Božić, Mirko

Biografija

Božić, Mirko

(Sinj, 1919. - Zagreb, 1995.)

Književnik. Tijekom 2. svjetskog rata sudjelovao u antifašističkom pokretu. Bio je direktor Drame HNK-a u Zagrebu 1952–54., a 1965–69. i intendant. Od 1955. bio je urednik je u raznim književnim časopisima i tjednicima. Pisao pripovijetke, drame (Ljuljačka u tužnoj vrbi; Svilene papuče), no književni mu je vrhunac romaneskna trilogija : Kurlani; Neisplakani; Tijela i duhovi. Bio je redoviti član HAZU od 1975. Dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 1985.

Izvori

Muzeji

Muzej Cetinske krajine - Sinj, Sinj link

Muzej Cetinske krajine – Sinj, središnje je mjesto istraživanja i prezentiranja bogate kulturno – povijesne baštine Sinja i Cetinske krajine.

Muzejsko kazališna zbirka Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, Zagreb link

Odsjek za povijest hrvatskog kazališta koji je osnovan 1966. sastavnim je dijelom Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Djelatnost Odsjeka je zasnovana na istraživanju hrvatske dramske književnosti i svih oblika i profesija nacionalnog kazališta. Bogata Muzejsko-kazališna zbirka sadrži književne ostavštine, preko 10 000 dramskih tekstova, scenografskih i kostimskih skica i najbogatija je takva zbirka u ovom dijelu Europe. Povremeno se organiziraju izložbe iz fundusa Zbirke, obrade pojedinih tema i osoba važnih za povijest hrvatskog kazališta (glumaca, redatelja, dramaturga, kostimografa, scenografa i dr.).

Predmeti

Svilene papuče : drama u pet činova, 1960. Autor: Božić, Mirko kazališna cedulja

Dostupno u DiZbi

Izvori

Izložbe, projekti, publikacije

Radovanlija Mileusnić, Snježana. U potrazi za književnom baštinom u hrvatskim muzejima link Odabrana bibliografija

Tekst donosi rezultate anketnoga istraživanja "Književna baština u hrvatskim muzejima, galerijama i zbirkama" 2006. godine. Objavljen u časopisu "Muzeologija", 43/44

Spomenica preminulim akademicima : Mirko Božić : 1919.-1995. link Knjiga