Botić, Luka

Biografija

Botić, Luka

(Split, 1830. - Đakovo, 1863.)

Književnik i političar. U književni je život ušao 1854., kada je u "Nevenu" objavio tri kraće lirske pjesme, pripovijetku "Dilber Hasan" o muslimansko-kršćanskom prijateljstvu i ljubavi u Sarajevu u vrijeme srpskog ustanka 1806., te epsko djelo "Pobratimstvo", za koje je dobio nagradu čitatelja. Građa iz kronike V. Solitra o događajima u Splitu i okolici u XVI. st. inspirirala ga je za još dva epska djela: "Bijednu Maru" (1861) i "Petra Bačića" (1862).

Izvori

Muzeji

Muzej grada Splita, Split link

Presudan je događaj u povijesti muzeja velika kulturno-povijesna izložba priređena 1950. godine inicijativom JAZU i Ministarstva kulture, prigodom proslave 500. obljetnice rođenja Marka Marulića. Izložba je bila postavljena u prizemlju i na prvom katu Papalićeve palače da bi se po njezinu završetku taj prostor trajno ustupio muzeju. Muzej grada osnovan je 1946. godine, dok je samo ime dobio dvije godine poslije. Prvi ravnatelj bio je Marko Uvodić, autor brojnih pripovijedaka i kroničar splitskog života. Naslijedio ga je Ćiro Čičin-Šain, novinar i književnik koji je posebnu pažnju posvećivao arhivskoj građi i koji je 1950. godine pokrenuo prva muzejska izdanja. Muzej sadrži i Tartagliinu ostavštinu, koja sadrži diplome, zahvalnice, osobne predmete i fotografije.

Zbirke

Arhivska zbirka Muzej grada Splita, Split

Arhivska zbirka sadrži i fond Vicka Mihaljevića (1861.-1911.),književnika i političara, gdje se ističe njegovo rukopisno djelo "Pregršt šušnja", ali i drugi literarni pokušaji. U zbirci se čuva i rukopis Luke Botića "Bijedna Mare".

Ustanove

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagreb

Izložbe, projekti, publikacije

Blagaić-Januška, Tea. Arhivska zbirka u Muzeju grada Splita link Odabrana bibliografija

Autorica u tekstu spominje i fond Dujma Mikačića

Luka Botić : u povodu 150. obljetnice rođenja Katalog

Izložba održana u Muzeju Đakovštine, Đakovo, 5. - 25.7. 1980. Autor izložbe i kataloga Krešimir Pavić.

Dani Luke Botića Projekt

Na poziv biskupa Strossmayera, u Đakovo je došao i do smrti ostao Luka Botić (Split 1830. - Đakovo 1863.), hrvatski romantičarski pjesnik i političar, a njemu u spomen, od 2009. godine održava se tradicionalna kulturna manifestacija Dani Luke Botića u Kaštelima i Đakovu. Manifestacija nadahnuta Botićevim životnim i stvaralačkim tragovima na poseban način povezuje hrvatski jug i sjever, županije Splitsko-dalmatinsku i Osječko-Baranjsku, Slavoniju i Dalmaciju, ali i hrvatske umjetnike i znanstvenike iz Hrvatske s onima izvan Hrvatske.

Ravlić, Jakša. Botićeva pisma i neka pitanja iz kronologije njegova života link Odabrana bibliografija

Tekst donosi Botićevu korespondenciju, što se čuva u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu, (Arhivski vjesnik, 13, 1970).

Pavić, Krešimir. Luka Botić u Đakovu link Odabrana bibliografija

Tekst objavljen u: Zbornik Muzeja Đakovštine, 3(1985.)