Vlačić, Matija Ilirik

Biografija

Vlačić, Matija Ilirik

(Labin, 1520. - Frankfurt na Majni, 1575.)

Luteranski reformator, teolog, lingvist, filozof i crkveni povjesničar. Jedan od najpoznatijih Labinjana. Proveo je većinu života u Njemačkoj, prvo kao student, a kasnije kao profesor teologije, grčkog i hebrejskog jezika. Posvetio je cijeli život predavanju, širenju i obrani onoga što je smatrao izvornim Lutherovim razumijevanjem. Pored obitelji s 18-toro djece, stigao je napisati više od 200 knjiga, pamfleta i drugih radova. Među najznačajnijim djelima su Clavis Scripturae Sacrae (Ključ svetoga pisma), Catalogus Testium Veritatis (Katalog svjedoka istine) i Ecclesiastica Historia (poznatiji kao Magdeburške centurije, koje je Vlačić pripremio s grupom suradnika. Bio je to prvi rad iz crkvene povijesti napisan iz protestantske perspektive.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb link

Hrvatski povijesni muzej jedan je od sljednika Narodnog muzeja, otvorenoga za javnost u Zagrebu 1846. g. Pod tim je nazivom pravno utemeljen 1991. g. kao nacionalni muzej hrvatske povijesti od srednjega vijeka do danas objedinjavanjem Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske. Smješten je u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u povijesnoj jezgri Zagreba, na Gornjem gradu. Unutrašnjost palače gotovo se nije mijenjala od 1870-ih godina.

Narodni muzej Labin - Memorijalna zbirka Matije Vlačića Ilirika, Labin link

Izložbom o glasovitom reformatoru, teologu, filozofu i povjesničaru crkve Matiji Vlačiću Iliriku (Matthias Flacius Illyricus), koji je rođen u Labinu 1520., a umro u Frankfurtu na Majni 1575. g., Narodni muzej Labin njeguje sjećanje na svog slavnog sugrađanina. Izložba je smještena na prvom katu nekadašnje palače Francovich, unutar starogradske jezgre, a u njezinu prizemlju nalazi se lapidarij sa srednjovjekovnim natpisima i grbovima.

Ilustracije

Zbirke

Zbirka slika, grafika i skulptura Hrvatski povijesni muzej, Zagreb

Portreti su najčešće izlagan i najbrojniji dio Zbirke. Nastali su u vremenu od kraja 15. do polovine 20. stoljeća. Prikazuju, osim članova niza plemićkih i građanskih obitelji koje su živjele na ovim prostorima, vladare, visoko svećenstvo, pisce, pjesnike..

Memorijalna zbirka Matije Vlačića Ilirika Narodni muzej Labin - Memorijalna zbirka Matije Vlačića Ilirika, Labin

Memorijalna zbirka Matije Vlačića Ilirika nastala je na inicijativu Narodnog muzeja Labin i Skupštine općine Labin. Idejno rješenje zbirke izradio je 1969. g. Istranin, prof. Matko Rojnić, ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a popratne legende pripremio je 1975. g. njegov suradnik, knjižničar Šime Jurić, voditelj Zbirke starih knjiga. Likovnu obradu zbirke imao je labinski umjetnik Eugen Kokot, akademski slikar i restaurator, kasnije profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Foto povećanja uradili su umjetnički fotograf Nino Vranić i Eugen Kokot. Koordinator realizacije bio je kustos muzeja Tullio Vorano.

Predmeti

Matija Vlačić Ilirik, portret, 1598. - 1599. Autor: rezao Robert Boissard grafika

Izvor: Marina Brekovac Pisk: Portreti u Zbirci grafika Hrvatskog povijesnog muzeja, Hrvatski povijesni muzej, 2008.

Dva lista iz djela Matije Vlačića, 16. st. Autor: Vlačić Ilirik, Matija rukopisna građa

Dva lista iz djela Matije Vlačića Ilirika koji su služili za umatanje robe. Izvađeni iz mora s broda potonulog na lokalitetu Drevine u Koločepskom kanalu potkraj 17. i početkom 18. st. Izvor: Pisana riječ u Hrvatskoj, str. 437, foto. str. 260

Ilustracije

Ustanove

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagreb

Stare knjige – najstarije hrvatske knjige tiskane glagoljicom: Misal po zakonu rimskoga dvora (1483.) i Brevijar po zakonu rimskoga dvora (1493.). Djela Marka Marulića, Hanibala Lucića, Dinka Ranjine, Marina Držića, Ivana Gundulića, Bartola Kašića, Andrije Kačića Miošića, Matije Divkovića, Matije Antuna Reljkovića, hrvatskih preporoditelja i dr. Djela hrvatskih znanstvenika: Antuna i Fausta Vrančića, Matije Vlačića Ilirika, Frane Petrisa, Marina Getaldića, Ivana Lucića, Ruđera Josipa Boškovića, Benedikta Staya, Pavla Rittera Vitezovića, Baltazara Adama Krčelića, Matije Petra Katančića, Jurja Habdelića, Jakova Mikalje, Ivana Belostenca i dr.

Sveučilišna knjižnica u Puli, Pula

Zbirka Flaciana sadrži 27 naslova (u 34 sveska) protestantskog teologa, filozofa, lingvista i povjesničara Matije Vlačića Ilirika/Matthias Flacius Illyricus (Labin, 1520. - Frankfurt 1575.)

Izložbe, projekti, publikacije

Djela Matije Vlačića Ilirika u knjižnicama Socijalističke Republike Hrvatske Katalog

Vorano, Tullio. Flacius: Memorijalna zbirka Matije Vlačića Ilirika u Labinu link Odabrana bibliografija

Tekst Tullia Vorana u časopisu "Muzeologija" 43/44

Međunarodni znanstveni skup Matija Vlačić Ilirik Odabrana bibliografija

Program i sažeci izlaganja sa međunarodnog znanstvenog skupa (Labin, 20. - 22. travnja 2001.)

Vlačićeve obljetnice Odabrana bibliografija

Tekst Tullia Vorana u časopisu "MG", br. 1

Digitaizirana baština Matije Vlačića Ilirika link Digitalizirana građa

De materiis metisque scientiarum, et erroribus philosophiae, in rebus divinis [opis djela] [tekst] [pdf] ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ [opis djela] [tekst] [pdf] Paralipomena Dialectices [opis djela] [tekst] [pdf]

Izložba originalnih djela Matije Vlačića Ilirika Izložba

Povodom obljetnice rođenja i smrti jednog od najpoznatijeg Labinjana, Narodni muzej Labin i Grad Labin, u suradnji sa Gradskom knjižnicom Labin, u prostorijama Gradske knjižnice izložili su Vlačićeve originale (od 3. do 11. ožujka 2018.). Naime, Narodni muzej Labin posjeduje 10-tak Vlačićevih originalnih knjiga. U Gradskoj knjižnici izložene su slijedeće knjige: Magdeburške centurije 1559. g. (2 sveska), Clavis Scripturae Sacrae (Ključ svetoga pisma) 1567. g. i Catalogus Testium Veritatis (Katalog svjedoka istine) 1556. godine.

500 godina Flaciusa : virtualna izložba link Izložba

Virtualnu dokumentarnu izložbu povodom 500-te obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika. Autori projekta: Dr. Luka Ilić, Tullio Vorano. Suradnici: Vedran Kos i Olja Višković

Marin Martinić Jerčić: Flaciana (1553–1562) u digitalnim knjižnicama link Odabrana bibliografija

Tekst objavljen u: Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine, 42, 1.

Franjo Šanjek. Matija Vlačić Ilirik (1520-1575) kao povjesničar link Odabrana bibliografija

Tekst objavljen u: Dani Hvarskoga kazališta : Građa i rasprave o hrvatskoj književnosti i kazalištu, 18(1992.)

Međunarodni znanstveno-stručni skup "500 godina Flaciusa": zborniik radova link Knjiga

U suorganizaciji s uglednim partnerima iz Hrvatske i inozemstva, 26. i 27. studenoga 2020. na Sveučilištu Jurja Dobrile održan je znanstveno-stručni skup «500 godina Flaciusa», na kojem su Sveučilišna knjižnica i Narodni muzej u Labinu predstavili raritetna izdanja djela Matije Vlačića Ilirika, a nastavnici i studenti svoja istraživanja i projekte (zbog aktualne pandemije u virtualnom obliku).