Jambrišak, Marija

Biografija

Jambrišak, Marija

(Karlovac, 1847 - Zagreb, 1937.)

Učiteljica i pedagoški pisac. Bila je prva žena kojoj je dozvoljeno pohađanje Pedagogiuma u Beču! Zagovarala prava žena u javnom životu, obrazovanju i školovanju, o čemu je i pisala u mnogobrojnim prilozima u listovima, časopisima i stručnoj literaturi. Djela: Znamenite žene iz priče i poviesti, I–III, 1885; O ženskom uzgoju, 1892; O pristojnom vladanju, 1895. i dr.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Hrvatski školski muzej, Zagreb link

Jedini specijalizirani muzej za povijest školstva u Hrvatskoj, osnovan je 1901. g. na inicijativu Hrvatskoga pedagogijsko-književnog zbora, koji je još od 1871. g. počeo prikupljati građu za Muzej. U sastavu Muzeja je i Pedagoška knjižnica Davorina Trstenjaka, osnovana 1877. g., u kojoj se danas čuva više od 40 000 svezaka. Muzej između ostaloga čuva i vrijedne književne ostavštine. Jedna od iznimno vrijednih i cjelovitih donacija jest ostavština književnika i učitelja Mate Lovraka (1899. - 1974.), autora kultnih romana za djecu Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice, prezentirana kao rekonstrukcija njegove radne sobe s namještajem i sadržajem iz vremena kada je Lovrak u njoj radio. Obuhvaća osobnu biblioteku, dokumente, rukopise pripovijesti i knjiga te originalne ilustracije. Gradivo Arhiva HŠM-a podijeljeno je u nekoliko skupina među kojima je i skupina Rukopisi (djela) pojedinih školskih pisaca (Mijata Stojanovića, Dragojle Jarnević, Davorina Trstenjaka, Milke Pogačić itd.). Kći Grigora Viteza Olga Vitez Babić poklonila je 2012.g. očevu ostavštinu HŠM-u. Donacija obuhvaća brojne knjige, fotografije, upotrebne predmete, te arhivsko gradivo (osobne dokumente, službene dokumente, rukopise poezije, proze i prijevoda, korespondenciju), a 2016.g. Muzej je zaprimio i ostavštinu Nade Iveljić.

Zbirke

Arhivska zbirka Hrvatski školski muzej, Zagreb

Zbirka fotografije do 1950. Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb

Predmeti

Diploma pravog i utemeljiteljnog člana Hrvatskog pedagogijsko-književnog zbora Mariji Jambrišak, 1887 Autor: Nepoznati autor diplome, arhivsko gradivo, litografije

tisak: Lit. zavod i tiskarna Drag. Albrechta u Zagrebu; 60 x 45,5 cm Tiskana diploma, ukrašena alegorijskim prikazima i simbolima znanosti i umjetnosti. U gornjem središnjem dijelu su portreti istaknutih pedagoga, Jana Amosa Komenskoga i Friedricha Adolfa Diesterwega. U donjem središnjem dijelu je grb Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije. Diploma je dodijeljena učiteljici Mariji Jambrišak, imenovanoj 1884. godine pravim i utemeljiteljnim članom Hrvatskoga pedagogijskog-književnog zbora, zbog zasluga za hrvatsko pučko školstvo i hrvatsku pedagogijsku književnost. Potpisani su potpredsjednik HPKZ-a Ivan Filipović i tajnik Milan Kobali.

Ilustracije

Marija Jambrišak, 1910. Autor: Brauner i Wollner fotografija

Fotografija na standardiziranom kabinet formatu. Atelijerska portretna fotografija. Marija Jambrišak stoji pored scenografiranog secesijskog prozora.

Marija Jambrišak, portret, 1871. Autor: Standl, Ivan fotografija

Marija Jambrišak, 1898. Autor: Nepoznati autor fotografija

Ilustracije

Maturantice ženskog liceja u Zagrebu sa profesoricama Marijom Horvat (razrednica I-IV) i Marijom Jambrišak (V-VIII), 1902.-1903. Autor: G i I. Varga fotografija

Ilustracije

Ustanove

Knjižnice grada Zagreba, Zagreb

Digitalizirana zagrebačka baština okuplja na mrežnom mjestu Knjižnica grada Zagreba digitalne reprodukcije vrijedne i rijetke građe pohranjene u zbirkama i odjelima Gradske knjižnice i Knjižnice Božidara Adžije.

Izložbe, projekti, publikacije

Jambrišak Marija. O pristojnom vladanju u svim životnim prilikama link Digitalizirana građa

Elektroničko izd. izvornika objavljenog 1896.

Marija Jambrišak : život i djelo Katalog

Autorica izložbe i kataloga: Ksenija Simić.

Na domaćem ognjištu : list za porodicu link Digitalizirana građa

Urednice prvog godišta bile su Jagoda Truhelka i Marija Jambrišak