Berković, Josip

Biografija

Berković, Josip

(Brod na Savi, danas Slavonski Brod, 1905 - Zagreb, 1944)

Hrvatski književnik i publicist. Najveća zasluga Josipa Berkovića je pokretanje, izdavanje i uređivanje napredno orijentiranog časopisa „Savremeni pogledi“, prvog brodskog književnog časopisa, koji je izlazio 1935. i 1936., što je prvorazredan kulturni čin. Berković je „Savremene poglede“ uzdigao uz bok drugih književnih časopisa kakvi su izlazili u Zagrebu, Beogradu i Ljubljani i na takav način je podigao Slavonski Brod uz kulturne anonimnosti. Smrt je Berkovića prerano svladala. Bolujući od tuberkuloze, pred kraj Drugog svjetskog rata našao se u bolnici u Klaićevoj ulici u Zagrebu, gdje je umro u 39. godini života. Berkovićevo značenje u hrvatskoj književnosti nije u pojedinačnom njegovom doprinosu, nego u skupnosti i raznovrsnosti kojom je obogatio slavonsku i hrvatsku književnost.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Muzej Brodskog Posavlja, Slavonski Brod link

Gradski i arheološki muzej u Brodu na Savi osnovan je odlukom Gradskog poglavarstva 1934. godine. Osnivač i prvi kustos bio je Julije Hoffmann, željeznički činovnik, zaljubljenik u starine i strastveni sakupljač koji je gradu poklonio svoju zbirku od "3500 kom. numizmata, 600 kom. starih znački, 6 kom. starih satova, 1 gusle, i 7 starih uljanih slika" za ustrojenje gradskog muzeja. U svome fundusu čuva i ostavštine brodskih književnika. Uz 150. godišnjicu rođenja Huga Badalića, 2001.g., na zgradi Muzeja Brodskoga Posavlja (nekadašnjega Gradskog magistrata) postavljena je spomen-ploču Huga Badalića.

Zbirke

Kulturno-povijesni odjel Muzej Brodskog Posavlja, Slavonski Brod

Predmeti

Dopisnica Josipa Berkovića ocu, 1944. Autor: Berković, Josip dopisnica

Ilustracije

Josip Berković kraj pisaćega stola Autor: nepoznat fotografija

Ilustracije

Strojopis teksta "Savjeti našim književnicima" sa zabilješkama Autor: Berković, Josip rukopisna građa

Ilustracije

Savremeni pogledi, 1935.-1936. Autor: više autora časopis, knjižna građa

Uvezana godišta časopisa. Najveća zasluga Josipa Berkovića je pokretanje, izdavanje i uređivanje napredno orijentiranog časopisa „Savremeni pogledi“, prvog brodskog književnog časopisa, koji je izlazio 1935. i 1936., što je prvorazredan kulturni čin. Berković je „Savremene poglede“ uzdigao uz bok drugih književnih časopisa kakvi su izlazili u Zagrebu, Beogradu i Ljubljani i na takav način je podigao Slavonski Brod uz kulturne anonimnosti. U njemu se našlo mjesta i za odjeke raznih događaja izvan književnih i umjetničkih sfera. Osim toga, „Savremeni pogledi“ su bili, u neku ruku, prva brodska izdavačka kuća. U „Savremenim pogledima“ Berković je objavio četrdesetak svojih priloga, ali ne može se isključiti da je bio autor i ponekog od nepotpisanih članaka kojima oba godišta časopisa obiluju.

Ilustracije

Ustanove

Odsjek za povijest hrvatske književnosti HAZU, Zagreb

Gradska knjižnica Slavonski Brod, Slavonski Brod