Ivakić, Joza

-ak-, J.I., J.Iv., jz, Joso, Micić

Biografija

Ivakić, Joza -ak-, J.I., J.Iv., jz, Joso, Micić

(Vinkovci, 1879 - Zagreb, 1932)

Književnik, kazališni i filmski redatelj. Gradsko kazalište u Vinkovcima nosi njegovo ime

Izvori

Muzeji

Muzejsko kazališna zbirka Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, Zagreb link

Odsjek za povijest hrvatskog kazališta koji je osnovan 1966. sastavnim je dijelom Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Djelatnost Odsjeka je zasnovana na istraživanju hrvatske dramske književnosti i svih oblika i profesija nacionalnog kazališta. Bogata Muzejsko-kazališna zbirka sadrži književne ostavštine, preko 10 000 dramskih tekstova, scenografskih i kostimskih skica i najbogatija je takva zbirka u ovom dijelu Europe. Povremeno se organiziraju izložbe iz fundusa Zbirke, obrade pojedinih tema i osoba važnih za povijest hrvatskog kazališta (glumaca, redatelja, dramaturga, kostimografa, scenografa i dr.).

Gradski muzej Vinkovci, Vinkovci link

Gradski muzej utemeljen je 1946. g., a od 1950. g. smješten je u kasnobaroknoj građevini sagrađenoj za vojne potrebe početkom 1780-ih godina. Muzej se posljednjih godina proširio na pokrajnji kompleks nekadašnjeg zatvora. Stalni postav prezentira arheološku i etnografsku građu. Povijesna građa obuhvaća numizmatiku; oružje, vojnu i lovačku opremu, odore i pribor; zastave i grbove; predmete od stakla porculana i keramike; razglednice, stare fotografije i crteže; odlikovanja, medalje i sl.; zemljopisne karte; diplome; tiskovine i tehničke predmete. Ta građa nije zastupljena u stalnom postavu nego se redovito predstavlja na tematskim izložbama.

Predmeti

Omladina Gradske čitaonice Vinkovci u izvođenju dramskog djela J. Ivakića "Inoča", 1929. Autor: Foto atelje Franjo Körner, Vinkovci razglednica

inv. br. P3310 Diletantska aktivnost kazališta u Vinkovcima znatnije se ustalila od 1905. godine prije svega zahvaljujući aktivnostima književnika Joze Ivakića i izvedbama njegovih dramskih djela, a osobito osnivanjem diletantskog kazališta 1917. godine. (podatke dostavio Danijel Petković)

Ilustracije

Izložbe, projekti, publikacije

Radovanlija Mileusnić, Snježana. U potrazi za književnom baštinom u hrvatskim muzejima link Odabrana bibliografija

Tekst donosi rezultate anketnoga istraživanja "Književna baština u hrvatskim muzejima, galerijama i zbirkama" 2006. godine. Objavljen u časopisu "Muzeologija", 43/44

Petković, Danijel. 83. stoljeće Vinkovaca Knjiga