Mirković, Mijo

Mate Balota

Biografija

Mirković, Mijo Mate Balota

(Rakalj, 1898. - Zagreb, 1963.)

Hrvatski ekonomist i književnik. Od rane se mladosti bavio i književnim radom. Godine 1938. objavio je čakavsku zbirku Dragi kamen (1938). Ta zbirka zavičajne tematike i snažna socijalnog tona, s nostalgičnim doživljajem Istre, zbog velike je popularnosti postala kultnom knjigom istarskih Hrvata. Tijesna zemlja: roman iz istarskog narodnog života (1946) ekonomsko-socijalna je studija istarskoga sela u drugoj polovici XIX. i početkom XX. stoljeća. Objavio je i povijesno-autobiografske monografije Stara pazinska gimnazija (1959) i Puna je Pula (1954) te kulturnopovijesne studije u esejističko-znanstvenoj formi Flacius (1938) i Matija Vlačić Ilirik (1960). Njegovi putopisni zapisi nastali od 1930-ih do 1950-ih objavljeni su posmrtno (Na crvenoj istarskoj zemlji, 1979). U Raklju se njemu u spomen od 1968. održavaju Susreti na dragom kamenu. Na nadgrobnoj ploči mu piše da ondje počiva: težak, ribar, mornar, akademik, pjesnik, prvi Rakljan ki je napisal 50 knjig.

Izvori

Muzeji

Memorijalna zbirka Mije Mirkovića Mate Balote, Krnica link

Zbirka je osnovana 1968. g. u rodnoj kući Mije Mirkovića (Mate Balote), a u idućim desetljećima bila je višekratno uređivana i popunjavana donacijama mještana i obitelji Mirković. Riječ je o primjeru muzealizacije donacije književnika i njegova djela, koji su ujedno okvir za prezentaciju zavičajnog konteksta vezanoga za njegovu ličnost. U stalnom postavu (2005.), etnografskom građom, fotografijama, osobnim predmetima, dokumentima i zvučnim zapisima nastojalo se prikazati složeni stvaralački život Mije Mirkovića. Priča o njegovu životu i radu ispričana je unutar četiri cjeline: Mijo Mirković i Rakalj, Životni put, Književni motivi i Naslijeđe Mate Balote (uz posebnu cjelinu o rakaljskome tradicijskom lončarstvu). Na rodnoj kući je kamena ploča s tekstom: Uvode se rodija / Mijo Mirković - Mate Balota / buran kako refuli vitra / zanosan kako glasi roženica / tepa kako teplo srce ljubavi

Ilustracije

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Rijeka link

Muzej čuva materijalne dokaze s područja Primorsko-goranske županije i grada Rijeke kao njezina središta od vremena prvih naseljavanja u prapovijesti do 20. st.

Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb link

Osnovan po uzoru na postojeće velike znanstveno-tehničke muzeje u svijetu, zagrebački Tehnički muzej Nikola Tesla muzej je općega tipa, to jest složeni muzej znanosti i tehnike. U postavu je izložena i drvena barka Kalavojna, koju je pronašao i obnovio književnik Mate Balota.

Predmeti

Mladenci Mijo Mirković i Stanka Naumović, 15.02.1925. Autor: Nepoznati autor fotografija

Na poleđini fotografije-dopisnice upućene "Roditeljima za uspomenu" piše: "Molimo vas da nam ne uzmete za zlo, što nismo lepši. Mi nismo krivi. Aleksinac, 15.II. 1925."

Ilustracije

Barka Kalavojna, Rab, 1929. Autor: - guc m103

Čamac je kupio Mate Balota 1934. od Lučke kapetanije u Krku. Barki je dao ime Kalavojna po najljepšoj istarskoj uvali ispod Raklja. Donator: Ante-Tone Mirković, najmlađi sin Mate Balote, Zagreb, 13. studenoga 2001. (iz ostavštine Mije Mirkovića) Inv. broj 3370/1-4 Iz pjesme "Kalavojna": Manji brodi sa svega Kvarnera / prid ton dragon kalivaju jidra / i trabakul ne nosi mornara. / ki ni tote vec spustija sidra. / Ponikad nevera stira hi uvamo. / da u portu čekaju vedrine. / i tako na vrime gledajući samo / prolaze njin dani tote sred tišine. /

Ilustracije

Ustanove

Spomen-soba Mije Mirkovića - Sveuličišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Pula

Spomen soba Mije Mirkovića svečano je otvorena za javnost 26. svibnja 2009.g. Od toga dana svim zainteresiranim građanima dostupno je na uvid i korištenje 4166 svezaka knjiga i časopisa iz privatne bilbioteke Mije Mirkovića – Mate Balote. Smještene su na 7 knjižničnih polica i ormara iz Mirkovićeva radne sobe. Tu se nalazi i starinski pisaći stol, stolica, radio-aparat iz tridesetih godina, tintarnica, pepeljara, bugačicu, poneku fotografiju i kletka za ptice iz koje su se šezdesetih godina prošlog stoljeća glasali njegovi ljubimci – gardelini.

Izložbe, projekti, publikacije

Mijo Mirković (Mate Balota) na Istrapediji AV zapisi

Koroman, Boris. Memorijalna zbirka Mije Mirkovića - Mate Balote u Raklju Odabrana bibliografija

Rukopis.

Koroman, Boris. Memorijalna zbirka Mije Mirkovića - Mate Balote u Raklju (Istra): aspekti muzealizacije književnosti i teksta link Odabrana bibliografija

Tekst Borisa Koromana u časopisu "Muzeologija" 43/44

Brodogradilište kao turistička atrakcija link Odabrana bibliografija

“Pronašao je Mate Balota bačenu, ostavljenu i mecima probijenu drvenu barku. U nju se zaljubio kao malo dijete! Uzeo ju je, dao joj ime Kalavojna i predao u ruke mojem pradjedu da je uredi. Obnavljali su je dugo, i naposljetku je uspješno uređena. Danas je Kalavojna izložbeni eksponat Tehničkog muzeja u Zagrebu.”

Mirković, Ante Tone. Crtice i anegdote iz života Mije Mirkovića / Mate Balote link Odabrana bibliografija

Tekst sina Mate Balote u časopisu "Rijeka", 15,1 (2010.)