Matković, Marijan

Biografija

Matković, Marijan

(Karlovac, 1915. - Zagreb, 1985.)

Književnik, dramatičar i esejist. Prve književne radove objavio je u Svijetu i Mladosti, a kao student surađivao je u časopisima Književnik i Pečat. God. 1936. tiskao je zbirku pjesama Iz mraka u svjetlo. Nakon II. svjetskog rata obnašao je niz dužnosti, npr. šef kulturno-umjetničkog odjela Radio Zagreba, intendant HNK-a u Zagrebu, umjetnički direktor Zagreb filma, tajnik Razreda za suvremenu književnost JAZU i voditelj današnjega Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU. Pokretač (1962) i dugogodišnji glavni urednik časopisa Forum.

Izvori

Muzeji

Muzejsko kazališna zbirka Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta, Zagreb link

Odsjek za povijest hrvatskog kazališta koji je osnovan 1966. sastavnim je dijelom Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Djelatnost Odsjeka je zasnovana na istraživanju hrvatske dramske književnosti i svih oblika i profesija nacionalnog kazališta. Bogata Muzejsko-kazališna zbirka sadrži književne ostavštine, preko 10 000 dramskih tekstova, scenografskih i kostimskih skica i najbogatija je takva zbirka u ovom dijelu Europe. Povremeno se organiziraju izložbe iz fundusa Zbirke, obrade pojedinih tema i osoba važnih za povijest hrvatskog kazališta (glumaca, redatelja, dramaturga, kostimografa, scenografa i dr.).

Predmeti

Vašar snova, 1958. Autor: - fotografija

Fotografija kazališne predstave "Vašar snova" Marijana Matkovića.

Ilustracije

Vašar snova : drama u dva čina, 1958. Autor: Zagrebačko dramsko kazalište tiskovina

Objava kazališne predstave "Vašar snova" u Zagrebačkome dramskom kazalištu, 28. siječnja 1958. godine. Napisao: Marijan Matković; scenograf: Miljenko Stančić; redatelj: Mladen Škiljan.

Ilustracije

Portret Marijana Matkovića Autor: Kauzlarić Atač, Zlatko pastel

Izložbe, projekti, publikacije

Hećimović, Branko. Kazališni portreti i scenografije Zlatka Kauzlarića Atača Katalog