Tartaglia, Ivo

Biografija

Tartaglia, Ivo

(Split, 1880. - Lepoglava, 1949.)

Hrvatski političar i publicist, mecena, ljubitelj umjetnosti, bibliofil i kolekcionar. Studirao je pravo u Zagrebu, Beču i Grazu, gdje je 1903. i doktorirao. Kao gradonačelnik Splita (1918. – 1928). pridonio je njegovu razvoju i modernizaciji. Časopisi Život, Nada, Sloboda i Lovor bilježe Tartagline kritike i osvrte na aktualne književne teme i kazališne (domaće i inozemne) produkcije. Zaslužan je za osnutak Galerije umjetnina u Splitu, kojoj je donirao oko 300 djela. Pisao je predgovore katalozima, likovne kritike i organizirao izložbe. Godine 1903. napisao katalog izložbe Emanuela Vidovića - prvoga kataloga u povijesti splitskih izložaba.

Izvori

Muzeji

Muzej grada Splita, Split link

Presudan je događaj u povijesti muzeja velika kulturno-povijesna izložba priređena 1950. godine inicijativom JAZU i Ministarstva kulture, prigodom proslave 500. obljetnice rođenja Marka Marulića. Izložba je bila postavljena u prizemlju i na prvom katu Papalićeve palače da bi se po njezinu završetku taj prostor trajno ustupio muzeju. Muzej grada osnovan je 1946. godine, dok je samo ime dobio dvije godine poslije. Prvi ravnatelj bio je Marko Uvodić, autor brojnih pripovijedaka i kroničar splitskog života. Naslijedio ga je Ćiro Čičin-Šain, novinar i književnik koji je posebnu pažnju posvećivao arhivskoj građi i koji je 1950. godine pokrenuo prva muzejska izdanja. Muzej sadrži i Tartagliinu ostavštinu, koja sadrži diplome, zahvalnice, osobne predmete i fotografije.

Predmeti

Povelja Saveznog lovačkog udruženja Split dodijeljena dr. Ivi Tartagli, Split, 1930. Autor: Savezno lovačko udruženje Split rukopis, povelja

MGS 2221 Povelja Lovačkog udruženja dodijeljena dr. Ivi Tartagli za zasluge. Ovjereno potpisom tajnika i predsjednika društva i pečatom Saveznog lovačkog udruženja Split. Povelja je dio zbirke dr. Ive Tartaglie u Muzeju grada Splita. (podatke dostavila E. Šarić Kostić)

Ilustracije

Ustanove

Sveučilišna knjižnica Split, Split

Izložbe, projekti, publikacije

Izložba Životni prostor Ive Tartaglie i život u njemu Katalog

Izbor građe iz fundusa Muzeja grada Splita : Zavod HAZU, Split, rujan 2013.

Zbirka dr. Ive Tartaglie Katalog

Djela iz fundusa Galerije umjetnina (Galerija umjetnina, Split, 11. prosinca 2014. - 1. ožujka 2015.)

Iz arhiva dr. Ive Tartaglie u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu Izložba

U popratnim katalogom izložbe autorice Mihaele Kovačić temeljito je navedena pohranjena Tartaglina ostavština.