Truhelka, Jagoda

A. M. Sandučić

Biografija

Truhelka, Jagoda A. M. Sandučić

(Osijek, 1865. - Zagreb, 1957.)

Truhelka je najpoznatija po prozi za djecu, zbog koje je dobila status najznačajnije književnice za djecu između dvaju svjetskih ratova nakon I. Brlić-Mažuranić. Najpoznatije joj je djelo trilogija Zlatni danci (1918), Gospine trešnje (1943) i Crni i bijeli dani (1944), u kojoj se prepoznaju autobiografski elementi, o odrastanju u Osijeku u okrilju građanske obitelji. U njezinoj prozi za odrasle primjetno je zanimanje za svijet žene i odnose među spolovima, zbog čega je dio pripovijesti (objavljivanih u časopisima Vienac i Nada) objavljen pod pseudonimom A. M. Sandučić.

Izvori

Muzeji

Muzej Slavonije, Osijek link

Bogatstvo muzejske građe prikupljano desetljećima na području grada Osijeka i neposredne okolice u prvim je poslijeratnim godinama, zahvaljujući sjedištu KOMZA, ponovno naglasilo regionalnu nadležnost Muzeja za područje cijele Slavonije, te dijela Baranje i Srijema. Muzej Slavonije status nacionalnog muzeja stekao je 1994. godine. U svojim različitim zbirka Muzej sadrži i građu vezanu za život književnika, a dio ostavštine obitelji Truhelka pohranjen je unutar Odjela umjetničkog obrta, Povijesnog odjela te Knjižnice.

Hrvatski školski muzej, Zagreb link

Jedini specijalizirani muzej za povijest školstva u Hrvatskoj, osnovan je 1901. g. na inicijativu Hrvatskoga pedagogijsko-književnog zbora, koji je još od 1871. g. počeo prikupljati građu za Muzej. U sastavu Muzeja je i Pedagoška knjižnica Davorina Trstenjaka, osnovana 1877. g., u kojoj se danas čuva više od 40 000 svezaka. Muzej između ostaloga čuva i vrijedne književne ostavštine. Jedna od iznimno vrijednih i cjelovitih donacija jest ostavština književnika i učitelja Mate Lovraka (1899. - 1974.), autora kultnih romana za djecu Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice, prezentirana kao rekonstrukcija njegove radne sobe s namještajem i sadržajem iz vremena kada je Lovrak u njoj radio. Obuhvaća osobnu biblioteku, dokumente, rukopise pripovijesti i knjiga te originalne ilustracije. Gradivo Arhiva HŠM-a podijeljeno je u nekoliko skupina među kojima je i skupina Rukopisi (djela) pojedinih školskih pisaca (Mijata Stojanovića, Dragojle Jarnević, Davorina Trstenjaka, Milke Pogačić itd.). Kći Grigora Viteza Olga Vitez Babić poklonila je 2012.g. očevu ostavštinu HŠM-u. Donacija obuhvaća brojne knjige, fotografije, upotrebne predmete, te arhivsko gradivo (osobne dokumente, službene dokumente, rukopise poezije, proze i prijevoda, korespondenciju), a 2016.g. Muzej je zaprimio i ostavštinu Nade Iveljić.

Zbirke

Zavičajna zbirka Essekiana Muzej Slavonije, Osijek

Essekiana - zavičajna zbirka Muzeja Slavonije - zbirka je osječkih tiskovina prikupljana po načelu zavičajnosti. Sustavno se prikuplja od 1903. g. i daje pregled povijesti osječkoga tiskarstva od njegovih početaka (Franjevačka knjižnica 1735; Knjižnica obitelji Divald 1775.) do Drugoga svjetskoga rata.

Odjel umjetničkog obrta Muzej Slavonije, Osijek

Predmeti

Zlatni danci, 1918 Autor: Jagoda Truhelka knjiga

Ilustracije

Ex-libris knjižnice obitelji Truhelka Autor: nepoznat ex-libris

Dio ostavštine obitelji Truhelka u Muzeju Slavonije

Ilustracije

Aničina lutka, 1928 Autor: Jagoda Truhelka knjiga

Ilustracije

Medvjedić, prva pol. 20. st. Autor: Nepoznati autor igračka, plišani medvjedić

Ilustracije

Pladnjić, prva pol. 20. st. Autor: Nepoznati autor igračka

Ilustracije

Oslikani ormarić, kraj 19. st. Autor: Nepoznati autor namještaj, ormarić

Oslikao Dragutin Truhelka (?)

Ilustracije

Izložbe, projekti, publikacije

Žene Essekera i Osijeka link Izložba

Vinaj, Marina. Oživljeni svijet Jagode Truhelke link Odabrana bibliografija

Tekst Marine Vinaj u časopisu "Muzeologija" 43/44

Truhelka, Jagoda. Tugomila : sa slikama link Digitalizirana građa

Elektroničko izd. izvornika objavljenog 1894.

Fosić, Lucija. Status djela Jagode Truhelke u socijalističkoj Jugoslaviji Odabrana bibliografija

Tekst u časopisu Anali za povijest odgoja, 15-16

Knežević Križić, Ivana; Vinaj, Marina. Knjižno naslijeđe obitelji Truhelka u Muzeju Slavonije : kulturno-povijesni kontekst link Odabrana bibliografija

Tekst u: Osječki zbornik 36(2020), str. 97-108