Jurić, Marija

Zagorka

Biografija

Jurić, Marija Zagorka

(Negovec kraj Vrbovca, 1873 - Zagreb, 1957)

Hrvatska novinarka i književnica. Uz najpoznatiji pseudonim Zagorka, koji je postao sastavnim dijelom njezina imena u javnoj percepciji, potpisivala se i kao -ka, Z., (z), Z-a, Iglica, Vlastelinka.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb link

Hrvatski povijesni muzej jedan je od sljednika Narodnog muzeja, otvorenoga za javnost u Zagrebu 1846. g. Pod tim je nazivom pravno utemeljen 1991. g. kao nacionalni muzej hrvatske povijesti od srednjega vijeka do danas objedinjavanjem Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske. Smješten je u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u povijesnoj jezgri Zagreba, na Gornjem gradu. Unutrašnjost palače gotovo se nije mijenjala od 1870-ih godina.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, Zagreb link

Muzejsko-izložbeni prostor u stanu u kojemu je na zagrebačkom Dolcu živjela poznata hrvatska književnica i novinarka Marija Jurić Zagorka (1873. - 1957.) postao je 2009. g. centar za istraživanje njezina života i stvaralaštva, ali i polivalentni multimedijski kulturni prostor namijenjen istraživanju ženskoga stvaralaštva u Hrvatskoj. U stanu se nalazi dio namještaja i predmeta kojima se Zagorka koristila za svojega života u tom prostoru od sredine 1930-ih do smrti 1957. g. Osobito su zanimljivi bidermajerski radni stol i pisaći stroj Remington. Bidermajerska garnitura s dvosjedom, dva naslonjača, stol, komode i veliko zrcalo dio su memorijalne sobe u čijim vitrinama stoje lente što ih je književnica dobivala od štovatelja. Sastavni je dio stana i knjižnica s građom koja služi za istraživački rad o Mariji Jurić Zagorki, a ujedno je specijalizirani izvor informacija o ženskim i rodnim temama.

Ilustracije

Muzej grada Zagreba, Zagreb link

Muzej grada Zagreba osnovan je 1907. g. na poticaj Braće hrvatskog zmaja, odnosno Emilija Laszowskog (1868. - 1949.), povjesničara i arhivista, kulturnoga i javnog djelatnika, ujedno prvog ravnatelja Muzeja. Danas je to najveći gradski muzej u Hrvatskoj koji djeluje i kao centar za istraživanje i komuniciranje raznovrsnih tema iz povijesti i suvremenosti Zagreba. U stalnom je postavu predstavljeno i doba Hrvatskog narodnog preporoda u Zagrebu s istaknutim osobama i događajima koji karakteriziraju to razdoblje, a koje završava s banom Jelačićem i njegovim upečatljivim portretom u natprirodnoj veličini. U stalnom postavu Muzeja postavljena je tematska cjelina August Šenoa i Zagreb.

Zbirke

Dokumentarna zbirka I. Hrvatski povijesni muzej, Zagreb

Zbirka sadrži građu: obiteljskog karaktera (Jelačić, Knežević, Mažuranić, Heinzel …), društvenog značaja (Društvo za povjesnicu i starine, Hrvatski sokol …) i onu istaknutih osoba među kojima su i književna imena (Dimitrije Demeter, Stanko Vraz, Ivan Mažuranić, Eugen Kumičić …)

Predmeti

Bista Marije Jurić Zagorke Autor: nepoznati autor skulptura, patinirani gips

Ispod d.d.k. sign R Freis. U širini baze ispisano "Zagorka"

Ilustracije

Portret Marije Jurić Zagorke, 1931 Autor: Vajda, Antonija fotografija

Objavljeno u katalogu izložbe "Foto Tonka" (Galerija Klovićevi dvori, 2015., str. 51.) MGZ-55663

Ilustracije

Karikatura Marije Jurić Zagorke, 1950-te Autor: Švarc-Požgaj, Klementina crtež

Ilustracije

Marija Jurić Zagorka, 1909. Autor: nepoznat fotografija

Fotografija izložena na izložbi "Nedostupna baština" (Hrvatski povijesni muzej, 12.12.2017. - 30.09.2018.)

Mrtva priroda Autor: Jurić Zagorka, Marija akvarel na papiru

Osim književnošu, Zagorka se bavila i glazbom, glumila, slikala.

Ilustracije

Pisaći stroj Marije Jurić Zagorke, 1924. Autor: Remington pisaći stroj

Zagorkin je pisaći stroj s obzirom na opremljenost bio jednostavniji model, marke Remington, proizveden 1924. godine. Pripadao je tzv. modelu 1, a okarakteriziran je kao najbolji pisaći stroj svoga doba. U ono vrijeme na američkom tržištu stajao je oko 60 dolara, što nije bila zanemariva svota.

Ilustracije

Lenta Zagorka 27.5.1931. Zinka Vilfan Kunc, 1931. Autor: Nepoznati autor lenta

Svjetski priznata i poznata operna diva, prvakinja Opere HNK u Zagrebu od 1928.-1936., sopranistica Zinka Kunc, Zagorki je darovala lentu 1931. godine.

Ilustracije

Ženski list: za modu, zabavu i kućanstvo, 1925. - 1938. Autor: Jurić Zagorka, Marija (urednica) časopis

Digitalizirano s izvornika u sklopu projekta digitalizacije Centra za ženske studije ; obrada preslika Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ; objavljeno uz suglasnost nositelja autorskog prava. Dostupno na portalu "Stare hrvatske novine" Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Izvori

Hrvatica : časopis za ženu i dom, 1939. - 1941. Autor: Jurić Zagorka, Marija (urednica) časopis

Časopis "Hrvatica" izlazio je u Zagrebu od 1939. do 1941. godine. Pokrenula ga je i uređivala prva hrvatska profesionalna novinarka - Marija Jurić Zagorka. Digitalizirani časopis dostupan je na portalu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu "Stare hrvatske novine".

Izvori

Ustanove

KGZ, Gradska knjižnica, Zavičajna zbirka ZAGRABIENSIA, Zagreb

Odsjek za povijest hrvatske književnosti HAZU, Zagreb

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

U Hrvatskome državnom arhivu Zagorkina rukopisna ostavština fragmentarno je sačuvana i raspršena u osamnaest različitih fondova i zbirki.

Izložbe, projekti, publikacije

Lucija Benyovsky: Društvo Hrvatska žena i Zagorka Odabrana bibliografija

Tekst u časopisu "Hrvatska revija", 9,2 (2009.) o djelovanju prve hrvatske novinarke u okviru društva Hrvatska žena (1921-1943)

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke link Odabrana bibliografija

Tekst muzeološke koncepcije skupine autora u časopisu "Informatica Museologica" 43, 1/4(2013)

Izložba Marija Jurić Zagorka link Digitalizirana građa

Izložba Marija Jurić Zagorka je nastala inicijativom djelatnica Knjižnice Marije Jurić Zagorke koje su željele na stranicama knjižnice predstaviti dragocjene informacije o književnici čije ime nosi knjižnica, te učiniti sadržaje o Mariji Jurić Zagorki (djela, fotografije, arhivska građa, korisni linkovi…) šire dostupnima. U izradi virtualne izložbe koristila se digitalizirana građa Gradske knjižnice i Knjižnice Marije Jurić Zagorke, dijelom nastala tijekom izrade postera za izložbu povodom 50. obljetnice smrti Marije Jurić Zagorke.

Dani Marije Jurić Zagorke (2007 - ) link Projekt

Svake godine krajem studenog Centar za ženske studije organizira kulturno-znanstvenu manifestaciju Dani Marije Jurić Zagorke

Srijeda u muzeju: Susret s Marijom Jurić Zagorkom Projekt

Burne crtice iz Zagorkina života, njezino djetinjstvo, novinarski i književni rad, susreti s političarima i piscima, društvena angažiranost i aktivizam dio su glumačkog odgojno-obrazovnog performansa, s kojim se u sklopu Srijede u Muzeju, 18. veljače 2015., u Varaždinu predstavilo Društvo Marije Jurić Zagorke. Društvo je osnovano 2008. godine i bavi se aktivnostima vezanima uz popularizaciju Zagorkina života i rada.

Iz riznice rukopisnih ostavština Hrvatskoga državnog arhiva Katalog

Katalog izložbe Zagreb, Hrvatski državni arhiv, 9. listopada - 25. studenoga 2014.

Arhivski fond Marije Jurić Zagorke link Digitalizirana građa

Gradivo sadrži osobne dokumente i korespondenciju Marije Jurić Zagorke te zapisnike Hrvatskog novinarskog društva (tijekom povijesti mijenjan je naziv Hrvatsko novinarsko društvo u Sekcija Zagreb Jugoslavenskog novinarskog udruženja, Novinarsko društvo Banovine Hrvatske, Društvo novinara N. R. Hrvatske, Društvo novinara Hrvatske). Digitalizirano gradivo u periodu 1910.-1957. je u vlasništvu Hrvatskog novinarskog društva (originali se nalaze kod imatelja gradiva, a u knjižnici Centra za ženske studije moguće je pogledati fotokopije originala).

Memorijalna zbirka Marije Jurić Zagorke Knjiga

Tekst usporedo na crnotisku i Braillevom pismu.

Newsletter link Odabrana bibliografija

Elektronički časopis Centra za ženske studije o aktivnostima u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke

Jakobović Fribec, Slavica. Zagreb in Zagorka`s footsteps Knjiga