Kaštelan, Jure

Biografija

Kaštelan, Jure

(Zakučac kraj Omiša, 1919 - Zagreb, 1990)

Pjesnik, esejist i prevoditelj. Jure Kaštelan i slikar Edo Murtić bili su veliki prijatelji. Kaštelanovu prvu zbirku pjesama “Crveni konj” Murtić je ilustrirao crno-bijelim linorezima, a naslovnica je bila crveno-crno-bijela. Knjigu su dijelom štampali od novca koje je majka Kaštelanu dala za odijelo, 100 dinara, a dijelom ju je Murtić pomogao objaviti. Knjige su bile pacifističke i antiratne, no zaplijenila ih je policija, i ostalo ih je bilo samo pedesetak (Ranko Murtić)

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Gliptoteka HAZU, Zagreb link

U fundusu se nalazi više od 13 000 predmeta, među kojima i portreti poznatih hrvatskih književnika. U zbirci hrvatskog kiparstva nalaze se skulpture Vanje Radauša, Vojina Bakića i drugih koje prikazuju poznate književnike poput Antuna Gustava Matoša, Ivana Gorana Kovačića, Janka Polića Kamova itd.

Gradska galerija Sikirica, Sinj link

Galerija Sikirica prikuplja radove Stipe Sikirice te trenutno raspolaže vrijednim fundusom skulptura. Među njima su i brojni portreti književnika.

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb link

Hrvatski povijesni muzej jedan je od sljednika Narodnog muzeja, otvorenoga za javnost u Zagrebu 1846. g. Pod tim je nazivom pravno utemeljen 1991. g. kao nacionalni muzej hrvatske povijesti od srednjega vijeka do danas objedinjavanjem Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske. Smješten je u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u povijesnoj jezgri Zagreba, na Gornjem gradu. Unutrašnjost palače gotovo se nije mijenjala od 1870-ih godina.

Zbirke

Umjetnička zbirka Gradski muzej Omiš, Omiš

U Zbirci Lukin nalaze se brojni portreti hrvatskih književnika (Jure Kaštelan, Miroslav Krleža, Drago Ivanišević, Vladimir Nazor i dr.)

Likovna zbirka 20. stoljeća Hrvatski povijesni muzej, Zagreb

Predmeti

Jure Kaštelan, 1974. Autor: Sikirica, Stipe skulptura, bronca

Jure Kaštelan, 1944. Autor: Murtić, Edo crtež

Juru Kaštelana i Edu Murtića vezivalo je trajno poštovanje i prijateljstvo. Kaštelan će u katalogu izložbe Ede Murtića uz izložbu u Umjetničkome paviljonu 1981. objaviti svoju pjesmu "Oko mene je more"; Moj je otok u moru Oko mene je more Požar je / ili to svjetlost još odolijeva u marku. HPM MRNH C 829

Ilustracije

Ustanove

Odsjek za povijest hrvatske književnosti HAZU, Zagreb

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

Izložbe, projekti, publikacije

Od I. Gundulića do M. Krleže Katalog

Portreti poznatih hrvatskih književnika iz fundusa Gliptoteke HAZU, 15. travnja - 15. svibnja 1999.

Vanja Radauš Katalog

Katalog izložbe održane u Galeriji suvremene umjetnosti, Zagreb, 15.3. - 29.3. 1964. Predgovor napisao Jure Kaštelan.

Oton Gliha : Gromače Knjiga

Jure Kaštelan jedan je od autora predgovora likovne monografije "Gromače" Otona Glihe. Kaštelan će između ostaloga napisati: "Kako tajnu boje prevesti u riječi? Ona je strast, ljubav, sjećanje, strah, kuća svjetlosti, tjeskoba, glavnja koja svake noći potone u moru i izranja u svitanje. Treperi u puklo podne i u gluho doba noći. Susret crvenog i zelenog ravan je prizoru antičke tragedije. Umjetnosti žive u međusobnom suglasju a ne u hijerarhijskom odnosu."

Književnost narodnooslobodilačke borbe 1941 - 1945 Katalog

Katalog izložbe u izdanju Istorijskog muzeja Srbije, Beograd.