Drašković, Janko

Biografija

Drašković, Janko

(Zagreb, 1770. - Radkersburg/Radgona, Štajerska, 1856.)

Hrvatski preporoditelj i političar. Odlično poznavanje prava i tečno znanje latinskoga te nekoliko svjetskih i slavenskih jezika učinili su ga jednim od najobrazovanijih ljudi u tadašnjoj Hrvatskoj. Drašković je dao i književni prinos preporodnomu pokretu. Osim domoljubnih pjesama, što ih je objavio u Danici (Poskočnica, Pěsma domorodska, Napitnica ilirskoj mladeži, 1835; Mladeži ilirskoj, 1836), valja spomenuti i spis Ein Wort an Illyriens hochherzige Töchter (1838), u kojem se suprotstavio prihvaćanju njemačkog jezika i kulturnih obrazaca njemačke kulture među ženama. Drašković je izravno sudjelovao i u izgradnji institucionalne infrastrukture preporodnoga pokreta (Čitaonice ilirske, Narodnoga muzeja, Matice ilirske, Narodnoga kazališta, Gospodarskoga društva).

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Muzej grada Zagreba, Zagreb link

Muzej grada Zagreba osnovan je 1907. g. na poticaj Braće hrvatskog zmaja, odnosno Emilija Laszowskog (1868. - 1949.), povjesničara i arhivista, kulturnoga i javnog djelatnika, ujedno prvog ravnatelja Muzeja. Danas je to najveći gradski muzej u Hrvatskoj koji djeluje i kao centar za istraživanje i komuniciranje raznovrsnih tema iz povijesti i suvremenosti Zagreba. U stalnom je postavu predstavljeno i doba Hrvatskog narodnog preporoda u Zagrebu s istaknutim osobama i događajima koji karakteriziraju to razdoblje, a koje završava s banom Jelačićem i njegovim upečatljivim portretom u natprirodnoj veličini. U stalnom postavu Muzeja postavljena je tematska cjelina August Šenoa i Zagreb.

Zbirke

Zbirka slikarstva, grafike i primijenjene grafike Muzej grada Zagreba, Zagreb

Predmeti

Janko Drašković, oko 1830. Autor: Nepoznati autor grafika, portret

Inv. oznaka MGZ-3065

Ilustracije

Janko Drašković Trakošćanski, 1835. Autor: Lutgendorff - Leinburg, Ferdinand grafika, portret

MGZ-5379

Janko Drašković, oko 1900. Autor: Dionička tiskara u Zagrebu tisak, portret

MGZ-48935

Ilustracije

Ustanove

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagreb

U rukopisnoj zbirci NSB pod signaturom R 3017 čuva se njegov rukopis Gedrengte(!) historisch-politische Darstellung des Ungari-schen Landtages (1832–1834).

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

Gradivo obitelji Drašković predao je Arhivu Janko Vranyczany Dobrinović u ljeto 1945. godine kao punomoćnik Ivana Draškovića Trakošćanskog. To je gradivo postalo jezgrom kasnijeg fonda HR-HDA-711. Obitelj Drašković, koji je tijekom kasnijih godina nadopunjavan i jedan je od najvažnijih fondova obiteljskih ostavština u Hrvatskom državnom arhivu.

Izložbe, projekti, publikacije

Ostavština Janka Draškovića u fondu obitelji Drašković u Hrvatskom državnom arhivu link Knjiga

Tematski broj časopisa Fontes (22, 2016.)