Peić, Matko

Biografija

Peić, Matko

(Požega, 1923. - Zagreb, 1999.)

Povjesničar umjetnosti, slikar i književnik, akademik. Goran Rem za Peićevo književno stvaralaštvo kaže: "Matko Peić je taj koji osvjetljava i tamne dijelove pejsaža i u tome uživa. On taktilno osjeća i onaj dim koji suklja iz lokomotive i vlak koji se sporo vuče ravnicom kojom je oduvijek odlazio i vraćao se u rodni kraj”. Na Danima Matka Peića održanima u organizaciji požeškoga Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU (Požega, 2013.) navedeno je kako je Matko Peić oporukom Gradu Požegi pred svoju smrt ostavio svoje knjige i bilješke.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Gradski muzej Požega, Požega link

Muzej je utemeljen 1924. g. zaslugom Julija Kempfa (1864. - 1934.), učitelja, povjesničara i pisca, autora monografije o povijesti i zemljopisnim značajkama Požege i Požeške županije, tiskane 1910. g., prikupivši tom prilikom i prvu građu za Muzej. Muzej čuva i književnu baštinu mnogih znamenitih građana i poznatih književnika rođenih u Požegi i okolici (Antun Kanižlić, fra Grga Čevapović, Vjekoslav Babukić, fra Kajo Agijić, Josip Eugen Tomić, Janko Jurković, Vilim Korajac, Josip Pavičić, Franjo Ciraki, Dobriša Cesarić, Matko Peić, Zdenka Marković …). Jedna od zbirki je i Zbirka Ive Čakalića, samoukog umjetnika koja sadrži dio njegove rukopisne ostavštine, obiteljske fotografije te različite skulpture i makete sakralne tematike.

Muzej grada Zagreba, Zagreb link

Muzej grada Zagreba osnovan je 1907. g. na poticaj Braće hrvatskog zmaja, odnosno Emilija Laszowskog (1868. - 1949.), povjesničara i arhivista, kulturnoga i javnog djelatnika, ujedno prvog ravnatelja Muzeja. Danas je to najveći gradski muzej u Hrvatskoj koji djeluje i kao centar za istraživanje i komuniciranje raznovrsnih tema iz povijesti i suvremenosti Zagreba. U stalnom je postavu predstavljeno i doba Hrvatskog narodnog preporoda u Zagrebu s istaknutim osobama i događajima koji karakteriziraju to razdoblje, a koje završava s banom Jelačićem i njegovim upečatljivim portretom u natprirodnoj veličini. U stalnom postavu Muzeja postavljena je tematska cjelina August Šenoa i Zagreb.

Zbirke

Zbirka Matka Peića Gradski muzej Požega, Požega

Zbirka koja je sadržavala Peićeve vedute grada Požege, crteže žena te djela koja su tematski vezana uz Matka Peića, upotpunjena je u prosincu 2021. godine otkupom Peićeve ostavštine. Ministarstvo kulture donijelo je 2007. godine Rješenje kojim je ovu ostavštinu Zbirka akademika Matka Peića proglasilo kulturnim dobrom (Klasa: UP-I612-08/07/-06/0162, Urbroj: 532-04-01-1/4-07-2, od 12. srpnja 2007. godine) te predložilo da se sačuva cjelovitost ove ostavštine. Zbirka akademika Matka Peića predstavlja vrlo vrijednu kulturnu baštinu od interesa za Gradski muzej i Grad Požegu.

Zbirka slikarstva, grafike i primijenjene grafike Muzej grada Zagreba, Zagreb

Predmeti

Portret prof. dr. Matka Peića, 1970. Autor: Štefanac-Metzger, Marica crtež olovkom

Crtež prikazuje Požežana, slikara književnika i akademika Matka Peića, nekadašnjeg učenika autorice crteža, učiteljice Marice Štefanac Metzger. Crtež je nacrtan prije izložbe djela Matka Peića u Požegi. Inv. broj: 15.775; darovano, Marica Metzger, 20.12.1974. (podatke dostavila Lidija Španiček)

Ilustracije

Matko Peić, 2001. Autor: Reisinger, Otto crtež, karikatura

Inv. br. U-208

Dio ostavštine akademika Matka Peića, 2021. Autor: - fotografija

Nakon smrti Matka Peića Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba osnovao je komisiju koja je pregledala, popisala i predložila mjere zaštite ostavštine Matka Peića koja se nalazila u stanu u kojem je živio te u kabinetu koji je koristio u sklopu Akademije likovnih umjetnosti, Ilica 85. Ministarstvo kulture donijelo je 2007. godine Rješenje kojim je ovu ostavštinu Zbirka akademika Matka Peića proglasilo kulturnim dobrom (Klasa: UP-I612-08/07/-06/0162, Urbroj: 532-04-01-1/4-07-2, od 12. srpnja 2007. godine) te predložilo da se sačuva cjelovitost ove ostavštine. Oko njegove ostavštine vodio se sudski spor koji je okončan 2019. godine. Gradski muzej Požega otkupio je građu od zakonskih nasljednika i smjestio ju u prostor koji je osigurao Grad Požega. Opsežan posao oko sređivanja ove građe planira se do kraja 2024.g. Muzej razmišlja i o projektu realizacije spomen sobe Matka Peića kako bi na primjeren način odali poštovanje ovom požeškom umjetniku.

Ilustracije

Matko Peić, 1974. Autor: Oreb, Izvor tuš, kreda, papir

(MGZ 4100) Peić je naslikan "...karikaturalno, sa šeširom, zadignutim ovratnikom i ogrtačem kao da će krenuti na put, u hodu, jer je Peić bio vrstan putopisac. Skitao se godinama..." (Ž. Kolveshi. Zagreb - Grad. Ljudi. Život., str. 136.)

Ilustracije

Vjesnikova književna nagrada "Goran" za najbolju knjigu u 1985. godini, 1986. Autor: Vjesnik nagrada, dokument

Vjesnikova godišnja književna nagrada "Goran" dodjeljivala se od 1965. do 2011. godine za najbolje književno ostvarenje u protekloj godini. Matko Peić nagradu je primio 1985. godine za putopis "Evropske skitnje"

Ilustracije

Zahvalnica Matku Peiću za pomoć i suradnju, 1987. Autor: Državni arhiv u Požegi zahvalnica, dokument

Zahvalnica Matku Peiću za pomoć i suradnju na organizaciji izložbe "Život i djelo Franje Cirakija" u povodu 140. obljetnice rođenja.

Ilustracije

Potvrda o izboru za izvanrednog člana JAZU (HAZU), 1977. Autor: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti dokument

Matko Peić izabran je na Godišnjoj skupštini JAZU (danas HAZU) 7. lipnja 1977. za izvanrednog člana HAZU. Članstvo u Akademiji: redoviti član – Razred za književnost (24.07.1991. – 30.10.1999), izvanredni član – Razred za književnost (07.06.1977. – 24.07.1991.)

Ilustracije

Blok za bilješke o Benešiću, 20. st. Autor: Lipa Mill, Zagreb papirna konfekcija, blok za pisanje

U Zbirci akademika Matka Peića nalazi se nekoliko stotina blokova za pisanje, uglavnom istoga formata i proizvođača - blokovi džepnoga formata s narančastim koricama na kojima je otisnut naziv "Lipa blok II". Na koricama je Peić napisao: "Benešić 83".

Ilustracije

Crteži i skice Autor: Peić, Matko crtež na papiru

U ostavštini Matka Peića se nalazi i nekoliko stotina njegovih crteža i skica na papiru.

Ilustracije

Jutro u provinciji, 1950-te Autor: Peić, Matko strojopis, pjesma

U ostavštini Matka Peića pronađeno je i njegovih 12 neobjavljenih pjesama napisanih pisaćim strojem na 12 zasebnih listova.

Ilustracije

Ustanove

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

Na negativima i dijapozitivima portretiran je književnik, slikar i akademski profesor Matko Peić (1923-1999).

Izložbe, projekti, publikacije

Požeški književnici i njihova djela Katalog

Izložba u povodu Dana grada Požege

Požega u svjetlu Matka Peića Katalog

Deplijan izložbe održane u Gradskom muzeju Požega, 6. - 12. listopada 2002.

Likovna djela Matka Peića Katalog

U povodu 10. obljetnice smrti akademskog slikara, sveučilišnog profesora, akademika i književnika prof. dr. Matka Peića (1923.-1999.), Grad Požega i Gradski muzej Požega organizirali su izložbu "Likovna djela Matka Peića". Na izložbi su predstavljena likovna djela toga znamenitog Požežanina, koja su nastala u razdoblju od 1940. do 1999. godine. Dio izložaka je iz fundusa požeškoga muzeja, koji je tijekom 2009. obogaćen s 38 Peićevih crteža i akvarela iz donacije Josipa Šoštarića, a dio je iz Peićeve ostavštine pohranjene u Državnom arhivu u Zagrebu. Izložba je popraćena katalogom muzejske savjetnice Lidije Ivančević-Španiček. U njemu autorica donosi Peićev životopis, u kojemu se isprepletalo "slikanje riječima i pisanje slikanjem", te osvrt na Peićev odnos prema rodnom gradu. Katalog sadržava reprodukcije izloženih umjetnina u boji, kao i kataloški popis popratne dokumentarne građe (fotografije, različito arhivsko gradivo i sl.).

Muzej Miroslava Kraljevića 1961. u Požegi link Katalog

Gradski muzej Požega je povodom 90. obljetnice rođenja Požežanina i akademika Matka Peića i 100. obljetnice smrti akademskog slikara Miroslava Kraljevića, te Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja 2013. godine organizirao dokumentarnu izložbu „Muzej Miroslava Kraljevića 1961. u Požegi“. Autor teksta i postava „Muzeja Miroslava Kraljevića“ bio je Matko Peić. Muzej je privremeno otvoren 10. rujna 1961. godine u tadašnjem „Kulturno-historijskom muzeju“ Požege.

Dani Matka Peića (Požega) Projekt

Peićevo nasljeđe uskoro bi trebalo postati vlasništvo Grada Požege link Odabrana bibliografija

Na 2. Danima Matka Peića rečeno je: -Koliko je Matko Peić volio Požegu ne govori samo sve ono što je napisao, već i činjenica da je oporukom Gradu Požegi pred svoju smrt ostavio svoje knjige i bilješke. Pri kraju su razgovori s njegovim nasljednicima kroz koje bi trebalo biti riješeno ovo nasljeđe Gradu Požegi – poručio je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko

Španiček, Lidija. Izložba "Likovna djela Matka Peića" link Odabrana bibliografija

Tekst u časopisu "Informatica Museologica" 40, 3-4(2009.)

Peić, Matko. Požega Knjiga

Eseji, feljtoni i rukopisi Matka Peića koji se odnose na Požegu i Požežane među kojima su i brojni knjižvnici. Knjigu objavilo Poglavarstvo grada Požege.

Vlašić, Vesna. Slikovitost Skitnji Matka Peića link Odabrana bibliografija

U radu se na temelju putopisa Skitnji interpretativnom metodom želi pokazati jedna od odlika Peićeva stila, pisanje sa slikovnim elementima te uporaba boja. Nastojat će se pokazati značenje boja i neboja kod tog slikara riječima te uloga boje u sinestezijskom suglasju osjetila. U Skitnjama iščitavamo višeslojan putopiščev doživljaj, a tumačenje jednog od mnogih slojeva možemo temeljiti na činjenici da je pisac školovani slikar. To je jedan od razloga koji stranice Skitnji svrstava u najljepše tekstove ovog žanra. Tekst objavljen u: Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, 3(2014.)

Lešić, Kristina. Požega Peiću, Peić Požegi link Odabrana bibliografija

Požega je knjiga eseja, feljtona i putopisa koje je Peić objavljivao u časopisima i novinama u razdoblju od 1953. do 1995. godine te je središte interesa u ovome prikazu. Požega je oblikovala umjetnika Peića, a on je otkrio njezine najskrivenije dijelove dajući im emergentna obilježja i ispisao neke od najslavnijih rečenica o rodnome gradu. Tekst objavljen u: Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, sv. 3(2014.)

Akvalna Požega Matka Peića link AV zapisi

Gradski muzej Požega povodom Dana grada Požege i otkupa „Zbirke akademika Matka Peića“ organizirao je izložbu likovnih djela akademskog slikara Matka Peića. Izložba je otvorena u prostoru Galerije „Ciraki“ Gradskog kazališta Požega od 9.ožujka do 9.travnja 2022. godine te dostupna online.