Kušan, Jakša

A. M. Bogorodov; Bogoljub Hrešanović; Abu Kazem Tambur

Biografija

Kušan, Jakša A. M. Bogorodov; Bogoljub Hrešanović; Abu Kazem Tambur

(Čevljanovići kraj Sarajeva, 1900. - Zagreb, 1980.)

Pjesnik, prozaist i dramski pisac, učitelj i knjižar, intendant kazališta u Banja Luci i Osijeku. Jedan je od utemeljitelja Grupe sarajevskih književnika (1927), urednik časopisa Pregled (1928–29) te dugogodišnji urednik Nakladnog zavoda Matice hrvatske u Zagrebu. Umjetnički mu je najuspjelija zbirka pripovijedaka iz bosanskog života U procijepu (1954).

Izvori

Muzeji

Muzejsko kazališna zbirka Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, Zagreb link

Odsjek za povijest hrvatskog kazališta koji je osnovan 1966. sastavnim je dijelom Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Djelatnost Odsjeka je zasnovana na istraživanju hrvatske dramske književnosti i svih oblika i profesija nacionalnog kazališta. Bogata Muzejsko-kazališna zbirka sadrži književne ostavštine, preko 10 000 dramskih tekstova, scenografskih i kostimskih skica i najbogatija je takva zbirka u ovom dijelu Europe. Povremeno se organiziraju izložbe iz fundusa Zbirke, obrade pojedinih tema i osoba važnih za povijest hrvatskog kazališta (glumaca, redatelja, dramaturga, kostimografa, scenografa i dr.).

Izložbe, projekti, publikacije

Radovanlija Mileusnić, Snježana. U potrazi za književnom baštinom u hrvatskim muzejima link Odabrana bibliografija

Tekst donosi rezultate anketnoga istraživanja "Književna baština u hrvatskim muzejima, galerijama i zbirkama" 2006. godine. Objavljen u časopisu "Muzeologija", 43/44