Horvat, Joža

Hong

Biografija

Horvat, Joža Hong

(Kotoriba, 1915 - Zagreb, 2012)

Pripovjedač i putopisac. Studirao pedagogiju, filozofiju i književnost na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Drugi svjetski rat proveo je kao aktivni antifašistički borac. Od 1945. bio je član uredništva časopisa Republika, radio kao tajnik Matice hrvatske, poslije djelovao kao profesionalni književnik. Dva je puta, 1965. i 1973., brodovima Besa i Modra lasta putovao oko svijeta, što je postalo temom njegovih putopisa.

Izvori

Muzeji

Muzej Međimurja Čakovec, Čakovec link

U stalnom postavu Muzeja posebice je obrađeno gospodstvo obitelji Zrinski u Međimurju, jedne od najznačajnijih hrvatskih plemićkih obitelji. Dio ostavštine prije smrti Joža Horvat darovao je Muzeju Međimurja Čakovec te je oformljena Memorijalna zbirka Josip Joža Horvat, a većina je predmeta u Zbirku pristigla posthumno. Zbirka je prezentirana javnosti izložbom Joža Horvat: Život pod jedrima (2014.) uoči njegovog dana rođenja.

Ilustracije

Zbirke

Memorijalna zbirka Joža Horvat Muzej Međimurja Čakovec, Čakovec

Najveći broj predmeta povezan je s plovidbama Jože Horvata. Od brodske opreme, preko suvenira s putovanja, sve do raznih zavjetnih i pomalo mističnih predmeta povezanih s različitim domorodačkim plemenima. Također valja istaknuti predmete s dna mora, školjke, koralje, ogrlice od morskih pužića i školjaka, antičko posuđe te posebno vrijedne dvije veće amfore (jednu su izronili Jožini sinovi Marko i Mićo na plovidbi Jadranom). Knjižni fond Jože Horvata dopremljen u Muzej sastoji se od 1147 jedinica knjižne građe najrazličitije tematike. Od općih enciklopedija, antologija, rječnika, djela raznih domaćih autora, sve do klasika renomiranih svjetskih autora. Uza sve to, određeni dio knjižne građe obuhvaća tematiku mora, plovidbe, putovanja, dok se dio knjiga odnosi i na zemlje koje je Joža Horvat obilazio na svojim putovanjima. Muzeju je darovan velik broj umjetnina, slika različitih vrijednosti raznih domaćih autora. Vrijedi spomenuti i slike koje se tiču putovanja oko svijeta poput slika Kuna Indijanaca, pokladne maske ili tahićanskog ratnika. Dobar dio građe čine i predmeti povezani s još jednom Jožinom strašću, lovom. Od različitih trofeja i uokvirenih zahvalnica i odlikovanja, sve do medalja i priznanja za zasluge u lovstvu. Donacija obuhvaća kompletnu radnu sobu Jože Horvata, u kojoj je posebno vrijedan pisaći stol koji je nekoć pripadao kiparu Antunu Augustinčiću od kojeg ga je Joža kupio za simboličnu cijenu. Uz sobu su poklonjeni različiti vrijedni osobni predmeti iz njegova života koji upotpunjuju ovu raznovrsnu i zanimljivu zbirku predmeta.

Izvori

Predmeti

Povelja o izboru Jože Horvata u članstvo Društva za proučavanje i unapređenje pomorstva Jugoslavije, 1975. Autor: Društvo za proučavanje i unapređenje pomorstva Jugoslavije Zagreb povelja

Ilustracije

Fotografija sa snimanja filma Ciguli Miguli, 1950.-te Autor: Nepoznati autor fotografija

Ilustracije

Gradnja prvog Horvatovog broda Skitnica u uvali Žurkovo kraj Martinšćice, 1955. Autor: Nepoznati autor fotografija

Ilustracije

Brodski dnevnik s putovanja oko svijeta brodom Besa, 1965. - 1967. Autor: Horvat, Joža rukopisna građa, brodski dnevnik

Ilustracije

Portret mornara s Bese u kokosovom orahu, 1965. - 1967. Autor: Horvat, Marko skulptura

Ilustracije

Trinidadska pokladna maska Sunce, druga pol. 20. st. Autor: Nepoznati autor maska, suvenir

Ilustracije

Ustanove

Knjižnica i čitaonica Kotoriba, Kotoriba

Odjel ostavštine književnika Jože Horvata otvoren je 2009. i sadrži donaciju Jože i njegove supruge Renate u kojem je 601 knjiga, njegovo brončano poprsje, portreti, diplome, zahvalnice i priznanja

Izložbe, projekti, publikacije

Lebar, Mihael. Memorijalna zbirka Josip "Joža" Horvat Odabrana bibliografija

Stručni rad (rukopis)

Joža Horvat – Život pod jedrima Izložba

Izložbom je javnosti prezentiran život i djelo istaknutog međimurskog književnika i moreplovca Jože Horvata, izloženi su pak muzejski predmeti koje je Joža zajedno sa suprugom Renatom donirao Muzeju. Tako se uz nekoliko stotina predmeta muzejske građe, u Muzeju nalazi čak 1147 jedinica knjižne građe koje je posjedovao ovaj čovjek bogatog i ispunjenog života. Izložba je prezentirala predmete iz svih područja životnog puta Jože Horvata, od onih povezanih s njegovim književnim radom, preko raznih osobnih predmeta pa sve do predmeta povezanih s njegovim putovanjima oko svijeta.