Kozarac, Josip

Biografija

Kozarac, Josip

(Vinkovci, 1858. - Koprivnica, 1906.)

Književnik. Studij šumarstva završio je 1879. u Beču. Kao šumarski vježbenik radio je po različitim mjestima u Slavoniji, bio je i upravitelj šumarije u Lipovljanima te nadšumar u Vinkovcima. U književnosti se javio 1875. pjesmom Zmija u Hrvatskoj lipi. Pisao je poeziju i drame no najviše umjetničke domete postignuo je u novelistici. Rukopisna ostavština (rukopisi djela, bibliografski izvori, obiteljska korespondencija, osobni dokumenti, svjedodžbe, dekreti, fotografije) izgorjela je u četničkom granatiranju Narodne knjižnice i čitaonice u Vinkovcima 1991, a opširna korespondencija s F. Ž. Kesterčanekom u vlasništvu je Šumarskoga fakulteta u Zagrebu.

Izvori

Muzeji

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb link

Hrvatski povijesni muzej jedan je od sljednika Narodnog muzeja, otvorenoga za javnost u Zagrebu 1846. g. Pod tim je nazivom pravno utemeljen 1991. g. kao nacionalni muzej hrvatske povijesti od srednjega vijeka do danas objedinjavanjem Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske. Smješten je u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u povijesnoj jezgri Zagreba, na Gornjem gradu. Unutrašnjost palače gotovo se nije mijenjala od 1870-ih godina.

Šumarski muzej Bošnjaci, Bošnjaci link

Šumarski muzej s izložbom alata koji su se tijekom povijesti upotrebljavali u šumarstvu, smješten je u srcu spačvanskih šuma. U stalnom postavu Muzeja, izložena je bista Josipa Kozarca, inžinjera šumarstva i pisca, kao i piščeve izdvojene misli o slavonskoj šumi iz pripovijetke "Slavonska šuma".

Ilustracije

Gradski muzej Vinkovci, Vinkovci link

Gradski muzej utemeljen je 1946. g., a od 1950. g. smješten je u kasnobaroknoj građevini sagrađenoj za vojne potrebe početkom 1780-ih godina. Muzej se posljednjih godina proširio na pokrajnji kompleks nekadašnjeg zatvora. Stalni postav prezentira arheološku i etnografsku građu. Povijesna građa obuhvaća numizmatiku; oružje, vojnu i lovačku opremu, odore i pribor; zastave i grbove; predmete od stakla porculana i keramike; razglednice, stare fotografije i crteže; odlikovanja, medalje i sl.; zemljopisne karte; diplome; tiskovine i tehničke predmete. Ta građa nije zastupljena u stalnom postavu nego se redovito predstavlja na tematskim izložbama.

Zbirke

Zbirka slika, grafika i skulptura Hrvatski povijesni muzej, Zagreb

Portreti su najčešće izlagan i najbrojniji dio Zbirke. Nastali su u vremenu od kraja 15. do polovine 20. stoljeća. Prikazuju, osim članova niza plemićkih i građanskih obitelji koje su živjele na ovim prostorima, vladare, visoko svećenstvo, pisce, pjesnike..

Zbirka rukopisne građe Gradski muzej Vinkovci, Vinkovci

Predmeti

Josip Kozarac, list iz djela "Album zaslužnih Hrvata XIX. stoljeća" Milana Grlovića, 1898. - 1900. Autor: Kovačević, Stjepan grafika (litografija)

Izvor: Martina Brekovac Pisk: Portreti u Zbirci grafika Hrvatskog povijesnog muzeja, Hrvatski povijesni muzej, 2008.

Bista Josipa Kozarca Autor: Križanac, Ivan biste, skulptura

Bista je dopremljena u Muzej iz hotela "Quercus" u Drveniku. Izložena je u dijelu stalnoga postava "Stubište". (Izvor: Šumarski muzej Bošnjaci, str. 31.)

Ilustracije

Velecienjena gospodjo, 1906. Autor: Kozarac, Josip pismo, rukopis

Pismo Josipa Kozarca nepoznatoj gospođi. Čuva se u muzejskoj knjižnici. (podatke dostavila Renata Rašić)

Ilustracije

Kod tri graničara, 19. st. Autor: - znak gostionice

Inv. br. 8827 Znak gostionice „Kod tri graničara“ koja se nalazila u središtu Lipovljana. U velikoj kući – drvenjari osim gostionice bila je mesnica, a na katu sobe za iznajmljivanje. U jednoj od njih stanovao je Josip Kozarac. Tu je napisao svoja najbolja djela i našao inspiraciju za roman „Među svjetlom i tminom“ (1891.). Preuzeto s Facebooka HPM-a https://www.facebook.com/photo/?fbid=5433522460034818&set=a.609487722438340 (24.8.2023.)

Ilustracije

Ustanove

Spomen-soba Josipa Kozarca, Lipovljani

Josip Kozarac, šumar i jedan je od najistaknutijih književnika hrvatskog realizma, pisac novela i pripovijetki, dobio je svoju Spomen sobu u Lipovljanima. uz 155. obljetnicu rođenja u Upravnoj zgradi šumarije, u kojoj je deset godina krajem 19. stoljeća radio kao šumar i upravnik. (postav Slavica Moslavac, Muzej Moslavine Kutina). Izloženi predmeti kojima se nekada služilo i napisana literarna djela, povijesni su presjek rada Josipa Kozarca i šumarstva u Lipovljanima.

Gradska knjižnica i čitaonica u Vinkovcima, Vinkovci

Od siječnja 2021.g. Gradska knjižnica i čitaonica u Vinkovcima bogatija je za zbirku rukopisa Josipa Kozarca, neprocjenjive kulturne i materijalne vrijednosti, dar Velimira Šurine, Kozarčeva praunuka. Osim rukopisa, zbirka sadrži dokumente, isječke iz novina te nešto strojopisa i otisnutih pjesama.

Izložbe, projekti, publikacije

Šumarska zbirka Muzej Bošnjaci Knjiga

Pasarić, Dragutin. Kozarac oživio Lipovljane link Odabrana bibliografija

U Lipovljanima su u subotu 16. ožujka uz 155. obljetnicu rođenja Josipa Kozarca (1858–1906) održani Dani Josipa Kozarca. U tom je mjestu od 1885. do 1895. bio upravitelj Kraljevske državne šumarije, član Povjerenstva Matice hrvatske, DVD-a... U mjesnoj knjižnici izložena su Kozarčeva tiskana djela, a većim brojem, pa i Mrtvi kapitali, pisana su u Lipovljanima. U zgradi šumarije u sastavu Uprave Hrvatskih šuma otvorena je i Kozarčeva soba (postav Slavica Moslavac, Muzej Moslavine Kutina)

Uz obljetnicu smrti Josipa Kozarca link Odabrana bibliografija

Lugić, Vedrana; Marojević, Tihomir. Povratak Kozarca u rodne Vinkovce link Odabrana bibliografija

Od siječnja 2021.g. Gradska knjižnica i čitaonica u Vinkovcima bogatija je za zbirku rukopisa Josipa Kozarca, neprocjenjive kulturne i materijalne vrijednosti, dar Velimira Šurine, Kozarčeva praunuka. Osim rukopisa, zbirka sadrži dokumente, isječke iz novina te nešto strojopisa i otisnutih pjesama

Nova rukopisna zbirka Josipa Kozarca Izložba

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci predstavljena je Nova rukopisna zbirka Josipa Kozarca te je otvorena istoimena izložba. Radi se o najvećoj rukopisnoj zbirci Josipa Kozarca u Republici Hrvatskoj koju je Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci darovao Velimir Šurina, praunuk Josipa Kozarca. Izložba donosi izbor iz Zbirke rukopisa koja se sastoji od 32 osobna pisma, jednog službenog dopisa, sedam dopisnica, 11 pjesama (rukopisnih i strojopisnih) i 11 dokumenata.