Kempf, Julije

Biografija

Kempf, Julije

(Požega, 1864. - Požega, 1934.)

Učitelj, pedagoški pisac i povjesničar. Osnovao je Gradski kulturno-historijski muzej (danas Gradski muzej Požega) 1925. godine i bio mu ravnatelj do 1934.g. Skupljajući i analizirajući arhivsko gradivo, proučavao je povijest Požege i Požeštine, o čemu je objavio mnogobrojne članke, brošure i knjige među kojima je i kapitalno djelo "Požega" (1910.).

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Gradski muzej Požega, Požega link

Muzej je utemeljen 1924. g. zaslugom Julija Kempfa (1864. - 1934.), učitelja, povjesničara i pisca, autora monografije o povijesti i zemljopisnim značajkama Požege i Požeške županije, tiskane 1910. g., prikupivši tom prilikom i prvu građu za Muzej. Muzej čuva i književnu baštinu mnogih znamenitih građana i poznatih književnika rođenih u Požegi i okolici (Antun Kanižlić, fra Grga Čevapović, Vjekoslav Babukić, fra Kajo Agijić, Josip Eugen Tomić, Janko Jurković, Vilim Korajac, Josip Pavičić, Franjo Ciraki, Dobriša Cesarić, Matko Peić, Zdenka Marković …). Jedna od zbirki je i Zbirka Ive Čakalića, samoukog umjetnika koja sadrži dio njegove rukopisne ostavštine, obiteljske fotografije te različite skulpture i makete sakralne tematike.

Zbirke

Povijesna zbirka Gradski muzej Požega, Požega

Predmeti

Portret Julija Kempfa, 1920-te Autor: L. D. Gismondiy fotografija

Inv. br. 23.526/8

Putna škrinja iz obitelji Kempf, prva pol. 20. st. Autor: Nepoznati autor škrinja

Izvor: katalog "Donacija obitelji Kempf" (2014.). Inv. br. 13.257

Ilustracije

Zimske radosti obitelji Kempf, 1920-te Autor: Nepoznati autor fotografija

Izvor: katalog "Donacija obitelji Kempf" (2014.). Inv. br. 22.704/5

Ilustracije

Julije Kempf u radnoj sobi, prva pol. 20. st. Autor: Nepoznati autor fotografija

Inv. br. 23.207

Ilustracije

Pečat Julija Kempfa, prva pol. 20. st. Autor: Brezina i drug pečat

Inv. br. 28.312

Ilustracije

Fotoaparat i stalak, prva pol. 20. st. Autor: Nepoznati autor fotografska oprema

Inv. br. GMP 19.752 i 19.753

Ilustracije

Ustanove

Gradska knjižnica i čitaonica Požega, Knjižnica Julija Kempfa, Požega

U povodu 145. obljetnice rođenja i 75. obljetnice smrti Julija Kempfa 08. 06. 2009. Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega predana je DAROVNICA (knjige iz knjižnice Julija Kempfa). Darovatelji su unuci Davorin i Božidar Kempf. Darovnica sadrži popis 896 knjiga iz Knjižnice Julija Kempfa, 198 knjiga Branimira Kempfa. Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega ukupno je darovano 1094 knjige i originalni ormar za knjige. Katalog Knjižnice izradio je sam Julije Kempf.

Izložbe, projekti, publikacije

Požeški književnici i njihova djela Katalog

Izložba u povodu Dana grada Požege

Julije Kempf i njegovo djelo Katalog

Autorica kataloga i postava izložbe Mirjana Šperanda

Ladislav Beršek: Bilježnica o radu Gradskog prosvjetnog kulturnog odbora u Požegi Odabrana bibliografija

Ladislav Beršek, u Zagrebu, mjeseca kolovoza 1953. g. zavšio je svoj tekst o samim počecima i osnutku požeškoga Muzeja riječima „Slava Juliju Kempfu! Slava velikom sinu roda hrvatskoga!“. Tim je pokličem učitelj Ladislava Beršek odao počast Juliju Kempfu, istaknutom kulturnom i prosvjetnom djelatniku i njegovom svekolikom doprinosu gradu Požegi. Ladislav Beršek, jedan od prvih kustosa požeškoga Muzeja (1935. do 1941.) govori o Kempfovom radu na sakupljanju građe i pisanju opsežne monografije „Požega“ (1910.). Kao suvremenik i Kempfov bliski suradnik, Beršek iznosi svoja sjećanja na početke rada Muzeja kojemu je prethodio rad Gradskoga prosvjetnog kulturnog odbora (1924.) uz snažan Kempfov angažman.

Kempf, Branimir. Iz biografije i bibliografije Julija Kempfa (1864 - 1934) link Odabrana bibliografija

Tekst objavljen u časopisu "Vjesnik Muzeja Požeške kotline", 4-5(1986.)

Uskrsne čestitke iz ostavštine Julija Kempfa link Digitalizirana građa

U povodu 145. obljetnice rođenja i 75. obljetnice smrti Julija Kempfa 2009. godine Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega predane su knjige iz knjižnice Julija Kempfa. Uz darovani veliki broj knjiga, u Knjižnicu je pristigao i veliki broj obiteljskih čestitki i razglednica.

Knjižnica Julija Kempfa link Digitalizirana građa

Kempf, Julije: Požega link Digitalizirana građa

Šperanda, Mirjana. Donacija obitelji Kempf link Odabrana bibliografija

Tekst objavljen u časopisu "Informatica Museologica", 45-46

Donacija obitelji Kempf link Katalog

Autorica izložbe: Mirjana Šperanda Dizajn kataloga: Boris Knez Datum održavanja: 17.- 23.5.2014. O Juliju Kempfu, pedagogu, piscu povijesnih djela, arhivistu, muzealcu, putopiscu i gradonačelniku, smo puno toga već rekli i napisali, ali nikad dovoljno obzirom na njegovu ulogu i značaj onoga što je učinio za prosvjetni, društveni i kulturni život našeg grada. Izložba povodom 150. godine rođenja i 80. godina od smrti Julija Kempfa