Nikolić, Milan

Milton S. Nikols; John Smith; Malin

Biografija

Nikolić, Milan Milton S. Nikols; John Smith; Malin

(Osijek, 1924. - Virovitica, 1970.)

Pripadnik je prvoga naraštaja hrvatskih pisaca kriminalističke proze. Milan Nikolić je rođen u Osijeku, ali je cijeli životni vijek proveo u Virovitici. Radio je kao novinar, školovao se u Beogradu, te u Bugarskoj na vojnoj školi. Bio je u špijunskom miljeu što je utjecalo na njegov literarni rad. Bio je prvi pisac koji je počeo pisati krimi romane. Pisao je i SF romane, vestern, a po predlošku njegove knjige snimljen je prvi špijunski film u Jugoslaviji "Špijun X javlja". Njegova ukupna izdanja su dostigla brojku od 700 000 primjeraka. Nikolić je bio obrazovan, govorio je više svjetskih jezika, a kontaktirao je i sa Agathom Christie i Georges Simenonom. Virovitički boem objavljivao je u Sarajevu, Novom Sadu, Beogradu, ali nikada u Zagrebu. Sveučilišni profesor dr. Vinko Brešić prvi je istražio rad Milana Nikolića te je zahvaljujući njemu Nikolić uvršten u enciklopedije. Ostavština Milana Nikolića, koju je udovica Ljubica Nikolić dala po njegovoj želji Gradskom muzeju Virovitica, upotpunjena je donacijom prof. Vinka Brešića 2023. godine.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Gradski muzej Virovitica, Virovitica link

Gradski muzej Virovitica središnje je mjesto prezentacije i interpretacije bogate materijalne kulture podravsko-slavonskog kraja i s njom povezanih ideja, vrijednosti i stavova. Smješten je u dvorcu Pejačević, sagrađenome početkom 19. st. Obnovljeni stalni postav i raznovrsne aktivnosti koje se na njega nadovezuju komuniciraju prošlost i sadašnjost teritorija iz perspektive čovjekove privrženosti drvu kao prirodnom materijalu koji obrađuje i koristi za svakodnevni život od pretpovijesti do danas. Fundus broji oko 5 000 predmeta, koji prikazuje život virovitičkog kraja od mlađega kamenog doba do kraja 20. st. U stalnom postavu Muzeja izložen je i izbor umjetnina iz donacije što ju je 1982. g. Muzeju darovao Virovitičanin Branislav Glumac, književnik iz Zagreba. Riječ je o zbirci od 120 radova hrvatskih likovnih umjetnika 20. st. različitih naraštaja i stilskih izričaja.

Zbirke

Kulturno-povijesni odjel Gradski muzej Virovitica, Virovitica

Građa o književnicima čuva se u Kulturno-povijesnoj zbirci, u zasebnoj zbirci pod nazivom Poznati Virovitičani

Predmeti

Milan Nikolić u Puli, 1960. Autor: Nepoznati autor fotografija

Milan Nikolić u Puli za vrijeme filmskog festivala, ispred filmskog plakata snimljenoga prema njegovom romanu.

Ilustracije

Portret Milana Nikolića s prve stranice knjige rukopisa, 1956. Autor: Nepoznati autor crtež

Nacrtani portret nalazi se na prvoj stranici jedne od knjiga rukopisa. Na knjigama rukopisa nema naslovne strane. (podatke dostavio: Andrej Malek)

Ilustracije

Fotografija s posvetom iz knjige "Špijun x javlja", 1958 Autor: Nikolić, Ljubica knjiga, fotografija, rukopis

Fotografija Milana Nikolića i posveta se nalaze na početku knjige "Špijun X javlja" (1958.g.). Posvetu za Vinka Brešića napisala je supruga, odnosno udovica Milana Nikolića, Ljubica Nikolić 1984. godine, povodom obilježavanja 750. godišnjice prvog spomena imena grada Virovitice, kada mu je darovala i neke osobne predmete te djela pokojnog supruga. Prema ovoj knjizi snimljen je1960. godine film "X-25 javlja" po scenariju i u režiji Františeka Čapa. (podatke dostavio Andrej Malek)

Ilustracije

Sedmi je ubojica: sinopsis za kriminalnu dramu, 1958. Autor: Nikolić, Milan rukopis

Milan Nikolić je uz romane pisao i kriminalističke drame, feljtone, scenarije, itd. (podatke dostavio Andrej Malek)

Ilustracije

Stakleni paravan: originalna TV igra, 1959. Autor: Nikolić, Milan rukopis

Scenarij za "Stakleni paravan", prvu hrvatsku TV krimi-priču, snimljenu u suradnji s RTV Zagreb. (podatke dostavio Andrej Malek)

Ilustracije

Odabrane knjige Milana Nikolića iz donacije Vinka Brešića, 1957.-1962. Autor: Nikolić, Milan knjiga

Podatke dostavio Andrej Malek

Ilustracije

Sive priče, 1956. Autor: Nikolić, Milan rukopis

Naslovni list rukopisa pisanoga strojopisom "Sive priče" (Vrapče, siječanj 1956.) na kojemu je otisnut "Motto". Svezak sadrži 19 kratkih priča na 132 stranice.

Ilustracije

Ustanove

Gradska knjižnica i čitaonica, Virovitica

Zbirka Milana Nikolića trenutno broji devetnaest naslova. Dragocjeno je što na devet knjiga nalazimo autorov autogram, datume i posvetu svojim virovitičkim prijateljima.

Izložbe, projekti, publikacije

Sabolić, Dubravka. Književna baština u Gradskome muzeju Virovitica link Odabrana bibliografija

Tekst Dubravke Sabolić u časopisu "Muzeologija" (Zagreb), br. 43-44

Profesor Brešić Virovitici ponudio neobjavljene Nikolićeve romane i drugu ostavštinu link Odabrana bibliografija

Prof. Brešić čuva zasad neobjavljenih dvadesetak romana pisanih na stroju, novele i filmske scenarije, te romane prilagođene radio dramama, kao i osobne predmete ovog velikog hrvatskog pisca koji se, razočaran prilikama i ideologijom vremena u kojem je živio, pod kraj života, povukao iz javnosti.

Nikolić se vratio doma! link Odabrana bibliografija

Prof. dr. sc. Vinko Brešić donirao je Gradskom muzeju Virovitica ostavštinu hrvatskog književnika Milana Nikolića. Radi se o Nikolićevim rukopisima, romanima, fotografijama, korespodenciji, prijevodima, bilješkama, književnim izdanjima i osobnim stvarima. Prof. dr. sc. Vinko Brešić dugi niz godina valorizira Nikoilićev rad i cjelokupni opus te je, predavši Nikolićevu ostavštinu ravnateljici Muzeja, Mihaeli Kulej, izjavio: “Nikolić se vratio doma!”

Brešić, Vinko: Sive priče i drugi Nikolićevi rukopisi : prilog zavičajnoj književnoj zbirci Odabrana bibliografija

Tekst Vinka Brešića u časopisu "Zavičaj" (Virovitica), br. 19-20 o rukopisnoj ostavštini Milana Nikolića.