Babić, Ljubomil Tito Josip Franjo

Ksaver Šandor Gjalski

Biografija

Babić, Ljubomil Tito Josip Franjo Ksaver Šandor Gjalski

(Gredice kraj Zaboka, 1854. - Gredice, 1935.)

Književnik. Jedan je od najistaknutijih stvaralaca u razdoblju realizma, ali se istodobno stilski i tematski uklopio i u nove književne tendencije modernističke epohe. Njegovu prozu obilježavaju dva osnovna tematska kruga. Prvi je proizišao iz njegove emocionalne povezanosti s tradicijom nekadašnjega plemenitaškog svijeta, a u drugome je pokazao zanimanje za problematiku suvremenoga političkoga, društvenog i intelektualnog života Hrvatske. Rukopisnu ostavštinu književnika Ksavera Šandora Gjalskog čuvao je potomak obitelji, fizičar i alpinist Ivan Babić Gjalski (1927–1953).

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Gliptoteka HAZU, Zagreb link

U fundusu se nalazi više od 13 000 predmeta, među kojima i portreti poznatih hrvatskih književnika. U zbirci hrvatskog kiparstva nalaze se skulpture Vanje Radauša, Vojina Bakića i drugih koje prikazuju poznate književnike poput Antuna Gustava Matoša, Ivana Gorana Kovačića, Janka Polića Kamova itd.

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb link

Hrvatski povijesni muzej jedan je od sljednika Narodnog muzeja, otvorenoga za javnost u Zagrebu 1846. g. Pod tim je nazivom pravno utemeljen 1991. g. kao nacionalni muzej hrvatske povijesti od srednjega vijeka do danas objedinjavanjem Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske. Smješten je u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u povijesnoj jezgri Zagreba, na Gornjem gradu. Unutrašnjost palače gotovo se nije mijenjala od 1870-ih godina.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Rijeka link

Muzej čuva materijalne dokaze s područja Primorsko-goranske županije i grada Rijeke kao njezina središta od vremena prvih naseljavanja u prapovijesti do 20. st.

Zbirke

Zbirka slika, grafika i skulptura Hrvatski povijesni muzej, Zagreb

Portreti su najčešće izlagan i najbrojniji dio Zbirke. Nastali su u vremenu od kraja 15. do polovine 20. stoljeća. Prikazuju, osim članova niza plemićkih i građanskih obitelji koje su živjele na ovim prostorima, vladare, visoko svećenstvo, pisce, pjesnike..

Predmeti

Ksaver Šandor Gjalski, portret, list iz djela "Album zaslužnih Hrvata XIX. stoljeća" Milana Grlovića, 1898. - 1900. Autor: Stjepan Kovačević grafika, litografije

Izvor: Martina Brekovac Pisk: Portreti u Zbirci grafika Hrvatskog povijesnog muzeja, Hrvatski povijesni muzej, 2008.

Portret Ksavera Šandora Gjalskog, 1904. Autor: Frangeš Mihanović, Robert skulptura, bronca

Izvor: Od I. Gundulića do M. Krleže (Gliptoteka HAZU, 1999.)

Ustanove

Odsjek za povijest hrvatske književnosti HAZU, Zagreb

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagreb

Vrhuncem njegova stvaralaštva smatra se djelo Pod starimi krovovi (1886.) koje se čuva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a kao dragocjenost hrvatske pisane baštine bilo je predstavljeno i na izložbi Blago NSK.

Izložbe, projekti, publikacije

Dani Ksavera Šandora Gjalskog (1979 - ) link Projekt

Kulturna manifestacija Dani K. Š. Gjalskog održava se svake godine krajem listopada, u tjednu kada je rođen Gjalski. U okviru manifestacije organiziraju se mnogobrojni kulturni programi — izložbe, koncerti, kazališne predstave, promocije knjiga i, kao najznačajniji program, svečanost dodjele Nagrade.

Nagrada Ksaver Šandor Gjalski (1981 - ) link Projekt

Nagrada je ustanovljena 27. listopada 1979. na sastanku tadašnjeg Izvršnog odbora Društva hrvatskih književnika u Zaboku. Donatori su bili DHK i Grad Zabok. Nagrada se u početku dodjeljivala svake druge godine, a nagrađivali su se neobjavljeni rukopisi pod šifrom. Od 1985. nagrada se dodjeljuje svake godine za najbolje objavljeno prozno djelo. Nagradu financiraju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zabok, a svečana dodjela održava se koncem listopada u Zaboku.

Portreti u Zbirci grafika Hrvatskog povijesnog muzeja Katalog

Od I. Gundulića do M. Krleže Katalog

Portreti poznatih hrvatskih književnika iz fundusa Gliptoteke HAZU, 15. travnja - 15. svibnja 1999.

Blago Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Katalog

400. obljetnica : katalog izložbe : 22. veljače do 22. svibnja 2007.