i književnici Viktor Žmegač i Mirko Jirsak. Viktor Žmegač primio je Povelju počasnog građanina Grada Slatine, kao i ključ Grada Slatine, kojima se Grad Slatina zahvaljuje zbog izuzetnog doprinosa znanosti, kulturi i umjetnosti, te promicanju imena Slatine u Hrvatskoj i svijetu. Aleksandra Žmegač Horvat i Andrej Žmegač, kći i sin književnika, povjesničara i germanista Viktora Žmegača poklonili su 2019.g. za muzejsku zbirku nekoliko knjiga i fotografija svoga oca kao prilog stalnom postavu novouređenog slatinskog Muzeja, a u ožujku 2023. Muzej je preuzeo donaciju dijela privatne knjižnice, odličja i osobnih predmeta akademika Viktora Žmegača, od sina i kćeri preminulog akademika Andreja Žmegača i Aleksandre Žmegač Horvat.

Ilustracije

Zbirke

Kulturno-povijesna zbirka Zavičajni muzej Slatina, Slatina

Kulturno-povijesna zbirka obuhvaća predmete značajne za slatinsku građansku povijest 19. i početka 20. stoljeća. U zbirci se čuvaju i rukopisi, ostavština i djela hrvatskih književnika - slatinskih zavičajnika Mirka Jirsaka i Viktora Žmegača. Primitkom donacije Viktora Žmegača 2023.godine, Muzej će ustrojiti Zbirku Vikora Žmegača.

Predmeti

Pisaći stol, oko 1960. Autor: "Marinković Ivo" Osijek namještaj, stol

Stol književnika Mirka Jirsaka koji je Muzeju donirao njegov sin dr. Predrag Jirsak u ožujku 2009. prilikom useljenja Muzeja u nove prostore. Inv. br. ZMS-4751

Ilustracije

Osobni predmeti Mirka Jirsaka Autor: - naočale, radio-aparat, pečat

Muzej je nakon smrti Mirka Jirsaka od njegova sina dobio niz privatnih predmeta među kojima su prijenosni radio-aparat, dioptrijske naočale i osobni pečat koji su izloženi u stalnome postavu.

Ilustracije

Ribički štap Mirka Jirsaka, sredina 20. st. Autor: Tiva pribor za ribolov

inv. br. ZMS; 4051 Ribički štap s udicom koji je koristio Mirko Jirsak.

Ilustracije

Izložbe, projekti, publikacije

Slatinski zavičajni pisci Katalog

Zavičajni muzej Slatina i Gradska knjižnica Slatina organizirali su izložbu "Slatinski zavičajni pisci" (17. - 24. ožujka 1997.). U popratnom deplijanu navedenu su kratke biografije 18 slatinskih književnika

Varga, Zorica. Mirko Jirsak i Slatina Odabrana bibliografija

Nudeći prikaz života, književnoga stvaralaštva, pedagoškoga i drugog djelovanja Mirka Jirsaka, te objedinivši sve u zbornik, Zorica Varga Jirsaka je predstavila iz povijesnoga, književno-kulturnoga i napose znanstvenoga obzorja. ... Autorica u zborniku donosi poznate i manje poznate činjenice iz Jirsakove biografije i njegova javnog i književnog djelovanja, govori o suradnji Ogranka i Predraga Jirsaka, sina Mirka Jirsaka te kronološki predstavlja događaje u Slatini posvećene Jirsaku, povezane s izdavanjem Jirsakovih književnih djela te stručnim predavanjima i okruglim stolovima prigodom velikih obljetnica. (preuzeto sa: https://www.matica.hr/ogranci/ogranak-matice-hrvatske-u-slatini/izvjesce/2244/)