Šenoa, Julije

Kvaković

Biografija

Šenoa, Julije Kvaković

(Zagreb, 1845. - Zagreb, 1879.)

Hrvatski književnik. Suosnivač kluba Kvak i prvi pisac njegove povijesti. Pod »kvakačkim« imenom Kvaković napisao je niz parodija i kupleta, jednočinki, dvopjeva i »umorstava«, u kojima je satirički opisao građanske prilike svojega doba, a u kojima je i sâm glumio, poneku i uglazbio (Otelo iliti mletački crnac iz Venecije, 1884; Pjevački megdan na Počkaj gradu oliti Moć vesele sudbine proti nabuhloj nadutosti, 1886; Trovatore i Cavalleria Rusticana, 1889., i dr.) i koje su uvrštene u Sbirku kvakačkih šaljivih popievaka i inih sastavaka (1889). Zanemarenosti njegova opusa možebitni je razlog istodobnost s književnim i društvenim značenjem starijega brata, Augusta Šenoe, ali, vjerojatnije je to što je Julije u svojim tekstovima prenio sadržaje i poznate komediografske modele, davši im ipak osobni stvaralački pogled i tumačenje problematike. Optimistične naravi, Julije je višestruko društveno zainteresiran, poštovani je lepidopterolog, numizmatičar, etnolog, prikuplja narodne nošnje, utemeljitelj je i član ekskluzivnog muškog kluba intelektualaca i imućnih građana Kvak, udruženih krilaticom savoir vivre i amblemom zelenog žapca. (Antonija Bogner–Šaban)

Izvori

Muzeji

Muzejsko kazališna zbirka Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, Zagreb link

Odsjek za povijest hrvatskog kazališta koji je osnovan 1966. sastavnim je dijelom Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Djelatnost Odsjeka je zasnovana na istraživanju hrvatske dramske književnosti i svih oblika i profesija nacionalnog kazališta. Bogata Muzejsko-kazališna zbirka sadrži književne ostavštine, preko 10 000 dramskih tekstova, scenografskih i kostimskih skica i najbogatija je takva zbirka u ovom dijelu Europe. Povremeno se organiziraju izložbe iz fundusa Zbirke, obrade pojedinih tema i osoba važnih za povijest hrvatskog kazališta (glumaca, redatelja, dramaturga, kostimografa, scenografa i dr.).

Kuća Šenoa, Zagreb link

Kuća Šenoa je sinonim za kulturnu baštinu koju su stvorili članovi obitelji Šenoa kroz četiri generacije - tijekom 182 godina života u Zagrebu. To su: Johannes Schöynoha i Alois Schönoa (djed i otac Augusta Šenoe), August Šenoa, Slava Šenoa (supruga Augusta Šenoe), Milan Šenoa i Branko Šenoa (sinovi Augusta Šenoe), Vera Šenoa (supruga Milana Šenoe), Nasta Rojc (supruga Branka Šenoe) i Draga Šenoa Vabić (kći Augusta Šenoe), Zdenko Šenoa (jedini unuk Augusta Šenoe). te Marija Šenoa (supruga Zdenka Šenoe). Kuća Šenoa je i prostor u kojem se nalazi njihova ostavština, a to je obiteljska kuća u Zagrebu, Mallinova 27

Izvori

Izložbe, projekti, publikacije

Hećimović, Branko. Obitelj Šenoa i Hrvatsko narodno kazalište Katalog

Bogner-Šaban, Antonija. Julije Šenoa, komediograf i kvakač link Odabrana bibliografija

Dani Hvarskoga kazališta : Građa i rasprave o hrvatskoj književnosti i kazalištu, 26(1), 252-272.

Bezić, Nada. Zagrebački klub "Kvak" i glazba s posebnim osvrtom na razdoblje od osnutka 1879. do 1907. godine link Odabrana bibliografija

Dio gradiva o klubu "Kvak" je izložen u stalnom postavu Muzeja grada Zagreba (unutar teme 37. Život u društvima. Tekst objavljen u Arti musices : hrvatski muzikološki zbornik, 43(1), 3-44.