Šikić, Ivica

Biografija

Šikić, Ivica

(Ljubija, BiH, 1941. - Čazma, 2009.)

Književnik, novinar i pedagog. Objavio je tri knjige: zbirku pjesama “Šetač” (1978.) i zbirke pripovjedaka “Mokropoljske priče” (2004.) i “Ljubijske novelete” (2008.). Pisao je u “Školskim novinama”, “Maruliću” i “Hrvatskom umirovljeničkom listu”, a bio je dugogodišnji suradnik čazmenske Radio postaje, gdje je ostao zapamćen po seriji humorističnih emisija “Čazmanski vrabec”.

Izvori

Muzeji

Gradski muzej Čazma, Čazma link

Gradski muzej u Čazmi vlasnikom je Memorijalne sobe književnika i agronoma Slavka Kolara koja nastaje od ranih 1970-ih godina, a danas broji 227 predmeta. Zbirka nakon 1990. godine više nije u memorijalnoj sobi sa stalnim postavom, ali se izlaže na povremenim izložbama. Muzej sadrži Zavičajnu zbirku u kojoj se sabiru osobni predmeti, dokumenti, rukopisi, knjige zavičajnih književnika.

Zbirke

Zavičajna zbirka Gradski muzej Čazma, Čazma

Zbirka do sada sadrži: knjige s ilustracijama grafičarke Zdenke Pozaić, knjige s ilustracijama Slavka Vörösa (Vereš), knjige Đure Šurmina, Đure Sudete, Eugena Dapca (otac), Ivana Dončevića, povijesni časopis Koprive (uvezena izdanja od 1912. do 1926. kada je vlasnik, ilustrator i karikaturist bio Slavko Vörös, časopise "Radost", "Smib" i "Modra lasta" s objavljenim radovima učitelja i pjesnika Dušana Stojčevića, novinara i književnika Dragana Smuđa i drugih, lokalnih i zavičajnih autora. Zbirka je u nastajanju.

Predmeti

Ljubijske novelete, 2008. Autor: Šikić, Ivica knjiga

Inv. br. 7415

Ilustracije

Mokropoljske priče, 2004. Autor: Šikić, Ivica knjiga

Inv. br. 7719

Ilustracije