Lepušić, Ivan

Biografija

Lepušić, Ivan

(Zagreb, 1855. - Apatovec, 1906.)

Hrvatski književnik i pedagog. Po završetku učiteljske škole na službi je po Bosni i Hercegovini, a nakon gubitka djece u Travniku radi u Virju, Badljevini, Glogovnici i Apatovcu gdje je ostao do smrti. Pisao pjesme i prozu za omladinu. Objavio zbirku pjesama “Pjesnička povijest” te djela “Sto izvornih basana”, “Odabrane basne”, “Cvijetnik”, “Dragoljub”, “Kraljević”, dramu “Majčin amanet” te “Vračara Klara”, “Slike iz Bosne”, “Bosanka”, “Zločin i pravda”, “Bošnjakuše”, “Propast bosanskog kraljevstva” i “Pustolovka”. Bio je i suradnik raznih časopisa. U Apatovcu mu je 1909. godine podignuta spomen ploča.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Gradski muzej Križevci, Križevci link

Muzej se nalazi u kući Karas, jednoj od najstarijih građanskih kuća u gradu (u kojoj su nekoć bili pavlinski hospicij i prva javna ljekarna u gradu u 18. st.). Stalni postav čine izlošci nekoliko zbirki. Život građanskog staleža odražava Kulturno-povijesna zbirka, s tipičnim inventarom nastalim na prijelazu iz 19. u 20. st. Križevci su prikazani kao grad povijesti i kulture s biografijama najznačajnijih Križevčana. Poseban je naglasak dan značenju Križevačkih štatuta, jedinstvenih veselih pravila o tome kako se ponašati "pri veselicama".

Zbirke

Kulturno-povijesna zbirka Gradski muzej Križevci, Križevci

Predmeti

Ivan Lepušić, druga pol. 20. st. Autor: Svjetlotiskarski zavod Zagreb fotografija

Snimljeno u ateljeu i tiskano kao dopisnica-dopisna karta. Snimljeno u svjetlotiskarskom zavodu R. Mosinger d.d. Zagreb. (Podatke dostavio Ozren Blagec) GMK-5166