Pusztay, Josip

Biografija

Pusztay, Josip

(Donji Andrijevci, 1923. - ?, 1944.)

Književnik i novinar. Objavio tri knjige - novele "Poskok" (1941.), knjiga reportaža "Branioci neba" (1942.), zbirka "Pjesme o daljinama" (1944.). kao i niz priloga u časopisima i novinama ("Hrvatski list", "Hrvatska obrana", "Posavska Hrvatska i dr.). Bavio se planinarenjem i fotografijom. Ne zna mu se mjesto pogibje.

Izvori

Muzeji

Muzej Brodskog Posavlja, Slavonski Brod link

Gradski i arheološki muzej u Brodu na Savi osnovan je odlukom Gradskog poglavarstva 1934. godine. Osnivač i prvi kustos bio je Julije Hoffmann, željeznički činovnik, zaljubljenik u starine i strastveni sakupljač koji je gradu poklonio svoju zbirku od "3500 kom. numizmata, 600 kom. starih znački, 6 kom. starih satova, 1 gusle, i 7 starih uljanih slika" za ustrojenje gradskog muzeja. U svome fundusu čuva i ostavštine brodskih književnika. Uz 150. godišnjicu rođenja Huga Badalića, 2001.g., na zgradi Muzeja Brodskoga Posavlja (nekadašnjega Gradskog magistrata) postavljena je spomen-ploču Huga Badalića.

Izložbe, projekti, publikacije

Josip Gunčević, Josip Mirković, Josip Pusztay Katalog

Katalog izložbe u ediciji Zavičajnici malo spominjani, prešućivani i zaboravljani (Muzej Brodskog Posavlja, Slavonski Brod, srpanj - kolovoz 1995. Autorica izložbe i kataloga Ivanka Cafuta