Nikolić, Milan

Milton S. Nikols

Biografija

Nikolić, Milan Milton S. Nikols

(Osijek, 1924 - Virovitica, 1970)

Pripadnik je prvoga naraštaja hrvatskih pisaca kriminalističke proze. Milan Nikolić je rođen u Osijeku, ali je cijeli životni vijek proveo u Virovitici. Radio je kao novinar, školovao se u Beogradu, te u Bugarskoj na vojnoj školi. Bio je u špijunskom miljeu što je utjecalo na njegov literarni rad. Bio je prvi pisac koji je počeo pisati krimi romane. Pisao je i SF romane, vestern, a po predlošku njegove knjige snimljen je prvi špijunski film u Jugoslaviji Špijun X javlja. Njegova ukupna izdanja su dostigla brojku od 700 000 primjeraka. Nikolić je bio obrazovan, govorio je više svjetskih jezika, a kontaktirao je i sa Agathom Christie i Georges Simenonom. Virovitički boem objavljivao je u Sarajevu, Novom Sadu, Beogradu. Radnja njegovih romana smještena je u Virovitici, Osijeku, Opatiji i okolici Trsta. Glavni lik je agent Miki, novinar po struci koji rješava probleme u društvu. Sveučilišni profesor dr. Vinko Brešić prvi je istražio rad Milana Nikolića. On u svojoj arhivi čuva Nikolićevu ostavštinu te je zahvaljujući njemu Nikolić uvršten u enciklopedije.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Gradski muzej Virovitica, Virovitica link

Muzej, osnovan 1953. g., smješten je u dvorcu Pejačević, sagrađenome početkom 19. st. Fundus broji oko 5 000 predmeta, od kojih je gotovo 900 izloženo u stalnom postavu, koji prikazuje život virovitičkog kraja od mlađega kamenog doba do kraja 20. st. U stalnom postavu Muzeja izložen je i izbor umjetnina iz donacije što ju je 1982. g. Muzeju darovao Virovitičanin Branislav Glumac, književnik iz Zagreba. Riječ je o zbirci od 120 radova hrvatskih likovnih umjetnika 20. st. različitih naraštaja i stilskih izričaja.

Zbirke

Gradski muzej Virovitica, Virovitica

Građa o književnicima čuva se u Kulturno-povijesnoj zbirci, u zasebnoj zbirci pod nazivom Poznati Virovitičani

Predmeti

Milan Nikolić u Puli Autor: Nepoznati autor fotografija

Milan Nikolić u Puli za vrijeme filmskog festivala, ispred filmskog plakata snimljenoga prema njegovom romanu.

Ilustracije

Izložbe, projekti, publikacije

Sabolić, Dubravka. Književna baština u Gradskome muzeju Virovitica link Odabrana bibliografija

Tekst Dubravke Sabolić u "Muzeologija" 43/44

Profesor Brešić Virovitici ponudio neobjavljene Nikolićeve romane i drugu ostavštinu link Odabrana bibliografija

Prof. Brešić čuva zasad neobjavljenih dvadesetak romana pisanih na stroju, novele i filmske scenarije, te romane prilagođene radio dramama, kao i osobne predmete ovog velikog hrvatskog pisca koji se, razočaran prilikama i ideologijom vremena u kojem je živio, pod kraj života, povukao iz javnosti.