Mažuranić, Ivan

Biografija

Mažuranić, Ivan

(Novi Vinodolski, 1814 - Zagreb, 1890)

Književnik, političar i pravnik. Genijalni nadopunjivač 14. i 15. pjevanja Gundulićevog "Osmana", autor prve hrvatske političke proze "Hrvati Mađarom", pisac velepjesme "Smrt Smail Age Čengića", još uvijek jednog od najprevođenijih djela u cjelokupnoj povijesti hrvatske književnosti. Ivan Mažuranić se u naponu književne snage, u trideset i drugoj godini života, prestao baviti književnošću, baš u trenutku kad je njegov književni izraz bio na vrhuncu, i svoje nemale umne sposobnosti stavio u službu Hrvatske. Školovao se u Novom Vinodolskom, Rijeci, Szombathelyju i Zagrebu. Kao osamnaestogodišnjak, bio je jedan od najmlađih članova Ilirskog pokreta. Mažuranić je bio poliglot koji je govorio i pisao na desetak jezika. Izvor: Ban i pjesnik Ivan Mažuranić, Muzej i galerija Novi Vinodolski, 2009.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Muzeji grada Karlovca, Karlovac link

Muzej je osnovan 1904. g., a smješten je zgradi iz prve polovice 17. st., koju je dao izgraditi karlovački general Vuk Krsto Frankopan. Stalni postav otvoren 1997. g. s gotovo tisuću izložaka u sedam kronološko-tematskih cjelina daje prikaz karlovačkoga prirodnog i kulturno-povijesnog krajolika od najstarijih geoloških razdoblja do danas. Posebno je naglašeno i karlovačko tiskarstvo te obilježeno osnivanje Ilirske čitaonice.

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb link

Hrvatski povijesni muzej jedan je od sljednika Narodnog muzeja, otvorenoga za javnost u Zagrebu 1846. g. Pod tim je nazivom pravno utemeljen 1991. g. kao nacionalni muzej hrvatske povijesti od srednjega vijeka do danas objedinjavanjem Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske. Smješten je u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u povijesnoj jezgri Zagreba, na Gornjem gradu. Unutrašnjost palače gotovo se nije mijenjala od 1870-ih godina.

Narodni muzej i galerija Novi Vinodolski, Novi Vinodolski link

Izuzetan doprinos razvoju hrvatske politike, znanosti, kulture i umjetnosti dali su brojni članovi obitelji Mažuranić, rodom iz Novog Vinodolskog. U Narodnom muzeju i Galeriji Novi Vinodolski predočen je dokumentarij o Mažuranićima. Iznimno vrijedna je paradna sablja bana Ivana Mažuranića, ukras s njegove kape, njegov telurij, posjetnice, fotografije i drugi eksponati iz zbirke Ivana Mažuranića i obitelji Mažuranić. Izvor: Muzej i galerija Novi Vinodolski, 2011.

Samostalna zbirka - Memorijalna zbirka "Jozo Kljaković", Zagreb link

Memorijalna zbirka akademskog slikara Joze Kljakovića (1889. - 1969.) nalazi se u njegovoj obiteljskoj kući na Rokovu perivoju u Zagrebu. U stalnom postavu predstavljena su ulja na platnu, crteži i skice, uz posebnu izložbu ilustracija za knjigu Ivana Mažuranića Smrt Smail-age Čengijića (Književni jug, Zagreb, 1922.). Manji ambijentalni dio opremljen je namještajem, skulpturama umjetnikovih prijatelja, obiteljskim fotografijama i knjigama s posvetama prijatelja.

Zbirke

Zbirka odjeće i modnog pribora Muzeji grada Karlovca, Karlovac

Dokumentarna zbirka I. Hrvatski povijesni muzej, Zagreb

Zbirka sadrži građu: obiteljskog karaktera (Jelačić, Knežević, Mažuranić, Heinzel …), društvenog značaja (Društvo za povjesnicu i starine, Hrvatski sokol …) i onu istaknutih osoba među kojima su i književna imena (Dimitrije Demeter, Stanko Vraz, Ivan Mažuranić, Eugen Kumičić …)

Zbirka slika, grafika i skulptura Hrvatski povijesni muzej, Zagreb

Portreti su najčešće izlagan i najbrojniji dio Zbirke. Nastali su u vremenu od kraja 15. do polovine 20. stoljeća. Prikazuju, osim članova niza plemićkih i građanskih obitelji koje su živjele na ovim prostorima, vladare, visoko svećenstvo, pisce, pjesnike..

Zbirka obitelji Mažuranić Narodni muzej i galerija Novi Vinodolski, Novi Vinodolski

U Narodnom muzeju i galeriji u Novom Vinodolskom predočen je određeni dokumentarij o Mažuranićima, koji se pronašao u rodnom mjestu novljanskih Mažuranića. Izuzetno vrijedna je paradna sablja bana Ivana Mažuranića, ukras s njegove kape, njegov telurij, posjetnice, fotografije i drugi eksponati Ivana Mažuranića i obitelji Mažuranić.

Predmeti

Ivan Mažuranić, oko 1875. Autor: nepoznat fotografija

Akvarelirana fotografija; neutvrđen fotograf. Izvor: Martina Brekovac Pisk: Portreti u Zbirci grafika Hrvatskog povijesnog muzeja. Zagreb, Hrvatski povijesni muzej, 2008. str. 340.

Telurij Ivana Mažuranića, 19. stoljeće Autor: nepoznat

Model prikazuje mijene godišnjih doba, promjene dužine dana, te nastupe pomrčine Sunca i Mjeseca u toku godišnjeg okretanja Zemlje oko Sunca. Sastoji se od globusa, nebeskog tijela i pločice sa znakovima horoskopa te zrcala - mjedene polukružne ploče. Izrađen je od drva i mjedi. (podatke dostavila Đurđica Krišković)

Ilustracije

Portret Ivana Mažuranića Autor: Vladimir Potočnjak

Ilustracije

Pokal Ivana Mažuranića, poklon štovalaca, 1864. Autor: nepoznat pokal

Srebrni pokal je poklon hrvatskih domoljuba Ivanu Mažuraniću. Pokal je ukrašen habsburškim grbom i grbom Trojedne kraljevine. Uokolo teče natpis: "NA IVANJE 1864 / POSVETILI PRVOM DVORSKOM KANCELARU / TROJEDNE KRALJEVINE / NAJVJERNIJEM SINU NAŠE DOMOVINE / IVANU MAŽURANIĆU / NJEGOVI ŠTOVATELJI / HRVATSKI DOMOLJUBI". Na postolju je reljefno izvedena česma s likom gusara, mačevaoca i spavača. Žig utisnut na dnu : In Munchen, Kro... bitter i mala punca u obliku strelice. (Đurđica Krišković)

Ilustracije

Paradna sablja bana Ivana Mažuranića, 1814.-1890. Autor: nepoznat hladno oružje, sablja

Držak od bjelokosti s povijenom lukovičastom probijenim glavicom. U proboju gajtan od srebrnih prepletenih niti sa zvonlikim završecima. Krsnica od mjedi s kracima izvijenim u suprotnim pravcima izrađene u stilu kasnog baroka. Sječivo jednobridno, zakrivljeno sa žljebom s obje strane. Na sječivu jetkani ukrasi palmete, trofejnih znakova, lisnate vitice i vezanih grančica palme i lovora. Isti motivi nalaze se s druge strane sječiva samo u dugačijem rasporedu. Korice drvene presvučene u tamno ljubičasti baršun s okovima na ustima, vršku i u gornjoj trećini. Na dva gornja okova koluti za privješanje. Na okovima u medaljonima lik Atene i antiknog ratnika a na srednjem okviru grb Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Svi mjedeni djelovi obojeni su mjestimično crvenom i plavom bojom. (Đurđica Krišković) Izvor: Ivan Mažuranić ban pučanin. Zagreb, Povijesni muzej Hrvatske, 1990. Str. 112.

Ilustracije

Ivan Mažuranić, 1850. Autor: Joseph Anton Bauer litografije

Crtao: Joseph Anton Bauer. Izvor: Martina Brekovac Pisk: Portreti u Zbirci grafika Hrvatskog povijesnog muzeja. Zagreb, Hrvatski povijesni muzej, 2008. str. 340.

Čizme bana Mažuranića, oko 1835. Autor: nepoznat obuća

Prema usmenoj predaji što je prenosi donator, čizme su pripadale njegovom pradjedu, banu Ivanu Mažuraniću. Prema pretpostavljenoj dataciji izrade čizama, I. Mažuranić ih je mogao posjedovati u doba svojeg karlovačkog razdoblja (1841.-1848.). Objavljeno i u Vodiču Gradskog muzeja Karlovac (2016.), str.43.

Ilustracije

Osmrtnica Ivana Mažuranića, 1890. Autor: nepoznat osmrtnice

Tisak na bijelom papiru sa crnim obrubom. Osmrtnica objavljena u povodu smrti Ivana Mažuranića. Izvor: Museum 1846. - 1996., Zagreb, Hrvatski povijesni muzej, 1996. Str. 108.

Ležaljka, oko 1870. Autor: nepoznat namještaj za sjedenje

Ležaljka pripadala Ivanu Mažuraniću. Izražena od crno politirane orahovine s visokim tapeciranim naslonom i podnoškom za noge podržavana sa šet nogu različitog tipa. Izvor: Ivan Mažuranić ban pučanin. Zagreb, Povijensi muzej Hrvatske, 1990. Str. 106.

Povećalo Ivana Mažuranića, 19. st. Autor: nepoznat oprema

Smrt smail-age Čengijića, 1922. Autor: Mažuranić, Ivan knjiga

Ilustracije Jozo Kljaković

Ilustracije

Portret bana Ivana Mažuranića, poč. 20. st. Autor: Nepoznati autor ulje na platnu

GMK-IKMP-488G

Perjanica s kalapka bana Ivana Mažuranića, 1814. - 1890. Autor: Nepoznati autor perjanica

Perjanica je napravljena od dva dijela: jedan je perje i to duže bijelo i kraće smeđe, (ukupna dužina 26 cm), drugi dio je drvo na kojem je perje pričvršćeno (dužina 12 cm), a kojie se utakne u kalapak.

Ilustracije

Reljef Novog, 1878. Autor: - reljef

Reljef Novog poklonili su Novljani Ivanu Mažurniću kad je proglašen banom. Opis relejfa: reljef Novi u Vinodolu prikazuje u desnoj gornjoj polovici tlocrt grada - gardske jezgre, uklopljen u zelenu površinu. Kuće su prikazane spojene u narančastoj boji, a ulice smeđe. Lijeva gornja i donja strana relejfa prikazuje kopneni dio i to smeđom bojom, a središnji i donji dio prikaz je mora. Upravo je more prikazano reljefno i to različitim visinama podloge i nijansama plave boje (od svijetle do tamne - šest nijansi) dočarane su različite dubine mora. Na pojedinim mjestima dubine su ispisane brojkama bijele boje. U sredini desno stoji natpis: dubine u stopah, a na lijevoj strani metrička mjera. na površini koja prikazuje more zlatnom bojom nacrtan je znak kompasa u čijem je središtu zlatna riba (takva su dva znaka). Na reljefu su ispisani i toponimi : BRDO KALVARIJA, SV MIKULA, STA MARIA (oznake smjera) U RIEKU, U SENJ. Preko tlocrta grada u desnom gornjem dijelu reljefa nalazi se zlatno pisan naziv: NOVI, te bijelo pisano U VINODOLU. S lijeve strane (gore) napisana je posveta: SVOJEMU SINU - PREUZVIŠENOMU GOSPODINU - IVANU MAŽURANIĆU - BANU HRAVTSKOMU - U ZNAK HVARNOSTI I ŠTOVANJA - OBČINA NOVI – 1878.

Ilustracije

Portret Ivana Mažuranića, 1873 Autor: Canzia, Michele; Da Rina, Tommas; Bede, Francesco slika

Ivan Mažuranić portretiran je u svečanoj velikaškoj odori u kojoj se tijekom 19. stoljeća odlazilo u Sabor i na druga svečana okupljanja.

Ilustracije

Ustanove

Spomenička knjižnica i zbirka Brlić-Mažuranić-Ružić, Rijeka

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagreb

Mažuranićevi rukopisi čuvaju se u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, među kojima je i nadopuna Osmana, kao i najranija izdanja Smrti Smail-age Čengića, te prijevodi spomenutoga djela na brojne jezike, kao što su mađarski, armenski, češki, poljski, ruski, albanski, njemački, engleski, španjolski, talijanski, švedski, latinski, esperanto i dr.

Odsjek za povijest hrvatske književnosti HAZU, Zagreb

Izložbe, projekti, publikacije

Pjesme Ivana Mažuranića link Digitalizirana građa

Elektroničko izd. izvornika objavljenog 1895.

Tematska radionica Ban-pučanin Ivan Mažuranić link Projekt

Radionica predstavlja Ivana Mažuranića, kao bana, političara i pjesnika te kulturne i političke događaje u Hrvatskoj od razdoblja hrvatskog narodnog preporoda do kraja 19. stoljeća, u kojima je i sam Ivan Mažuranić aktivno sudjelovao. Tijekom radionice omogućen je uvid u muzejske predmete iz Ostavštine obitelji Mažuranić. Radionica je prilagođena za osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast.

Ban i pjesnik Ivan Mažuranić Katalog

Ivan Mažuranić ban pučanin Katalog

Muzej i galerija Novi Vinodolski Odabrana bibliografija

Zdelar, Željka. Autorski oslikana knjiga link Odabrana bibliografija

Tekst u časopisu "Muzeologija" 48/49

Museum 1846. - 1996. link Katalog

Blago Ivana Mažuranića u NSK link Izložba

Izložba je postavljena u povodu obilježavanja 200. obljetnice rođenja Ivana Mažuranića, hrvatskoga književnika, bana i jezikoslovca, pod pokroviteljstvom Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO. Njome se želi pokazati koliko je Ivan Mažuranić, osim državničke uloge, djelovao na hrvatsku kulturu, a taj se utjecaj osjeća i danas. Mažuranić je svojim djelima ostavio traga u književnosti ponajprije time što je napisao nadopunu Gundulićeva Osmana, kao i pisanjem svojega najpoznatijeg djela Smrt Smail-age Čengića.

Autorski oslikana knjiga : kustos kao libraries curator Katalog

Predstavljeno je izdanje knjige "Smrt smail-age Čengijića" Ivana Mažuranića koje je ilustrirao Jozo Kljaković (Izdanje Književnoga juga u Zagrebu, 1922.)

Ilirski pokret i Karlovac Katalog

Katalog izložbe održane u Galeriji "Vjekoslav Karas", 3.9. - 28.9. 1986.