Strossmayer, Josip Juraj

Biografija

Strossmayer, Josip Juraj

(Osijek, 1815. - Đakovo, 1905.)

Biskup đakovačko-bosanski i srijemski (od 1849.), teolog, političar, kulturni djelatnik i pisac; jedna od najznačajnijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća.

Izvori

Muzeji

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb link

Hrvatski povijesni muzej jedan je od sljednika Narodnog muzeja, otvorenoga za javnost u Zagrebu 1846. g. Pod tim je nazivom pravno utemeljen 1991. g. kao nacionalni muzej hrvatske povijesti od srednjega vijeka do danas objedinjavanjem Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske. Smješten je u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u povijesnoj jezgri Zagreba, na Gornjem gradu. Unutrašnjost palače gotovo se nije mijenjala od 1870-ih godina.

Muzej Slavonije, Osijek link

Bogatstvo muzejske građe prikupljano desetljećima na području grada Osijeka i neposredne okolice u prvim je poslijeratnim godinama, zahvaljujući sjedištu KOMZA, ponovno naglasilo regionalnu nadležnost Muzeja za područje cijele Slavonije, te dijela Baranje i Srijema. Muzej Slavonije status nacionalnog muzeja stekao je 1994. godine. U svojim različitim zbirka Muzej sadrži i građu vezanu za život književnika, a dio ostavštine obitelji Truhelka pohranjen je unutar Odjela umjetničkog obrta, Povijesnog odjela te Knjižnice.

Zbirke

Zbirka slika, grafika i skulptura Hrvatski povijesni muzej, Zagreb

Portreti su najčešće izlagan i najbrojniji dio Zbirke. Nastali su u vremenu od kraja 15. do polovine 20. stoljeća. Prikazuju, osim članova niza plemićkih i građanskih obitelji koje su živjele na ovim prostorima, vladare, visoko svećenstvo, pisce, pjesnike..

Zbirka predmeta iz svakodnevnog života Hrvatski povijesni muzej, Zagreb

Hrvatski povijesni muzej posjeduje Zbirku predmeta iz svakodnevnog životu koju čini 4000 uporabnih predmeta koji su posredno ili neposredno vezani uz djelovanje društvenih i političkih elita 19. i 20. stoljeća te koji svojom namjenom i simbolikom svjedoče o značajnim događajima iz hrvatske prošlosti. Prema pripadnosti određenoj osobi ili obitelji po brojnosti se ističu ostavštine obitelji bana Josipa Jelačića i bana Ivana Mažuranića, dok je nešto manje predmeta vezano uz osobe i plemićke obitelji koje su obilježile politički, kulturni i gospodarski život Hrvatske u 19. i početkom 20. stoljeća poput preporoditelja Ljudevita Gaja, biskupa Josipa Jurja Strossmayera i drugih.

Predmeti

Josip Juraj Strossmayer, 1871. Autor: nepoznat ulja na platnu

autor: Josip Franjo Mücke Portret je naručen za potrebe Narodnoga muzeja Izvor: Museum 1846. - 1996., Hrvatski povijesni muzej, 1996. Str. 30.

Štap biskupa J. J. Strossmayera, druga pol. 19. st. Autor: nepoznat štapovi

Okrugao, od crne ebanovine sa srebrnim okovom na vrhu štapa. Drška od slonove kosti s izrezbareninim likovima evanđelista. Izvor: Museum 1846. - 1996., Zagreb, Hrvatski povijesni muzej, 1996. Str. 65. HPM-PMH-25586

Ilustracije

Sat sa stupovima, iz vlasništva biskupa Josipa Jurja Strossmayera, oko 1840. Autor: Liszt, Anton; Olbrich, Anton sat

Autor glazbenoga mehanizma Anton Olbrich Autor, urar Anton Liszt. HPM-PMH-13424

Ilustracije

Ustanove

Državni arhiv u Osijeku, Osijek

Izložbe, projekti, publikacije

JOSIP Juraj Strossmayer 1815. - 2015. Katalog

Škiljan, Maja. Iz obiteljskih ostavština : I. dio Katalog

Strossmayer u književnosti – Strossmayer književnik Projekt

Uoči 110. obljetnice smrti đakovačkog biskupa Josipa Jurja Strossmayera, 7. travnja 2015. u njegovu Spomen muzeju u Đakovu održan je skup s temom “Strossmayer u književnosti – Strossmayer književnik”. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, skup su organizirali Društvo hrvatskih književnika (DHK) i njegov slavonsko-baranjsko-srijemski ogranak, Spomen muzej biskupa Strossmayera Đakovo, Udruga Prosoli – Sveta glazba iz Zagreba te Grad Đakovo, a izlagači su govorili o Strossmayeru i književnosti, njegovom spisateljskom opusu te manifestacijama vezanim uz njega.

Rončević, Melita. Ostavština Josipa Jurja Strossmayera link Katalog

Katalog izložbe održane povodom 200. godišnjice rođenja i 110. obljetnice smrti Josipa Jurja Strossmayera.

Portreti Josipa Jurja Strossmayera Katalog

Katalog izložbe u povodu 130. obljetnice osnutka Strossmayerove galerije (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Strossmayerova galerija starih majstora , Zagreb, 9. studenoga 2014. - 4. veljače 2015.)