Franičević, Marin

Biografija

Franičević, Marin

(Vrisnik na Hvaru, 1911. - Zagreb, 1990)

Pjesnik, književni povjesničar i kritičar. Od 1935. tiskao je pjesme na čakavsko-hvarskome dijalektu i na standardnoj štokavštini, tematski zaokupljen socijalnim pitanjima te poetizacijom zavičajne sredine i otočnoga čovjeka (zbirke Na putu za novi grad, 1937. i Na pojih i putih, 1939). Potom je pisao aktivističku liriku zaokupljenu temama rata, obnove te veličanjem načela i protagonista novoga društva (poema Govorenje Mikule Trudnega, 1945; zbirke Zvijezda nad planinom, 1945; Povratak borca, 1947; Graditelji života, 1950). Premda se odupirao modernizatorskomu eksperimentiranju, postupno je unosio suvremena životna iskustva (Blišćavci, 1940; Prozor odškrinut podnevu, 1956; I tako sunca, 1959) te metonimijsko-simbolističke elemente i ritmovani govorni stih (Nastanjene uvale, 1964; Sunčani sat, 1967; Žeđ žutih žala, 1975). Bio je urednik časopisa Republika, urednik u Leksikografskom zavodu i profesor na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu.

Izvori

Muzeji

Muzej Općine Jelsa, Jelsa link

Muzej općine Jelsa u svojoj je viziji aktivan dionik kulturnog i društvenog života lokalne zajednice i promotor kulturnih identiteta vlastite zajednice u prošlosti i sadašnjosti. Kao takav otvoren je najširoj javnosti, a potiče neformalno učenje, kritičko promišljanje tradicije, umjetničku produkciju u svrhu podizanja razine kulturnog života i doprinosa stvaranju otvorene i kreativne zajednice.

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb link

Hrvatski povijesni muzej jedan je od sljednika Narodnog muzeja, otvorenoga za javnost u Zagrebu 1846. g. Pod tim je nazivom pravno utemeljen 1991. g. kao nacionalni muzej hrvatske povijesti od srednjega vijeka do danas objedinjavanjem Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske. Smješten je u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u povijesnoj jezgri Zagreba, na Gornjem gradu. Unutrašnjost palače gotovo se nije mijenjala od 1870-ih godina.

Zbirke

Zbirka pisca Marina Franičevića u Vrisniku Muzej Općine Jelsa, Jelsa

Zbirka se sastoji od inventara radne sobe i biblioteke Marina Franičevića, koja uključuje više od 7000 naslova (knjige, korespodencija, dokumenti), nagrade, diplome, fotografije, namještaj iz druge polovice 20. stoljeća, nekoliko slika te aktovke, donirana je Općini Jelsa za izlaganje u mjestu Vrisnik. Donacija Muzeju sastoji se od 7. 000 svezaka, te namještaja u sklopu radne sobe književnika Marina Franičevića. Uporabni predmeti su podijeljeni u 4 cjeline : I namještaj : radni stol, stolac,stolica, 2 fotelje, kauč, 2 vitrine, 3 police (mala i dvije velike), 2 velike ladice i tapet. II knjižna građa spakirana u 80 – tak kartonskih kutija. III slike IV varija : 3 aktovke, 1 drvena zdjela, 1 košara, 1 stolac. Zbirka se čuva u zgradi bivše Seoske blagajne i čitaonice, a smještena je u prostoriji na drugom katu veličine 8 x 6 m.

Predmeti

Marin Franičević, 1944., El Shatt Autor: Kostović, Ante skulptura

HPM MRNH S-12

Ilustracije

Izložbe, projekti, publikacije

Franičević, Marin. Bio sam i kulturni radnik a ponekad i pjesnik link Odabrana bibliografija

Autobiografski tekst u "Dani Hvarskog kazališta, 10, 1983.

Poetska mapa Hvara link Projekt

Cilj ovog multimedijalnog umjetničkog projekta jest da publici na suvremen način približi tradicijsku glazbu i dijalektalnu poeziju Jelse, Vrisnika i Humca na otoku Hvaru. Glazba je inspirirana zapisima tradicijske glazbe velikog skladatelja i muzikologa, Jelšanina Antuna Dobronića, a poezija koja se izgovara djelo je dvojice važnih Vrisničanina, braće Marina Franičevića i Jure Franičević-Pločara. Autor projekta: Sara Renar