Lovrak, Mato

Biografija

Lovrak, Mato

(Veliki Grđevac, 1899. - Zagreb, 1974.)

Dječji pisac i učitelj. Napisao je nekoliko desetaka pripovijetki i romana za djecu te tri romana za odrasle koji nemaju veće značenje. Lovrak nije težio stvoriti idealan tip bezbrižna djeteta; u pripovijetkama i romanima dao je sliku djece svojega doba. Osobito je živo njegovo zanimanje za skupine seoske djece i njihove igre. Najpoznatiji romani: "Vlak u snijegu" i "Družba Pere Kvržice". Lovraku u čast u Velikom Grđevcu održavaju se Lovrakovi dani kulture u sklopu kojih se dodjeljuje i Nagrada "Mato Lovrak".

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Gradski muzej Bjelovar, Bjelovar link

U Zbirci zavičajnih pisaca čuvaju se rukopisne ostavštine istaknutih hrvatskih književnika rođenih na bjelovarskom području: Ivana Trnskog, Đure Sudete, Željka Sabola, Krste Špoljara i drugih.

Hrvatski školski muzej, Zagreb link

Jedini specijalizirani muzej za povijest školstva u Hrvatskoj, osnovan je 1901. g. na inicijativu Hrvatskoga pedagogijsko-književnog zbora, koji je još od 1871. g. počeo prikupljati građu za Muzej. U sastavu Muzeja je i Pedagoška knjižnica Davorina Trstenjaka, osnovana 1877. g., u kojoj se danas čuva više od 40 000 svezaka. Muzej između ostaloga čuva i vrijedne književne ostavštine. Jedna od iznimno vrijednih i cjelovitih donacija jest ostavština književnika i učitelja Mate Lovraka (1899. - 1974.), autora kultnih romana za djecu Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice, prezentirana kao rekonstrukcija njegove radne sobe s namještajem i sadržajem iz vremena kada je Lovrak u njoj radio. Obuhvaća osobnu biblioteku, dokumente, rukopise pripovijesti i knjiga te originalne ilustracije. Gradivo Arhiva HŠM-a podijeljeno je u nekoliko skupina među kojima je i skupina Rukopisi (djela) pojedinih školskih pisaca (Mijata Stojanovića, Dragojle Jarnević, Davorina Trstenjaka, Milke Pogačić itd.). Kći Grigora Viteza Olga Vitez Babić poklonila je 2012.g. očevu ostavštinu HŠM-u. Donacija obuhvaća brojne knjige, fotografije, upotrebne predmete, te arhivsko gradivo (osobne dokumente, službene dokumente, rukopise poezije, proze i prijevoda, korespondenciju), a 2016.g. Muzej je zaprimio i ostavštinu Nade Iveljić.

Ilustracije

Zbirke

Arhivska zbirka Hrvatski školski muzej, Zagreb

Zbirka etnoloških fotografija Gradski muzej Bjelovar, Bjelovar

Predmeti

Scena sa snimanja filma "Vlak u snijegu" na pruzi Bjelovar-Kloštar Podravski, kod Velikog Trojstva, 1975. Autor: Lovrenčić, Zvonimir fotografija

Fotografija objavljena u Muzeologija 43/44, str. 257.

Ilustracije

Svjedožba polaznica Niže pučke škole u Velikom Grđevcu Mate Lovraka, 1909 Autor: nepoznat arhivsko gradivo, svjedožba

Ilustracije

Mato Lovrak u svojoj radnoj sobi Autor: nepoznat fotografija

Ilustracije

Mato Lovrak s unukom, oko 1960. Autor: nepoznat fotografija

Ilustracije

Rukopis romana Družba Pere Kvržice, 1933. Autor: Lovrak, Mato rukopisna građa, autograf

Ilustracije

Pisac čitaocima Autor: Lovrak, Mato autograf, rukopisna građa

Lovrakova autobiografija

Ilustracije

Mato Lovrak sa svojim učenicima, oko 1930. Autor: nepoznat fotografija

Ilustracije

Mato Lovrak pred ulazom u zgradu Hrvatskog učiteljskog doma, odnosno Hrvatskoga školskog muzeja, 1971. Autor: Vranić, Jozo fotografija

Ilustracije

Mato Lovrak u vojnoj odori Autor: Nepoznati autor fotografija

Ilustracije

Preparandist, oko 1965. Autor: Lovrak, Mato rukopis

Ilustracije

Djeca Velikog Sela, 1931. Autor: Lovrak, Mato rukopis, autograf

Rukopis je donacija Hrvatskome školskom muzeju Lovrakove unuke Jagde Hodak iz 2018. godine. Roman je 1931. g. nazvan "Vlak u snijegu"

Ilustracije

Družba Pere Kvržice, Zagreb, 1933. Autor: Lovrak, Mato knjiga

Prvo izdanje knjige; Zagreb, Binoza, 1933. Ilustracije od ak. sl. Zdenke Turkalj.

Ilustracije

Ustanove

Kulturni centar Mato Lovrak, Veliki Grđevac

Općina Veliki Grđevac investitor je izgradnje Lovrakovog centra koji se nalazi na cesti Veliki Grđevac – Grubišno Polje, pokraj sportskog ribnjaka Športsko-ribolovnog društva „Grđevica“. Isto je osmišljeno kao prostor koji se sastoji od kompozicijskog muzejskog vlaka i mlina a koji su predstavljali simbole najpoznatijih romana Mate Lovraka „Vlak u snijegu“ i „Družba Pere Kvržice“. Lovrakov centar zamišljen je kao kulturno-edukativno-turistički centar za pretežito učenički turizam koji bi promovirao ovaj kraj, obnovio njegovu kulturnu baštinu i podsjetio na sam lik i djelo dječjeg pisca Matu Lovraka. Centar djeluje s misijom: učiniti djecu sretnima i odrasle vratiti u djetinjstvo kroz likove i djela poznatog velikogrđevačkog pisca Mate Lovraka.

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

HDA čuva Lovrakovo pismo Sindikatu u vezi stana u kojemu je boravio sa svojom tada trudnom kćerkom (usmena informacija na AKM-u)

Spomen soba Mate Lovraka, Veliki Grđevac

Unutar prostora Osnovne škole Mate Lovraka uređena je spomen soba poznatog dječjeg književnika Mate Lovraka, rođenog 08.03.1899.g. u Velikom Grđevcu a koja svjedoči o liku i djelu velikog dječjeg pisca.

Izložbe, projekti, publikacije

Ostavština Mate Lovraka u Hrvatskom školskom muzeju link Odabrana bibliografija

Tekst Štefke Batinić i Sonje Gaćina Škalamera u časopisu "Muzeologija" 43/44

Mamuzić, Romana. Ilustracije Andrije Maurovića u knjigama Mate Lovraka Odabrana bibliografija

Ostavština književnika Mate Lovraka, koja se čuva u Hrvatskome školskome muzeju, među ostalim, sadržava i niz originalnih crteža Andrije Maurovića. Prvi dio stručnoga rada Romane Mamuzić donosi životopis Mate Lovraka te opis njegove ostavštine. Drugi je dio posvećen likovnom stvaralaštvu Andrije Maurovića, a u trećem je autorica analizirala Maurovićeve ilustracije Lovrakovih knjiga nastale u razdoblju 1934. - 1945. Rad je ujedno prilog poznavanju knjižnih ilustracija za djecu.

Rukopisne ostavštine kao dio hrvatske baštine Odabrana bibliografija

Zbornik radova stručno-znanstvenoga skupa (Zagreb, HDA, 9. listopada 2014.)

Gaćina Škalamera, Sonja. Autografi učitelja, pedagoga i književnika - rukopisne ostavštine u Hrvatskome školskom muzeju Odabrana bibliografija

Tekst Sonje Gaćina Škalamera u zborniku "Rukopisne ostavštine kao dio hrvatske baštine"

Medar, Mladen. Dio ostavštine hrvatskih književnika s bjelovarskog područja u Gradskome muzeju Bjelovar link Odabrana bibliografija

Tekst Mladena Medara u časopisu "Muzeologija" 43/44

Originalni Lovrak po prvi put: vrijedni rukopisi izloženi u Školskom muzeju Izložba

Povodom 120. obljetnice rođenja poznatog dječjeg pisca Mate Lovraka u Hrvatskom školskom muzeju po prvi put predstavljeni su vrijedni originalni rukopisi najpoznatijih Lovrakovih dječjih romana "Vlak u snijegu", "Družba Pere Kvržice" i "Neprijatelj br. 1." Rukopisi su dio nove vrijedne donacije koju je Muzej dobio zahvaljujući gospođi Jagodi Hodak, unuci književnika Mate Lovraka, 2018. godine.