Fotez, Marko

Biografija

Fotez, Marko

(Zagreb, 1915. - Beograd, 1976.)

Redatelj, kazališni povjesničar, pisac i prevoditelj. Bio je ravnatelj Drame u Splitu (1940.), Osijeku (1941/42.), Rijeci (1948.), intendant u Zadru (1945.). Režirao i u Varaždinu, Sarajevu, Beogradu, gostovao u inozemstvu. Jedan je od utemeljitelja Dubrovačkoga ljetnoga festivala. Njegova ostavština pohranjena je u Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU, a dijelom u Arhivu Dubrovačkog festivala. Od 1980. god. svake četvrte godine dodjeljuje se Nagrada Marko Fotez Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za radove s područja hrvatske dramske i kazališne umjetnosti

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Muzejsko kazališna zbirka Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, Zagreb link

Odsjek za povijest hrvatskog kazališta koji je osnovan 1966. sastavnim je dijelom Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Djelatnost Odsjeka je zasnovana na istraživanju hrvatske dramske književnosti i svih oblika i profesija nacionalnog kazališta. Bogata Muzejsko-kazališna zbirka sadrži književne ostavštine, preko 10 000 dramskih tekstova, scenografskih i kostimskih skica i najbogatija je takva zbirka u ovom dijelu Europe. Povremeno se organiziraju izložbe iz fundusa Zbirke, obrade pojedinih tema i osoba važnih za povijest hrvatskog kazališta (glumaca, redatelja, dramaturga, kostimografa, scenografa i dr.).

Predmeti

Theatralia, 1944. Autor: Fotez, Marko knjiga

Ilustracije

Kate Kapuralica Autor: - fotografija

Ilustracije

Vlaho Stulli (Stulić), Kate Kapuralica, 1977. Autor: Hrvatsko narodno kazalište Split tiskovina

Objava za kazališnu predstavu održanu 19. svibnja 1977. u Hrvatskome narodnom kazalištu Split "Doktoru Marku Fotezu u spomen". Režijski obnovio 1977.g. dr. Vlatko Perković.

Ilustracije

Novela od stanca - Tirena, 1953. Autor: Narodno kazalište Dubrovnik tiskovina

Objava kazališne predstave održne na Dubrovačkim ljetnim igrama 1953. godine. Tekst: "Novela od stanca pokladna igra od M. Držića u kojoj se prikazuje od istog spjevaoca i komedija Tirena. Za pozornicu priredio M. Fotez, s muzikom popratio K. Baranović."

Ilustracije

Novela od stanca - Tirena Autor: - fotografija

Ilustracije

Eseji i feljtoni, Split, 1982. Autor: Fotez, Marko knjiga

Ilustracije

Izložbe, projekti, publikacije

Radovanlija Mileusnić, Snježana. U potrazi za književnom baštinom u hrvatskim muzejima link Odabrana bibliografija

Tekst donosi rezultate anketnoga istraživanja "Književna baština u hrvatskim muzejima, galerijama i zbirkama" 2006. godine. Objavljen u časopisu "Muzeologija", 43/44

Bogner-Šaban, Antonija. Marko Fotez – život i djelo Knjiga

Osijek : Radničko sveučilište "Božidar Maslarić", Izdavački centar Revija, 1989.

Vodič Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Knjiga

Vodič kroz odsjeke i zbirke Zavoda sadrži tekstove o povijesnom ustroju i radu te fondovima pojedinih odsjeka Zavoda: Odsjek za povijest hrvatske književnosti, Odsjek za povijest hrvatskog kazališta i Odsjek za povijest hrvatske glazbe. Predstavljanje pojedinih odsjeka obuhvaća povijesni prikaz, popis članova, bibliografiju izdavačke djelatnosti, kronologiju izdavačke djelatnosti. Opisani su i knjižnični i arhivski fundusi kao i muzejske zbirke. Odsjek za povijest hrvatske književnosti, naime posjeduje Zbirku umjetnina koja sadrži slike, skulpture, osobne predmete, namještaj i ostale razne predmete istaknutih hrvatskih književnika izložene u radnim sobama Odsjeka ili pohranjene u Arhivu. Odsjek za povijest hrvatskog kazališta također posjeduje vrijednu Muzejsko-kazališnu zbirku čiji je cjelovit popis sadržan u publikaciji. Muzejske zbirke Odsjeka popraćene su kataloškim popisom svih muzejskih predmeta i ilustracijama pojedinih primjeraka.