Franičević, Marin

Biografija

Franičević, Marin

(Vrisnik na Hvaru, 1911. - Zagreb, 1990)

Pjesnik, književni povjesničar i kritičar. Od 1935. tiskao je pjesme na čakavsko-hvarskome dijalektu i na standardnoj štokavštini, tematski zaokupljen socijalnim pitanjima te poetizacijom zavičajne sredine i otočnoga čovjeka (zbirke Na putu za novi grad, 1937. i Na pojih i putih, 1939). Potom je pisao aktivističku liriku zaokupljenu temama rata, obnove te veličanjem načela i protagonista novoga društva (poema Govorenje Mikule Trudnega, 1945; zbirke Zvijezda nad planinom, 1945; Povratak borca, 1947; Graditelji života, 1950). Premda se odupirao modernizatorskomu eksperimentiranju, postupno je unosio suvremena životna iskustva (Blišćavci, 1940; Prozor odškrinut podnevu, 1956; I tako sunca, 1959) te metonimijsko-simbolističke elemente i ritmovani govorni stih (Nastanjene uvale, 1964; Sunčani sat, 1967; Žeđ žutih žala, 1975). Bio je urednik časopisa Republika, urednik u Leksikografskom zavodu i profesor na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu.

Izvori

Muzeji

Muzej Općine Jelsa, Jelsa link

Unutar Muzeja ustrojena je i Zbirka književnika Marina Franičevića (Vrisnik). Donacija Muzeju sastoji se od 7. 000 svezaka, te namještaja u sklopu radne sobe književnika Marina Franičevića. Uporabni predmeti su podjeljeni u 4 cjeline : I namještaj : radni stol, stolac,stolica, 2 fotelje, kauč, 2 vitrine, 3 police (mala i dvije velike), 2 velike ladice i tapet. II knjižna građa spakirana u 80 – tak kartonskih kutija. III slike IV varija : 3 aktovke, 1 drvena zdjela, 1 košara, 1 stolac. Zbirka se čuva u zgradi bivše Seoske blagajne i čitaonice, a smještena je u prostoriji na drugom katu veličine 8 x 6 m.

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb link

Hrvatski povijesni muzej jedan je od sljednika Narodnog muzeja, otvorenoga za javnost u Zagrebu 1846. g. Pod tim je nazivom pravno utemeljen 1991. g. kao nacionalni muzej hrvatske povijesti od srednjega vijeka do danas objedinjavanjem Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske. Smješten je u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u povijesnoj jezgri Zagreba, na Gornjem gradu. Unutrašnjost palače gotovo se nije mijenjala od 1870-ih godina.

Zbirke

Zbirka pisca Marina Franičevića u Vrisniku Muzej Općine Jelsa, Jelsa

Donacija Muzeju sastoji se od 7. 000 svezaka, te namještaja u sklopu radne sobe književnika Marina Franičevića. Uporabni predmeti su podjeljeni u 4 cjeline : I namještaj : radni stol, stolac,stolica, 2 fotelje, kauč, 2 vitrine, 3 police (mala i dvije velike), 2 velike ladice i tapet. II knjižna građa spakirana u 80 – tak kartonskih kutija. III slike IV varija : 3 aktovke, 1 drvena zdjela, 1 košara, 1 stolac. Zbirka se čuva u zgradi bivše Seoske blagajne i čitaonice, a smještena je u prostoriji na drugom katu veličine 8 x 6 m.

Predmeti

Marin Franičević, 1944., El Shatt Autor: Kostović, Ante skulptura

HPM MRNH S-12

Ilustracije

Izložbe, projekti, publikacije

Franičević, Marin. Bio sam i kulturni radnik a ponekad i pjesnik link Odabrana bibliografija

Autobiografski tekst u "Dani Hvarskog kazališta, 10, 1983.