Tomić, Josip Eugen

Biografija

Tomić, Josip Eugen

(Požega, 1843. - Zagreb, 1906.)

Književnik i prevoditelj. Cijenjen je njegov ciklus požeških priča i humoreski Pošurice (1887), koje se ističu prikazima požeške atmosfere i šijačkoga humora u piščevu rodnom gradu, čime se Tomić predstavio kao svojevrsni požeški Šenoa. Upravo je on i dovršio Šenoin roman "Kletva". Iako se specijalizirao za povijesne romane, u mnogim svojim djelima vrlo hrabro kritizira elitno društvo i sve njihove mane.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Gradski muzej Požega, Požega link

Muzej je utemeljen 1924. g. zaslugom Julija Kempfa (1864. - 1934.), učitelja, povjesničara i pisca, autora monografije o povijesti i zemljopisnim značajkama Požege i Požeške županije, tiskane 1910. g., prikupivši tom prilikom i prvu građu za Muzej. Muzej čuva i književnu baštinu mnogih znamenitih građana i poznatih književnika rođenih u Požegi i okolici (Antun Kanižlić, fra Grga Čevapović, Vjekoslav Babukić, fra Kajo Agijić, Josip Eugen Tomić, Janko Jurković, Vilim Korajac, Josip Pavičić, Franjo Ciraki, Dobriša Cesarić, Matko Peić, Zdenka Marković …). Jedna od zbirki je i Zbirka Ive Čakalića, samoukog umjetnika koja sadrži dio njegove rukopisne ostavštine, obiteljske fotografije te različite skulpture i makete sakralne tematike.

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb link

Hrvatski povijesni muzej jedan je od sljednika Narodnog muzeja, otvorenoga za javnost u Zagrebu 1846. g. Pod tim je nazivom pravno utemeljen 1991. g. kao nacionalni muzej hrvatske povijesti od srednjega vijeka do danas objedinjavanjem Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske. Smješten je u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u povijesnoj jezgri Zagreba, na Gornjem gradu. Unutrašnjost palače gotovo se nije mijenjala od 1870-ih godina.

Muzejsko kazališna zbirka Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, Zagreb link

Odsjek za povijest hrvatskog kazališta koji je osnovan 1966. sastavnim je dijelom Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Djelatnost Odsjeka je zasnovana na istraživanju hrvatske dramske književnosti i svih oblika i profesija nacionalnog kazališta. Bogata Muzejsko-kazališna zbirka sadrži književne ostavštine, preko 10 000 dramskih tekstova, scenografskih i kostimskih skica i najbogatija je takva zbirka u ovom dijelu Europe. Povremeno se organiziraju izložbe iz fundusa Zbirke, obrade pojedinih tema i osoba važnih za povijest hrvatskog kazališta (glumaca, redatelja, dramaturga, kostimografa, scenografa i dr.).

Zbirke

Zbirka portreta kulturno-povijesnih osoba Gradski muzej Požega, Požega

Zbirka Miroslava Kraljevića Gradski muzej Požega, Požega

Povijesna zbirka Gradski muzej Požega, Požega

Predmeti

Josip Eugen Tomić, portret, list iz djela "Album zaslužnih Hrvata XIX. stoljeća" Milana Grlovića, 1898. - 1900. Autor: Kovačević, Stjepan grafika, litografije

Izvor: Martina Brekovac Pisk: Portreti u Zbirci grafika Hrvatskog povijesnog muzeja, Hrvatski povijesni muzej, 2008.

Josip Eugen Tomić, portret, 1893. Autor: Maksimilijan Methudy grafika

Spomen-medalja Josipu Eugenu Tomiću, 1911. Autor: Kraljević, Miroslav spomen-ploče, reljef

Matko Peić kaže: "(...) u času kada je trebalo odati priznanje malom majstoru hrvatske književnosti, ovaj veliki majstor hrvatskog slikarstva najpripravnije se odazvao: modelirao je njegovu plaketu." (Požega, str. 118.) Inv. br. U-66

Ilustracije

Josip Eugen Tomić, 1904. Autor: Bužan, Joso slika, ulje na platnu

Inv. br. U-57

Josip E. Tomić sa suprugom Herminom, 1880. Autor: Nepoznati autor fotografija

Inv. br. KH-482

Ilustracije

Rodna kuća J. E. Tomića u Arslanovcima, poč. 20. st. Autor: Nepoznati autor fotografija

Inv. br. 23.227

Ilustracije

Josip Eugen Tomić, 19. st. Autor: Nepoznati autor otisak

Inv. br. KH-481

Ilustracije

Izložbe, projekti, publikacije

Požeški književnici i njihova djela Katalog

Izložba u povodu Dana grada Požege

Radovanlija Mileusnić, Snježana. U potrazi za književnom baštinom u hrvatskim muzejima link Odabrana bibliografija

Tekst donosi rezultate anketnoga istraživanja "Književna baština u hrvatskim muzejima, galerijama i zbirkama" 2006. godine. Objavljen u časopisu "Muzeologija", 43/44

Smoljanović, Maja. Zbirka Miroslava Kraljevića iz fundusa Gradskog muzeja Požega Odabrana bibliografija

Rukopis stručne radnje.

Peić, Matko. Požega Knjiga

Eseji, feljtoni i rukopisi Matka Peića koji se odnose na Požegu i Požežane među kojima su i brojni knjižvnici. Knjigu objavilo Poglavarstvo grada Požege.

Kazališne cedulje link Digitalizirana građa

Digitalizirane kazališne cedulje Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta u DiZbi.