Mesner (Messner), Ivan

Ivan Mežnarić

Biografija

Mesner (Messner), Ivan Ivan Mežnarić

(Požega, 1898. - 1919.)

Prerano preminuli požeški književnik s početka 20. stoljeća. Objavio je dva romana – Novovjeki dječak (Zagreb, 1917.) i Zločinstvo (Požega, 1919.) te novelu Franka (1915.). Njegovi romani upućuju na književnost s ekspresio­nističkim predznakom oslonjenu na jankopolićkamovsku osnovu. "Mali opus i kratak život, umro je 3. studenoga 1919. od tuberkuloze, doveli su ga na rub zaborava, čak i u slavonskoj književnosti." (A. Mrkonjić)

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Gradski muzej Požega, Požega link

Muzej je utemeljen 1924. g. zaslugom Julija Kempfa (1864. - 1934.), učitelja, povjesničara i pisca, autora monografije o povijesti i zemljopisnim značajkama Požege i Požeške županije, tiskane 1910. g., prikupivši tom prilikom i prvu građu za Muzej. Muzej čuva i književnu baštinu mnogih znamenitih građana i poznatih književnika rođenih u Požegi i okolici (Antun Kanižlić, fra Grga Čevapović, Vjekoslav Babukić, fra Kajo Agijić, Josip Eugen Tomić, Janko Jurković, Vilim Korajac, Josip Pavičić, Franjo Ciraki, Dobriša Cesarić, Matko Peić, Zdenka Marković …). Jedna od zbirki je i Zbirka Ive Čakalića, samoukog umjetnika koja sadrži dio njegove rukopisne ostavštine, obiteljske fotografije te različite skulpture i makete sakralne tematike.

Izložbe, projekti, publikacije

Požeški književnici i njihova djela Katalog

Izložba u povodu Dana grada Požege

Radovanlija Mileusnić, Snježana. U potrazi za književnom baštinom u hrvatskim muzejima link Odabrana bibliografija

Tekst donosi rezultate anketnoga istraživanja "Književna baština u hrvatskim muzejima, galerijama i zbirkama" 2006. godine. Objavljen u časopisu "Muzeologija", 43/44