Leskovar, Janko

Biografija

Leskovar, Janko

(Valentinovo kraj Pregrade, 1861. - Valentinovo, 1949.)

Pripovjedač. Pisac koji se vodio vlastitim instinktom, izvan svih programa i manifesta, svojim je nevelikim opusom posvjedočio o snazi autentičnog umjetnika. U samo jednom desetljeću stvaranja ostvario je jedan od najvrjednijih pripovjedačkih opusa iz doba moderne. U Pregradi se održava kulturna manifestacija Dani Janka Leskovara koja započinje 12.12. na dan njegova rođenja, a završava 4.2. na dan smrti velikog književnika.

Izvori

Muzeji

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb link

Hrvatski povijesni muzej jedan je od sljednika Narodnog muzeja, otvorenoga za javnost u Zagrebu 1846. g. Pod tim je nazivom pravno utemeljen 1991. g. kao nacionalni muzej hrvatske povijesti od srednjega vijeka do danas objedinjavanjem Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske. Smješten je u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u povijesnoj jezgri Zagreba, na Gornjem gradu. Unutrašnjost palače gotovo se nije mijenjala od 1870-ih godina.

Zbirke

Zbirka slika, grafika i skulptura Hrvatski povijesni muzej, Zagreb

Portreti su najčešće izlagan i najbrojniji dio Zbirke. Nastali su u vremenu od kraja 15. do polovine 20. stoljeća. Prikazuju, osim članova niza plemićkih i građanskih obitelji koje su živjele na ovim prostorima, vladare, visoko svećenstvo, pisce, pjesnike..

Predmeti

Janko Leskovar, list iz djela "Album zaslužnih Hrvata XIX. stoljeća" Milana Grlovića, 1898. - 1900. Autor: Kovačević, Stjepan grafika

Izvor: Martina Brekovac Pisk: Portreti u Zbirci grafika Hrvatskog povijesnog muzeja, Hrvatski povijesni muzej, 2008

Ustanove

Rodna kuća Janka Leskovara, Valentinovo

Nedaleko od dvorca Bežanec, u selu Valentinovo, nalazi se kurija Janka Leskovara. Mala jednokatna zgrada iz 19. st. u kojoj se rodio i jednim dijelom živio poznati književnik Janko Leskovar (1861-1949), koji prikazuje proces spajanja zagorske aristokracije. Grad Pregrada i Krapinsko-zagorska županija pokrenuli su postupak otkupa rodne kuće Janka Leskovara kako bi ju uredili u multifunkcionalni prostor s muzejskim dijelom.

Izložbe, projekti, publikacije