Pogačić, Milka

Biografija

Pogačić, Milka

(Zagreb, 1860. - Zagreb, 1936.)

Hrvatska učiteljica i književnica, svestrana kulturna djelatnica, osvještena i emancipirana. Suradnica i urednica (1901. – 1912.) časopisa "Domaće ognjište". Pisala je pjesme, priče i igrokaze za djecu te ljubavnu liriku, pripovijetke i roman "Jura Filipčić" (1937). Aktivno se bavila i socijalnim radom - Dječji dom u Zagrebu njezin je najveći uspjeh. Njezina se ostavština od 1975.g. čuva u Hrvatskome školskom muzeju. U njoj je potvrđeno Milkino autorstvo pjesme "Veliko je more": Veliko je more / ne vidiš mu kraja / Tamo u daljini / sa nebom se spaja (...)

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Hrvatski školski muzej, Zagreb link

Jedini specijalizirani muzej za povijest školstva u Hrvatskoj, osnovan je 1901. g. na inicijativu Hrvatskoga pedagogijsko-književnog zbora, koji je još od 1871. g. počeo prikupljati građu za Muzej. U sastavu Muzeja je i Pedagoška knjižnica Davorina Trstenjaka, osnovana 1877. g., u kojoj se danas čuva više od 40 000 svezaka. Muzej između ostaloga čuva i vrijedne književne ostavštine. Jedna od iznimno vrijednih i cjelovitih donacija jest ostavština književnika i učitelja Mate Lovraka (1899. - 1974.), autora kultnih romana za djecu Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice, prezentirana kao rekonstrukcija njegove radne sobe s namještajem i sadržajem iz vremena kada je Lovrak u njoj radio. Obuhvaća osobnu biblioteku, dokumente, rukopise pripovijesti i knjiga te originalne ilustracije. Gradivo Arhiva HŠM-a podijeljeno je u nekoliko skupina među kojima je i skupina Rukopisi (djela) pojedinih školskih pisaca (Mijata Stojanovića, Dragojle Jarnević, Davorina Trstenjaka, Milke Pogačić itd.). Kći Grigora Viteza Olga Vitez Babić poklonila je 2012.g. očevu ostavštinu HŠM-u. Donacija obuhvaća brojne knjige, fotografije, upotrebne predmete, te arhivsko gradivo (osobne dokumente, službene dokumente, rukopise poezije, proze i prijevoda, korespondenciju), a 2016.g. Muzej je zaprimio i ostavštinu Nade Iveljić.

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb link

Hrvatski povijesni muzej jedan je od sljednika Narodnog muzeja, otvorenoga za javnost u Zagrebu 1846. g. Pod tim je nazivom pravno utemeljen 1991. g. kao nacionalni muzej hrvatske povijesti od srednjega vijeka do danas objedinjavanjem Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske. Smješten je u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u povijesnoj jezgri Zagreba, na Gornjem gradu. Unutrašnjost palače gotovo se nije mijenjala od 1870-ih godina.

Zbirke

Arhivska zbirka Hrvatski školski muzej, Zagreb

Predmeti

Književnica Milka Pogačić u uredu Crvenog križa, 1918. Autor: Krušlin, Mihovil slika

Milka Pogačić, oko 1875.-1885. Autor: Othmar v. Türk fotografija

Milka Pogačić, oko 1890.-1920. Autor: Foto Tonka fotografija

Ilustracije

Učenice Više djevojačke škole sa Milkom Pogačić, poč. 20. st. Autor: G i I. Varga fotografija

Ilustracije

Mati i sin, prva pol. 20. st. Autor: Pogačić, Milka rukopis

Ilustracije

Rukopis Milke Pogačić, prva pol. 20. st. Autor: Pogačić, Milka rukopis

Ilustracije

Milka Pogačić, 1913. Autor: Jurkić, Gabrijel ulje na platnu

HPM/PMH-23119 Izvor: 1918. prijelomna godina u Hrvatskoj: katalog izložbe. Zagreb, Hrvatski povijesni muzej, 2018. Str. 70-71.

Ustanove

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

Izložbe, projekti, publikacije

Gaćina Škalamera, Sonja. Autografi učitelja, pedagoga i književnika - rukopisne ostavštine u Hrvatskome školskom muzeju Odabrana bibliografija

Tekst Sonje Gaćina Škalamera u zborniku "Rukopisne ostavštine kao dio hrvatske baštine"

Milka Pogačić Katalog

Autor izložbe i teksta kataloga: Ivan Dumbović.