Božić, Mirko

Biografija

Božić, Mirko

(Sinj, 1919. - Zagreb, 1995.)

Književnik. Tijekom 2. svjetskog rata sudjelovao u antifašističkom pokretu. Bio je direktor Drame HNK-a u Zagrebu 1952–54., a 1965–69. i intendant. Od 1955. bio je urednik je u raznim književnim časopisima i tjednicima. Pisao pripovijetke, drame (Ljuljačka u tužnoj vrbi; Svilene papuče), no književni mu je vrhunac romaneskna trilogija : Kurlani; Neisplakani; Tijela i duhovi. Bio je redoviti član HAZU od 1975. Dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 1985.

Izvori

Muzeji

Muzej Cetinske krajine - Sinj, Sinj link

Muzej Cetinske krajine – Sinj, središnje je mjesto istraživanja i prezentiranja bogate kulturno – povijesne baštine Sinja i Cetinske krajine.

Muzejsko kazališna zbirka Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta, Zagreb link

Odsjek za povijest hrvatskog kazališta koji je osnovan 1966. sastavnim je dijelom Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Djelatnost Odsjeka je zasnovana na istraživanju hrvatske dramske književnosti i svih oblika i profesija nacionalnog kazališta. Bogata Muzejsko-kazališna zbirka sadrži književne ostavštine, preko 10 000 dramskih tekstova, scenografskih i kostimskih skica i najbogatija je takva zbirka u ovom dijelu Europe. Povremeno se organiziraju izložbe iz fundusa Zbirke, obrade pojedinih tema i osoba važnih za povijest hrvatskog kazališta (glumaca, redatelja, dramaturga, kostimografa, scenografa i dr.).

Predmeti

Svilene papuče : drama u pet činova, 1960. Autor: Božić, Mirko kazališna cedulja

Dostupno u DiZbi

Izvori

Izložbe, projekti, publikacije

Radovanlija Mileusnić, Snježana. U potrazi za književnom baštinom u hrvatskim muzejima link Odabrana bibliografija

Tekst donosi rezultate anketnoga istraživanja "Književna baština u hrvatskim muzejima, galerijama i zbirkama" 2006. godine. Objavljen u časopisu "Muzeologija", 43/44

Spomenica preminulim akademicima : Mirko Božić : 1919.-1995. link Knjiga